Mango sinaasappel chutney

Mangochutney

Een receptje bommetje vol smaak staat er vandaag op het menu. Namelijk de mango sinaasappel chutney uit het boek Jam  & Zuur.

In april was ik aanwezig bij het lanceringsfeestje van het boek Jam & Zuur van Phillippine (van de blog liefdevoorlekkers). Nog voor het boek uitkwam tipte Philipinne mij tijdens een interview dat we samen deden de mango chutney uit Jam & Zuur. Het water liep me in de mond en ik wist dat ik dit recept moest gaan maken uit het boek. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en ben ik er eindelijk mee aan de slag gegaan. Gelukkig maar want de chutney is echt super lekker. Een smaakbommetje.

Jam & Zuur is een kleurrijk boek met 100 recepten voor het zelf inmaken van groente en fruit.Als je geen ervaring met het inmaken hebt is dat geen probleem. In de eerste hoofdstukken wordt handige info gegeven. Zo wordt uitgelegd hoe je de potjes het beste kunt steriliseren, welke conserveermethodes er zijn wat je allemaal nodig hebt en tips en trucs. Na het lezen van deze hoofdstukken ben je helemaal ready to go. Klaar voor het inmaken van al dat kleurige lekkers.

Het is super leuk en extra creatief dat de hoofdstukken zijn ingedeeld op kleur. Van de bleke bloemkool en knoflook naar groene komkommers, courgettes en gele ananas. Van mango door naar oranje sinaasappel en wortel, perzik, biet framboos en aardbei en afsluitend met de zwart-paarse braam.

Klik hier voor meer informatie over Jam & Zuur en scroll naar beneden voor het recept van die lekkere mango sinaasappel chutney. 

Snap Shots juli 03

Mango sinaasappel chutney

Ingrediënten voor 2 potten van 200 ml

  •  1 mango
  • 2 sinaasappels, goed schoongeboend
  • 2 uien
  • 2 cm verse gember
  • 1/2 tl gemalen kurkuma
  • 6 kruidnagels
  • 150 ml appelazijn
  • 250 gr rietsuiker

Bereiding

Schil de mango en snijd het vruchtvlees rondom de pit weg. Snijd dit in kleine stukjes. Schil met een dun schiller of een scherp mesje 1 sinaasappel. Snijd de schil in hele dunne reepjes. Snijd vervolgens het witte gedeelde van de sinaasappel weg en snijd het vruchtvlees tussen de vliesjes uit. Snijd het vruchtvlees en de tweede sinaasappel ook ook tussen de vliesjes uit. Snipper de ui. Rasp de gember met een fijne rasp.

Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak de ui glazig en transparant op matig vuur. Voeg de gember en kurkuma toe en bak dit kort mee.

Voeg er het mangovruchtvlees, de sinaasappelpartjes, sinaasappelschil, kruidnagels, azijn en suiker aan toe. Verwarm het mengsel al roerende met een pollepel tot aan het kookpunt en laat 40 minuten koken op matig vuur tot het is ingedikt.

Vul de potten met een kleine soeplepel tot aan de rand.

Sluit de potten goed af met de schroefdeksel en zet ze 10 minuten op hun kop. Laat afkoelen en bewaar de potten met mango-sinaasappelchutney op een droge donkere plek. De chutney is zeker 6 maanden houdbaar.

Tip: volgens Philippine is de mango sinaasappel chutney erg lekker met kip en couscous. 


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
6 comments
    1. Ik ben tot nu toe nog niet verder gekomen dan kip en couscous.. ;) Maar dat komt doordat ik op vakantie was. Bij kaas lijkt het me ook heerlijk inderdaad, bijvoorbeeld op een toastje met brie

  1. Ik had nooit gedacht dat ik chutneys zou maken maar deze ga ik proberen. Alleen vraag ik me af of ik het recept en de smaak ernstig te kort doe als ik de kruidnagels niet of b.v. maar 1 of 2 zou toevoegen? Ik vind kruidnagel erg overheersend en ben niet dol op de smaak. Al voeg ik ze wel toe aan b.v. hachee. Maar zelfs daarbij met mate. Hoeveel en wat voor olie gebruikte je?

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk