Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Mango sinaasappel chutney

Mangochutney

Een receptje bommetje vol smaak staat er vandaag op het menu. Namelijk de mango sinaasappel chutney uit het boek Jam  & Zuur.

In april was ik aanwezig bij het lanceringsfeestje van het boek Jam & Zuur van Phillippine (van de blog liefdevoorlekkers). Nog voor het boek uitkwam tipte Philipinne mij tijdens een interview dat we samen deden de mango chutney uit Jam & Zuur. Het water liep me in de mond en ik wist dat ik dit recept moest gaan maken uit het boek. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en ben ik er eindelijk mee aan de slag gegaan. Gelukkig maar want de chutney is echt super lekker. Een smaakbommetje.

Jam & Zuur is een kleurrijk boek met 100 recepten voor het zelf inmaken van groente en fruit.Als je geen ervaring met het inmaken hebt is dat geen probleem. In de eerste hoofdstukken wordt handige info gegeven. Zo wordt uitgelegd hoe je de potjes het beste kunt steriliseren, welke conserveermethodes er zijn wat je allemaal nodig hebt en tips en trucs. Na het lezen van deze hoofdstukken ben je helemaal ready to go. Klaar voor het inmaken van al dat kleurige lekkers.

Het is super leuk en extra creatief dat de hoofdstukken zijn ingedeeld op kleur. Van de bleke bloemkool en knoflook naar groene komkommers, courgettes en gele ananas. Van mango door naar oranje sinaasappel en wortel, perzik, biet framboos en aardbei en afsluitend met de zwart-paarse braam.

Klik hier voor meer informatie over Jam & Zuur en scroll naar beneden voor het recept van die lekkere mango sinaasappel chutney. 

Snap Shots juli 03

Mango sinaasappel chutney

Ingrediënten voor 2 potten van 200 ml

 •  1 mango
 • 2 sinaasappels, goed schoongeboend
 • 2 uien
 • 2 cm verse gember
 • 1/2 tl gemalen kurkuma
 • 6 kruidnagels
 • 150 ml appelazijn
 • 250 gr rietsuiker

Bereiding

Schil de mango en snijd het vruchtvlees rondom de pit weg. Snijd dit in kleine stukjes. Schil met een dun schiller of een scherp mesje 1 sinaasappel. Snijd de schil in hele dunne reepjes. Snijd vervolgens het witte gedeelde van de sinaasappel weg en snijd het vruchtvlees tussen de vliesjes uit. Snijd het vruchtvlees en de tweede sinaasappel ook ook tussen de vliesjes uit. Snipper de ui. Rasp de gember met een fijne rasp.

Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak de ui glazig en transparant op matig vuur. Voeg de gember en kurkuma toe en bak dit kort mee.

Voeg er het mangovruchtvlees, de sinaasappelpartjes, sinaasappelschil, kruidnagels, azijn en suiker aan toe. Verwarm het mengsel al roerende met een pollepel tot aan het kookpunt en laat 40 minuten koken op matig vuur tot het is ingedikt.

Vul de potten met een kleine soeplepel tot aan de rand.

Sluit de potten goed af met de schroefdeksel en zet ze 10 minuten op hun kop. Laat afkoelen en bewaar de potten met mango-sinaasappelchutney op een droge donkere plek. De chutney is zeker 6 maanden houdbaar.

Tip: volgens Philippine is de mango sinaasappel chutney erg lekker met kip en couscous. 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

6 Reacties

 1. Demi | DE KOOKFABRIEK 3 augustus 2016 om 09:09

  Wat lekker! Lijkt me inderdaad heel lekker bij kip, maar ook bij pittige gegrilde aubergine of een kaasgerechtje. Waar zou jij het mee combineren, Brenda?

  1. Brenda Kookt 7 augustus 2016 om 21:10

   Ik ben tot nu toe nog niet verder gekomen dan kip en couscous.. ;) Maar dat komt doordat ik op vakantie was. Bij kaas lijkt het me ook heerlijk inderdaad, bijvoorbeeld op een toastje met brie

 2. Tanja 7 augustus 2016 om 04:42

  Ik had nooit gedacht dat ik chutneys zou maken maar deze ga ik proberen. Alleen vraag ik me af of ik het recept en de smaak ernstig te kort doe als ik de kruidnagels niet of b.v. maar 1 of 2 zou toevoegen? Ik vind kruidnagel erg overheersend en ben niet dol op de smaak. Al voeg ik ze wel toe aan b.v. hachee. Maar zelfs daarbij met mate. Hoeveel en wat voor olie gebruikte je?

  1. Brenda Kookt 7 augustus 2016 om 21:11

   In dat geval zou ik wel minder kruidnagels toevoegen, 1 a 2 is dan zeker wel voldoende. En ik heb een scheutje olijfolie gebruikt.

 3. Chris Gerrist 15 augustus 2016 om 22:01

  Ik heb dit vorige week gemaakt. Gelijk 3 potten. Maar goed ook, man wat lekker.
  Bedankt voor het recept.

  Chris

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *