Aardappelkroketjes

Aardappelkroket makenVandaag weer eens een recept met aardappel, we maken er een lekker aardappelkroketjes van.

Ik eet thuis regelmatig aardappel kroketjes. Al moet ik bekennen dat ik ze meestal kant en klaar meeneem uit het vriesvak. Maar natuurlijk kunnen we ze ook helemaal zelf maken en dat doe ik dan meestal op druilerige zondagen. Zoals vandaag ;) Bij deze deel ik mijn recept met jullie.

Het zelf maken van deze kroketjes is niet moeilijk, het kost alleen iets meer tijd. Nadat je een mooi aardappelpuree hebt gemaakt rol je er kroketjes van. Je paneert ze en voor je het weet zijn de huisgemaakte aardappelkroketjes klaar. En ja, natuurlijk zijn de zelfgemaakte kroketjes veel lekkerder dan die uit de supermarkt.

Aardappelkroketjes recept

 

Aardappelkroketjes

Aardappelkroketjes

45 minuten
+ 15 minuten

Ingrediënten

 • 750 gram aardappelen
 • 40 gram boter
 • 1 ei voor de bereiding plus 2 eieren om de aardappel kroketjes te paneren
 • scheutje warme melk
 • 1 eetlepel fijne mosterd
 • peper en zout
 • paneermeel zoveel als nodig

Bereiding

 • Schil de aardappel en snijd eventueel in stukken. Kook de aardappelen gaar. Giet de gekookte aardappelen af laat ze even uitstomen.
 • Verwarm de melk in een pannetje of magnetron (laat het niet koken). Voeg de melk, het ei en de boter toe aan de aardappelen en stamp ze fijn zodat een mooie puree ontstaat. Voeg mosterd en peper en zout toe om de puree op smaak te brengen en meng dit goed door.
 • Verdeel de aardappelpuree over een groot bord of schaal. Dek dit af met huishoudfolie en laat het ongeveer een uur in de koelkast afkoelen en opstijven.
 • Verdeel hierna paneermeel over een bord en kluts in een (ander) diep bord een ei los.
 • Rol mooie aardappelkroketjes van de afgekoelde aardappelpuree. Haal het hierna door het ei, en vervolgens door de paneermeel zodat er een mooi laagje om het kroketje ontstaat.
 • Bak de aardappelkroketjes 4 minuten in heet frituurvet, of 20 minuten in een oven op 200 ºC.

Tip: zelfgemaakte aardappelkroketjes kun je ook invriezen

  Pin dit recept
  Afdrukken


  Brenda Hoff
  Brenda Hoff
  Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
  23 comments
  1. Hallo Brenda,
   De aardappelkroketjes waren heerlijk, maar een aantal was in de frituurpan opengebarsten, op hoeveel graden bak jij ze?

  2. Echt heerlijk altijd zo’n puree….en om het gemakkelijker te maken hebben wij de Tupperware Krokettenmaker super handig en snel! O ja, een ei hoeft inprincipe niet, maar maakt het wel wat romiger! Ik heb er een scheutje koksroom toegevoegt ipv ei, ook goed te doen! Prima Recept Brenda!

  3. Hoi Brenda,

   Dit ziet er goed uit! Vraag; als ik ze wil invriezen; dan voor of nadat ze gebakken zijn? En daarna bevroren afbakken in de oven of eerst laten ontdooien?

   vr gr

   Leonie

  4. Hoi hoi,

   Ik woon in Thailand en daar kan ik geen oerdegelijke aardappels vinden.
   Is het mogelijk de kroketjes van instant puree te maken ?
   Groetjes Lies

    1. Hé Brenda! Ik heb een vraag. De aardappelkroketjes barstten uit elkaar toen ze in de oven zaten. Weet jij hoe dit voorkomen kan worden?

     Groetjes,
     Marinda

     1. Hi Marinda, wat gek. Ik heb geen ervaring met aardappelkroketten die open barsten in de oven. Misschien zaten ze er te lang in? Waren ze wel goed gaar/bruin en warm?

      Online heb ik wel dit gevonden: Als water warmer wordt dan 110°C veranderd het in stoom. Deze stoom is expansief en het paneermeel omhulsel is niet sterk genoeg om dit tegen te houden. Zijn de aardappelkroketten ingevroren geweest? Dan is kans op open barsten groter.

  5. kan je de kroketjes een dag van te voren maken en in de koelkast bewaren? en kun je ze bakken in de airfryer? tips voor nog wat kruiden erdoor?
   zou het graag met kerst maken

   1. Bakken met de airfryer moet kunnen, al heb ik dit zelf (nog) niet getest. Van te voren maken en in koelkast bewaren kan. Dit zou ik max 1 dag van te voren doen, anders kun je ze beter invriezen.

  6. hallo Brenda,

   lekker recept hoor. de eerst keer dat ik deze kroketjes maakte heb ik de oven gebruikt. ging prima.

   Maar de tweede keer (met kerst) heb ik de frietpan gebruikt. Mijn oven was namelijk al vol.
   Het liep uit op een fiasco. het frituurvet begon enorm te bruisen en de krokketjes losten volledig op.

   Balen dus.
   Heeft iemand deze ervaring ook? Heb je tips voor mij?

   Het is namelijk wel een leuk/lekker recept.

  7. Hallo Brenda, ik wil het graag uit proberen maar voor hoeveel personen is dit recept? Hoeveel kroketten haal je uit deze ingrediënten.
   Groetjes

  Geef een reactie

  Misschien vind je dit ook leuk