Cinnamon buns

KaneelbroodjesEen toppertje voor het ontbijt, brunch of gewoon voor bij de koffie. Dat zijn deze Cinnamon buns of terwijl: kaneel broodjes. Toppers!

Toen ik in oktober voor het eerst door het All day breakfast kookboek bladerde (klik hier voor mijn review) wist ik dat ik de cinnamon buns echt een keer moest maken. Doordat ik hoogzwanger was kwam het er niet van, en de eerste maanden van dit jaar stond mijn hoofd ook niet bepaald naar het bakken van een soort van ingewikkelde dingen. Tot ik vorige maand op de trein moest wachten en trek had in iets lekkers. Ik ging naar de Star Bucks en bestelde een cinnamon bun. En dat was zoo lekker! Deze moest ik zelf ook maken. En snel!

Dit leek me een lekker zoet broodje voor bij de paasbrunch. En dat was het! En hierboven noem ik het ‘ingewikkeld’. Maar dit recept uit All Day Breakfast is alles behalve ingewikkeld. Het is eigenlijk heel erg makkelijk, er komen geen moeilijke dingen aan te pas en het deeg hoeft maar 1x 30 minuten te rijzen.

De cinnamon buns zijn lekker zacht van binnen en precies zoet genoeg. Warm zijn de zoete kaneelbroodjes het lekkerste en zelfs na 3 dagen kun je ze nog eten. Als ze over zijn.

Tip voor als je tijd hebt: besprenkel de cinnamon buns met een beetje glazuur gemaakt van poedersuiker en water of melk. Dit was ik ook van plan maar hier had ik geen tijd meer voor. Ik was namelijk al 15 minuten te laat bij de paasbrunch omdat ik deze foto’s nog moest maken.

Cinnamon buns

Cinnamon buns – Kaneel broodjes recept

Cinnamon buns

Ingrediënten

 • 140 gram boter
 • 180 ml melk
 • 400 gram bloem
 • 1 zakje 7 gram instantgist
 • 4 eetlepels suiker
 • 60 ml water
 • 1 ei
 • 175 gram bruine basterdsuiker
 • 1 eetlepel kaneel

  Extra benodigd: mixer met deeghaken, grote ovenschaal (22 x 33 cm) of 2 ronde ovenschalen met een doorsnede van 20 cm

   Bereiding

   • Laat de boter smelten in een steelpannetje op laag vuur.
   • Haal na 15 minuten, als de boter goudbruin is, de pan van het vuur.
   • Giet de boter door een zeefje zodat het bezinksel achterblijft. Laat de boter een beetje afkoelen.
   • Verwarm de melk in een pannetje of magnetron tot het lauwwarm is. Voeg hier 5 eetlepels van de afgekoelde gebruinde boter aan toe en roer dit door elkaar.
   • Meng in een grote kom 3/4 van de bloem met de gist, 4 eetlepels suiker en een snuf zout.
   • Voeg hierna het water, ei en de lauwwarme melk toe. Kneed dit met deeghaken tot een nat deeg.
   • Voeg de overige bloem toe en kneed het deeg nog 5 minuten door. Dit kan met de mixer, of met de handen op een met bloem bestoven werkblad. Het deeg moet zacht en soepel zijn. Laat het deeg afgedekt 10 minuten rusten.
   • Rol het deeg hierna uit op een met bloem bestoven werkblad tot een rechthoek an ongeveer 30 x 45 cm.
   • Bestrijk het deeg met de rest van de beurre noisette (gebruinde boter), maar houd 2 eetlepels apart.
   • Meng de suiker en kaneel in een kommetje en strooi dit over het deeg, druk het een beetje aan.
   • Rol de deeglap vanaf de lange kant op tot een dikke rol.
   • Snijd de zijkantjes eraf en snijd de rol in 12 gelijke stukken. Leg ze met de ronde spiraalkant naar boven in de ovenschaal, er mag wat ruimte tussen de broodjes zitten.
   • Dek de ovenschaal af en laat het op een warme plek rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn. (dit duurt ongeveer 30 minuten, tip van Denise: verwarm de oven op de laagste temperatuur en zet hem hierna uit. De warmte die overblijft is perfect om de broodjes te laten rijzen).
   • Verwarm de oven voor op 190 ºC. Bestrijk de gerezen broodjes met de overgebleven beurre noisette en bak 20 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Warm zijn de broodjes het lekkerste.
   Pin dit recept
   Afdrukken

   BewarenBewaren


   Brenda Hoff
   Brenda Hoff
   Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
   18 comments
   1. Beste Brenda,

    Welke suiker gebruik je op welk moment? Bij de ingrediënten worden eetlepels suiker en grammen basterdsuiker genoemd maar in de bereiding wordt twee keer ‘de suiker’ gezegd… Help! :)

   2. Ik vroeg mij af of je deze ongebakken of voorgebakken in kan vriezen? Heb je daar toevallig tips voor? Ze lijken mij heerlijk en ik haal ze meestal kant en klaar bij de Ikea maar nu wil ik ze zelf maken en dan kunnen bewaren voor een zondagse ochtend!

   3. Hi Brenda, ik wil deze graag met Kerst maken. Ik vraag me alleen af als ik ze de 24ste maak, zijn ze dan 25st en 26ste nog lekker? en kan ik ze dan evt. nog opnieuw opwarmen (uiteraard zonder glazuur dan. Ik ben benieuwd.

   4. Hoi brenda!
    Ik vroeg me af of je de kaneelbroodjes ook voor de helft kan bakken en dan kan invriezen en ze op het moment dat ik ze wil serveren verder kan bakken. Zal dat lukken denk je of word dat een kleeftroep en is het niet mogelijk? Vriendelijke groet, sharonna:) ( ze zijn heerlijk en snel te maken)

    1. Hoi Sharonna, ik zou de broodjes dan helemaal afbakken. Na het afkoelen invriezen en dan daarna even kort weer verwarmen als ze ontdooid zijn.
     Als je de broodjes de eerste keer voor de helft bakt zijn ze nog niet gaar en niet goed gerezen.

   5. Hoi Brenda,

    Wat een lekker recept! Ik heb het nu 2x in korte tijd gemaakt om te oefenen. Mijn deeg is echter heel erg plakkerig ipv zacht en soepel zoals je beschrijft. Heb je enig idee waar ditaan kan liggen?

    Groetjes,
    Mariëlle

    1. Bij mij ook. De hoeveelheid melk is echt veel te hoog. Ik heb ook last van uitlopende basterdsuiker waardoor er een dikke laag stroop op de bodem blijft liggen

   Geef een reactie

   Misschien vind je dit ook leuk