Ga naar de inhoud

Beef wellington

Een recept dat niet mag ontbreken op brendakookt.nl: dé klassieke beef wellington. Dit bekende gerecht is een special van chef Gordon Ramsay. En dat is niet voor niks. Maar mijn beef wellington, die is nog lekkerder! Ik deel het recept met je. Wat is beef wellington? Beef Wellington is een...
Delen op

Beef wellington

Een recept dat niet mag ontbreken op brendakookt.nl: dé klassieke beef wellington. Dit bekende gerecht is een special van chef Gordon Ramsay. En dat is niet voor niks. Maar mijn beef wellington, die is nog lekkerder! Ik deel het recept met je.

beef-wellington-maken

Wat is beef wellington?

Beef Wellington is een klassiek Brits gerecht waarbij een groot stuk ossenhaas wordt bedekt met een laagje duxelles (een mengsel van fijngehakte paddenstoelen, sjalotten en kruiden), en vervolgens in bladerdeeg wordt gewikkeld en gebakken. Het is een heerlijk smaakvol gerecht, vaak geserveerd bij speciale gelegenheden.

Klassieker tijdens de feestdagen

Beef Wellington is niet voor niets een klassieker tijdens de feestdagen. Met vier componenten – malse ossenhaas, een hartige duxelle, prosciutto en bladerdeeg – is dit het pronkstuk op tafel.

Ossenhaas is geen goedkoop stuk vlees, maar het is zo lekker. Persoonlijk vind ik deze combinatie met champignons, tijm en parmaham de lekkerste. Ik heb regelmatig beef wellington gegeten, maar geen recept kan tippen aan deze variant.

Snelle beef wellington

Het fijne is dat dit een gerecht is dat redelijk snel klaar is. Ook kun je de complete ossenhaas in bladerdeeg voorbereiden en in de koelkast een dag bewaren. Haal het een uur van te voren uit de koelkast voor je het de oven in schuift. Het enige waar je om moet denken is dat je een vleesthermometer in het vlees prikt voor je hem de oven in stopt. Zo weet je zeker dat de ossenhaas de juiste temperatuur en juiste garing heeft. De ossenhaas is het lekkerste als je hem medium, rosé rood serveert.

beef-wellington

Wat eet je bij beef wellington?

Dit gerecht is heerlijk met wat aardappelen, zoals aardappelpuree, geroosterde aardappelen, of Dauphinoise aardappelen (aardappelschijfjes gebakken in room en knoflook). Vul aan met wat groenten. Wat dacht je van gestoofde wortelen, geroosterde spruitjes, groene bonen, of een eenvoudige groene salade om het gerecht mooi aan te vullen.

Welke wijn bij beef wellington?

Een glas rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon of een Pinot Noir, past goed bij de lekkere smaken van het vlees en de paddenstoelen.

Ideaal gerecht voor de kerst

Dit is het ideale gerecht voor tijdens de feestdagen. Twee jaar geleden serveerde ik deze beef wellington bij mijn familie met kerst. Het was een topper, want er wordt nog steeds over nagepraat. Ik heb zelfs weer verzoekjes gekregen of ik dit niet weer wil maken dit jaar. Dat gaat hem niet worden, maar nu kan iedereen er zelf mee aan de slag!

Ingrediënten

personen

Extra benodigd: een vleesthermometer, bakpapier

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze beef wellington

Stap 1
Snipper de sjalotjes en snijd de champignons fijn. Pers de knoflook. Bak de sjalotjes met champignons en knoflook in een koekenpan met een beetje boter 8 tot 10 minuten aan.
2
Stap 2
Leg de parmaham naast elkaar neer zodat een grote lap ontstaat. Verdeel het champignonmengsel hierover. Rits de tijm en strooi dit over het champignonmengsel.
3
Stap 3

Breng het vlees op smaak met zout en peper. Verwarm een beetje boter in de koekenpan en bak het vlees rondom aan. Besmeer met mosterd en rol het vlees in de ham. Pak dit in huishoudfolie en laat het een half uur in de koelkast liggen.

4
Stap 4
Verwarm de oven voor op 220 ºC, vet een ovenschaal in, of bekleed een bakblik met bakpapier.
5
Stap 5
Verwijder de huishoudfolie en rol het vlees in de bladerdeeg, zorg dat de naad van het deeg aan de onderkant zitten. Plak het deeg met een beetje geklutst ei dicht en plaats het in de ovenschaal of op de bakplaat.
6
Stap 6
Steek aan de bovenkant twee gaten in het deeg voor ventilatie. Versier het deeg eventueel met kerststerren of dergelijke. Bestrijk het deeg met ei. En plaats de vleesthermometer in het midden van het vlees voor je de beef wellington in de oven schuift.
7
Stap 7
Verlaag de temperatuur na 10 minuten naar 190 ºC, de beef wellington is klaar als de kerntemperatuur 52 ºC is.
8
Stap 8
Laat het vlees 20 minuten (uit de oven) rusten voor je het aansnijdt. Serveer het hierna direct.

Bereidingstijd 20 minuten, 30 min tijd om de rusten en 10 minuten om de beef wellington af te maken. De baktijd is afhankelijk van de dikte van de beef wellington, ongeveer 40 – 60 minuten. Voor je het gerecht serveert moet je hem nog 20 minuten laten liggen. 

Bekijk ook andere recepten
Croissantkrans met roerei, spinazie en kaas
Caesar salad recept
Mini plaattaartjes met ham, ei en MonChou
Club egg met bacon

16 reacties

Jolanda

Heb je nog tips om bij de beef wellington te serveren aan groente en aardappelgerecht?

Laat een bericht achter

Nienke

Voor hoeveel personen is het gerecht?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Het is voldoende voor 8 personen. Ik zie dat dit inderdaad was weggevallen bij het recept. Staat er nu weer bij.

Dorien

Het lijkt me heel leuk om te maken deze kerst. Maar voor hoeveel personen is dit recept? Ik zie dat er 1200 g ossenhaas in gaat.

Laat een bericht achter

Josine van Tol

Goedemorgen Brenda, Ik heb een vraagje! Ik ga het recept voor een behoorlijk groot gezelschap maken. Is de ossenhaas ook te vervangen door een ander stuk vlees? Met vriendelijke groetjes, Josine

Laat een bericht achter

Yvonne Carstens

Hoi, ik lees nergens over zout en peper. Moet je het vlees niet eerst inzouten?

Maarten

Ik maak het soms ook klaar met varkenshaas of zelfs rollade. ( dan vlees inwrijven met veel mosterd en gebruik ik gewoon spek) Ook maak ik regelmatig een bladerdeegpakket per persoon ipv 1 grote.

linda van der schriek

Hoi Brenda, ik vind beef wellington altijd geweldig, maar vroeg mij af hoe je die sterren maakt? Gewoon losse bladerdeeg sterren? Bij voortbaat dank, Groet, Linda

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hoi Linda, de sterren steek ik inderdaad uit het bladerdeeg dat over is. Ik heb er een koekjes steker voor, maar je kunt ook een ster uitprinten en deze uitsnijden.

Jamie

hoi Brenda, welke tijden zou je aanhouden bij een kwart van het recept?

Laat een bericht achter

Tilly

Hoi Brenda Ik ben groot fan van jou recepten en nu heb ik een vraagje. Ik wil graag beef weelington maken met kerst, maar er zijn er bij die echt geen paddestoelen lusten, kan ik het ergens door vervangen? Groetjes, Tilly Veerhuis

Laat een bericht achter

Maarten

Ik vind het lekker met tutti frutti ipv champignons

Art

Hoi, heb je nog een goede tip waar mee we de champignons kunnen vervangen? Dankjewel!

Demi | StudioKOOK

Lijkt me zo leuk om een keer zelf te maken!

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op