Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Lasagne al forno

Lasagne al forno

Wil je punten scoren? Dan is dit jouw recept! Ga voor deze topper van een lasagne al forno.

Omdat ik voor de blog iedere week nieuwe recepten kook eten we thuis regelmatig nieuwe dingen. En dat wordt niet altijd gewaardeerd. Soms wil mijn tafelgenoot gewoon iets eten dat hij al kent. Iets waarvan hij weet het dat het lekker is. Daarom vraag ik regelmatig wat hij wil eten. Al hoop ik dan natuurlijk dat hij iets nieuws noemt waardoor ik nieuwe inspiratie krijg. Dat gebeurt weinig kan ik je vertellen ;) Maar deze keer was het raak! Ik vroeg wat hij wilde eten en het werd lasagne.

Toen greep ik mijn kans want er was nog een lasagne die ik graag wilde maken. Op Sicilië at ik vorige zomer bij de Alcanta Kloof een ontzettende toeristische lunch. Maar oh boy wat was de lasagne al forno er lekker zeg! Deze moest thuis nagemaakt worden.

Met succes! Met deze lasagne scoor je punten. De tomatensaus is vol van smaak en goed gevuld met gehakt en vlees van saucijzen. De romige bechamelsaus en het korstje van mozzarella maken de lasagne compleet. zoals een lasagne al forno hoort te zijn.

Recept lasagne al forno

Lasagne al Forno

Bereidingstijd 30 minuten plus 45 minuten suddertijd en 30 minuten bakken in de oven

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 pak gedroogde lasagnevellen
  • 2 bollen mozzarella

Voor de vleessaus: 

  • 1 ui
  • 250 gram saucijzen
  • 250 gram rundergehakt
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • teentje knoflook
  • 150 ml rode wijn
  • 500 gram gezeefde tomaten
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 gedroogd laurierblad
  • halve theelepel suiker
  • handje verse basilicum
  • peper en zout
  • olijfolie om in te bakken

Voor de bechamelsaus: 

  • 50 gram roomboter (ongezouten)
  • 50 gram bloem
  • 500 ml melk
  • snuf nootmuskaat
  • snuf zout

Bereiding:

Verwarm een beetje olie in een braadpan of wok. Snipper de ui, snijd de wortel en bleekselderij in kleine blokjes en pers de knoflook. Fruit dit even aan in de warme pan. Haal de worst uit het velletje en snijd dit in blokjes. Bak het vlees van de worst en rundergehakt mee met de groenten.

Voeg de wijn bij het gehaktmengsel, verwarm dit 5 tot 10 minuten mee zodat de alcohol kan verdampen. Voeg vervolgens de gezeefde tomaten, laurier, oregano, fijngesneden blaadjes basilicum, suiker, zout en peper toe en breng dit aan de kook. Zet het vuur hierna laag en laat dit met een deksel op de pan minimaal 45 minuten pruttelen.

Bereid ondertussen de bechamelsaus door de boter in een pannetje te verwarmen. Voeg de bloem toe en bak dit heel kort even mee. Voeg beetje bij beetje de melk bij het mengsel en roer het mengsel met een houten lepel constant door. Breng op smaak met zout en nootmuskaat.

Verwarm de oven voor op 200 C en vet een ovenschaal in.

Verdeel een laagje tomatensaus en vervolgens eentje met bechamelsaus over de ovenschaal. Beleg dit met een laagje lasagnebladen en verdeel hier vervolgens weer een laagje tomatensaus over. Herhaal dit tot  de sauzen op zijn, eindig met een laagje bechamelsaus.

Snijd de mozzarella in plakken en verdeel dit over de lasagne. Verwarm de lasagne 30 minuten in de oven zodat de lasagnebladen gaar zijn en de lasagne al forno een mooi romig bovenlaagje heeft gekregen.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

37 Reacties

  1. Ruud 28 maart 2019 om 17:59

    Wat voor sauzijsen moet ik kopen ? En moet ik die niet eerst bakken ?

    1. Brenda Kookt 30 maart 2019 om 22:12

      Ik heb rundersaucijzen gebruikt. Je bakt ze niet eerst, want je haalt het vlees uit het velletje en bakt dit mee met het gehakt.

  2. Klara 11 april 2019 om 17:36

    Ik heb al heel wat verschillende recepten voor lasagne gemaakt maar dit is de beste so far! Dankjewel Brenda!

  3. Imelda 6 juni 2019 om 18:20

    Ben een paar maanden geleden op dit recept terecht gekomen in het kader van ‘wat heb ik in huis en wat kan ik daar mee maken?’ en het is een absolute topper gebleken bij met name mijn kinderen. Geen eenvoudige opgave, want mijnheer Negen is echt een lastige eter.

    Zonder de wijn dan, want die had ik de eerste keer niet en ik had een beetje over het ’45 minuten laten pruttelen’ heen gelezen :D De gehakt doe ik niet, ik voer de worst op tot in totaal 400 gram, want dat was wat ik de eerste keer in huis had.

    Als matige pasta/tomatensausliefhebber ben ik er ook wild van en mevrouw de Brugpieper neemt hem koud mee naar school. Die roept net van boven:”Wat ruikt het lekker!”

    Well done Brenda, bedankt!

  4. Mieke 1 september 2019 om 18:56

    Brenda, ik zou ook graag willen weten of de bechamelsaus apart tussen de lasagnebladen moet?
    Groeten, Mieke

  5. Leonie-Claire Van Walchren 22 oktober 2019 om 14:43

    Deze lasagne heb ik al een paar keer gemaakt en is echt heerlijk!

  6. Marloes 3 december 2019 om 14:55

    Echt een topper hier in huis! Dank voor het heerlijke recept!!
    Heb ‘m ook wel eens met half-om half gehakt gemaakt maar smaskt echt anders dan met saucijsjes. Hierdoor krijg je echt de lekkere smaak…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *