Toad in the hole

 Toad in the hole

Vandaag gaan we op de Britse tour met Toad in the hole. Dit is iets met worstjes, pudding uit de oven met uienjus.

Toad in the hole is een typisch Engels gerecht dat ik graag nog eens wilde maken. Het gerecht wordt ook wel ‘pad in het gat’, of ‘rat in de val’ genoemd, al klinkt dat nou niet bepaald smakelijk. Maar dat is het wel hoor!

Het gerecht bestaat uit worstjes die in een Yorkshire pudding worden gebakken, ze komen als het ware vast te zitten. Dit wordt traditioneel geserveerd met uienjus. En die jus, die is niet te versmaden. Het leek me op het eerste gezicht een vreemde combinatie met de worstjes en de substantie van de pudding maar bij elkaar is het een heerlijk maaltje. Lekkere comfortfood. En die jus, die zou ik eerlijk gezegd overal wel bij lusten..

Schotel toad in the hole

Toad in the hole

Bereidingstijd: beslag 2 uur laten rusten, 30 minuten en 25 minuten baktijd 

Ingrediënten voor 2-3 personen

  • 70 gram bloem
  • 2 grote eieren
  • 150 ml melk
  • halve eetlepel mosterd
  • halve eetlepel gedroogde kruiden (mix van tijm, rozemarijn en salie)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 4 plakken bacon
  • 6 kleine vette worstjes (of 3 grote)
  • 1 rode ui
  • eventueel extra groente om te serveren
  • eventueel om te serveren aardappelpuree
  • peper en zout

Voor de jus:

  • een beetje olie
  • 1 rode ui
  • halve eetlepel lichtbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 eetlepels bloem
  • 125 ml rode wijn
  • 250 ml bouillon (kip of rund)

Bereiding:

Meng de bloem met de eieren, voeg de melk erbij en klopt dit met een garde door. Voeg de mosterd en kruiden toe. Zet dit twee uur weg in de koelkast. (of bijvoorbeeld een hele nacht)

Verwarm de oven op 200 tot 220 ºC en vet een ovenschaal in.

Rol de worstjes in de bacon en snijd een rode ui in grote ringen. Verdeel de worstjes en de ui over de schaal. Verwarm dit 15 tot 20 minuten in het midden van de oven.

Ondertussen kun je de jus maken. Verwarm een beetje olie in een koekenpan, voeg de rode ui toe en laat dit 15 minuten langzaam bakken. Roer regelmatig door tot ze mooi gekarameliseerd zijn. Voeg de suiker en balcamico  toe en laat dit 5 minuten meekoken.

Het beslag is nou iets dikker geworden. Voeg dit voorzichting bij de schaal met worstjes. Laat dit 25 minuten meebakken (open de oven ondertussen niet).

Maak de jus af door de bloem toe te voegen en dit even mee te verwarmen. Voeg de bouillon bij, roer goed door en laat dit 10 minuten zachtjes mee pruttelen.

De toad is nu omhooggekomen en mooi bruin. Serveer de ovenschotel met Yorkshire pudding en worstjes met de uienjus.

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
8 comments
  1. Was een erg lekker recept, weer eens wat anders :) Er staat alleen niet in het recept wanneer de wijn toegevoegd moet worden. Heb het zelf tegelijk met de bouillon gedaan.

  2. hallo,
    bij de ingrediënten voor de jus zie ik rode wijn staan, maar die zie ik niet terug bij de bereiding. wanneer moet ik de wijn dan toevoegen?

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk