Vandaag gaan we op de Britse tour met Toad in the hole. Dit is iets met worstjes, pudding uit de oven met uienjus.
Toad in the hole is een typisch Engels gerecht dat ik graag nog eens wilde maken. Het gerecht wordt ook wel ‘pad in het gat’, of ‘rat in de val’ genoemd, al klinkt dat nou niet bepaald smakelijk. Maar dat is het wel hoor!
Het gerecht bestaat uit worstjes die in een Yorkshire pudding worden gebakken, ze komen als het ware vast te zitten. Dit wordt traditioneel geserveerd met uienjus. En die jus, die is niet te versmaden. Het leek me op het eerste gezicht een vreemde combinatie met de worstjes en de substantie van de pudding maar bij elkaar is het een heerlijk maaltje. Lekkere comfortfood. En die jus, die zou ik eerlijk gezegd overal wel bij lusten..

Toad in the hole
Ingrediënten voor 2-3 personen
- 70 gram bloem
- 2 grote eieren
- 150 ml melk
- halve eetlepel mosterd
- halve eetlepel gedroogde kruiden (mix van tijm, rozemarijn en salie)
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 4 plakken bacon
- 6 kleine vette worstjes (of 3 grote)
- 1 rode ui
- eventueel extra groente om te serveren
- eventueel om te serveren aardappelpuree
- peper en zout
Voor de jus:
- een beetje olie
- 1 rode ui
- halve eetlepel lichtbruine basterdsuiker
- 1 eetlepel balsamico azijn
- 1 eetlepels bloem
- 125 ml rode wijn
- 250 ml bouillon (kip of rund)
Bereiding:
Meng de bloem met de eieren, voeg de melk erbij en klopt dit met een garde door. Voeg de mosterd en kruiden toe. Zet dit twee uur weg in de koelkast. (of bijvoorbeeld een hele nacht)
Verwarm de oven op 200 tot 220 ºC en vet een ovenschaal in.
Rol de worstjes in de bacon en snijd een rode ui in grote ringen. Verdeel de worstjes en de ui over de schaal. Verwarm dit 15 tot 20 minuten in het midden van de oven.
Ondertussen kun je de jus maken. Verwarm een beetje olie in een koekenpan, voeg de rode ui toe en laat dit 15 minuten langzaam bakken. Roer regelmatig door tot ze mooi gekarameliseerd zijn. Voeg de suiker en balcamico toe en laat dit 5 minuten meekoken.
Het beslag is nou iets dikker geworden. Voeg dit voorzichting bij de schaal met worstjes. Laat dit 25 minuten meebakken (open de oven ondertussen niet).
Maak de jus af door de bloem toe te voegen en dit even mee te verwarmen. Voeg de bouillon bij, roer goed door en laat dit 10 minuten zachtjes mee pruttelen.
De toad is nu omhooggekomen en mooi bruin. Serveer de ovenschotel met Yorkshire pudding en worstjes met de uienjus.
———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via Facebook, Twitter of Bloglovin.
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!