Wil je punten scoren? Dan is dit jouw recept! Ga voor deze topper van een lasagne al forno.
Omdat ik voor de blog iedere week nieuwe recepten kook eten we thuis regelmatig nieuwe dingen. En dat wordt niet altijd gewaardeerd. Soms wil mijn tafelgenoot gewoon iets eten dat hij al kent. Iets waarvan hij weet het dat het lekker is. Daarom vraag ik regelmatig wat hij wil eten. Al hoop ik dan natuurlijk dat hij iets nieuws noemt waardoor ik nieuwe inspiratie krijg. Dat gebeurt weinig kan ik je vertellen ;) Maar deze keer was het raak! Ik vroeg wat hij wilde eten en het werd lasagne.
Toen greep ik mijn kans want er was nog een lasagne die ik graag wilde maken. Op Sicilië at ik vorige zomer bij de Alcanta Kloof een ontzettende toeristische lunch. Maar oh boy wat was de lasagne al forno er lekker zeg! Deze moest thuis nagemaakt worden.
Met succes! Met deze lasagne scoor je punten. De tomatensaus is vol van smaak en goed gevuld met gehakt en vlees van saucijzen. De romige bechamelsaus en het korstje van mozzarella maken de lasagne compleet. zoals een lasagne al forno hoort te zijn.
Lasagne al Forno
Bereidingstijd 30 minuten plus 45 minuten suddertijd en 30 minuten bakken in de oven
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 pak gedroogde lasagnevellen
- 2 bollen mozzarella
Voor de vleessaus:
- 1 ui
- 250 gram saucijzen
- 250 gram rundergehakt
- 1 wortel
- 1 stengel bleekselderij
- teentje knoflook
- 150 ml rode wijn
- 500 gram gezeefde tomaten
- 1 eetlepel oregano
- 1 gedroogd laurierblad
- halve theelepel suiker
- handje verse basilicum
- peper en zout
- olijfolie om in te bakken
Voor de bechamelsaus:
- 50 gram roomboter (ongezouten)
- 50 gram bloem
- 500 ml melk
- snuf nootmuskaat
- snuf zout
Bereiding:
Verwarm een beetje olie in een braadpan of wok. Snipper de ui, snijd de wortel en bleekselderij in kleine blokjes en pers de knoflook. Fruit dit even aan in de warme pan. Haal de worst uit het velletje en snijd dit in blokjes. Bak het vlees van de worst en rundergehakt mee met de groenten.
Voeg de wijn bij het gehaktmengsel, verwarm dit 5 tot 10 minuten mee zodat de alcohol kan verdampen. Voeg vervolgens de gezeefde tomaten, laurier, oregano, fijngesneden blaadjes basilicum, suiker, zout en peper toe en breng dit aan de kook. Zet het vuur hierna laag en laat dit met een deksel op de pan minimaal 45 minuten pruttelen.
Bereid ondertussen de bechamelsaus door de boter in een pannetje te verwarmen. Voeg de bloem toe en bak dit heel kort even mee. Voeg beetje bij beetje de melk bij het mengsel en roer het mengsel met een houten lepel constant door. Breng op smaak met zout en nootmuskaat.
Verwarm de oven voor op 200 C en vet een ovenschaal in.
Verdeel een laagje tomatensaus en vervolgens eentje met bechamelsaus over de ovenschaal. Beleg dit met een laagje lasagnebladen en verdeel hier vervolgens weer een laagje tomatensaus over. Herhaal dit tot de sauzen op zijn, eindig met een laagje bechamelsaus.
Snijd de mozzarella in plakken en verdeel dit over de lasagne. Verwarm de lasagne 30 minuten in de oven zodat de lasagnebladen gaar zijn en de lasagne al forno een mooi romig bovenlaagje heeft gekregen.