Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Speculaasbrokken

speculaas-brokkenNiet alleen pepernoten staan op tafel deze sinterklaas periode, maar ook de speculaasbrokken. Lekker grote stukke brosse koek, lekker!

Speculaas is zo’n koek waar je maar van door blijft eten. Zeker als het speculaasbrokken zijn. Ik breek een stukje af en dan nog een beetje, oke nog één klein stukje dan.. en voor je het weet is het hele brok speculaas op.

Daarom is het wel apart dat ik zelf nog geen speculaas brokken had gemaakt. Tot nu! Als basis heb ik dit recept van Levine gebruikt. Het resultaat is een lekkere brosse koek die van tafel vliegt als je visite hebt. Of als je in je eentje op bank een film zit te kijken…

brokken-speculaas-maken

Speculaas brokken

Speculaasbrokken

30 minuten
+ 1 uur 30 minuten

Ingrediënten

 • 300 gram zelfrijzend bakmeel
 • 200 gram koude ongezouten roomboter in blokjes
 • 3 eetlepels speculaaskruiden
 • 150 gram donkere basterdsuiker
 • snuf zout
 • 3,5 eetlepel melk plus extra om te bestrijken
 • amandelen om te garneren

Bereiding

 • Meng in een grote kom het zelfrijzend bakmeel met basterdsuiker, speculaaskruiden en zout. Doe de boter er bij en roer dit door. Voeg de melk toe en kneed het geheel snel tot een samenhangend deeg.
 • Druk het deeg plat en laat dit verpakt in huidhoudfolie 1,5  uur in de vriezer koelen. (kan ook een dag of nacht in de koelkast). Laat het deeg vervolgens even op temperatuur komen en verwarm de oven voor op 160 ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 • Rol het deeg uit tot een lap van 0,5 cm dik (gebruik bloem zodat het deeg niet aan je werkblad of de deegroller blijft plakken) Leg het deeg op de bakplaat en garneer met amandelen. Bestrijk het deeg met melk en bak het speculaas 30 minuten in de oven.
 • Laat het speculaas na het bakken afkoelen op een rooster en breek het vervolgens in grove stukken.

Gebaseerd op dit recept van Levine.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

4 Reacties

 1. Jonna@Burgertrutjes 16 november 2016 om 17:34

  Ik heb al veel gebakken, maar nog nooit speculaas. Ben er niet zo dol op, maar wil het wel een keer proberen :)

 2. Anne 17 november 2016 om 09:16

  Yes, echt het beste wat er is.. Zelf speculaas bakken, ga ik binnenkort ook doen!

  1. Mieneke James 2 december 2016 om 14:36

   En heb je de speculaasbrokken al gemaakt en waren ze lekker? Dan kan ik het ook proberen als het gips voor kerst eraf is want ik mag ernu niet op staan. Het water loopt in m’n mond als ik al die lekkere recepte lees, maar ik moet nog 2,5 week wachten tot het gips eraf mag en dan zal ik nog nietw kunnen rennen,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept