Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Granola – basisrecept

Granola basisreceptGister vertelde ik ik na de zomer hoognodig weer wat strenger voor mezelf moet zijn. Daarom heb ik besloten de komende maand gezonder te eten en niet te snoepen, klik hier om mijn actieplan te lezen. Bij een gezonde leefstijl horen ook voedzame ontbijtjes. Bij deze deel ik het Granola basisrecept, mijn favoriete ontbijtje.

Granola is een mengsel van geroosterde granen, zaten en pitten. Het is een soort muesli of cruesli dat vaak met yoghurt wordt gegeten. Je kunt de granola bakken in een koekenpan met honing maar je kunt er ook voor kiezen om dit weg te laten en een suikervrije variant te maken.

Op mijn blog heb ik inmiddels meerdere recepten voor granola gepubliceerd. Met dit basisrecept bepaal je zelf welke smaakmakers je aan de basisingrediënten toevoegt. Zo kun je de granola maken die je zelf het aller lekkerste vindt.

Granola met noten en zaden, Granola basisrecept

Granola basisrecept

Extra benodigd:

Granola – basisrecept

30 minuten

Ingrediënten

Basis-ingrediënten:

  • 200 gram havervlokken
  • 200 gram ongebrande noten
  • 1,5 eetlepel kokosolie of olijfolie

    Extra toppings - smaakmakers:

    • 1 eetlepel kruiden bijvoorbeeld kaneel, koekkruiden of cacao
    • 40 gram geraspte kokos
    • 70 gram extra zaden of pitten bijvoorbeeld pompoenpitten, sesamzaad of zonnebloempitten
    • 1 eetlepel honing of maple syrup
    • 75 gram gedroogde vruchten zoals rozijnen, cranberries, abrikozen etc

    Bereiding

    • Verwarm de oven op 160 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
    • Verwarm de kokosolie in een pannetje tot het vloeibaar is. Meng de kokosolie (of olijfolie) met de havervlokken, ongebrande noten, kruiden, kokos, zaden of pitten. Roer eventueel de honing of maple syrup ook door het mengsel. Verdeel het haver-notenmengsel over de bakplaat.
    • Bak de granola 20 minuten in de oven. Roer het na 10 minuten om.
    • Laat de granola afkoelen en voeg hierna de gedroogde vruchten toe. Bewaar de granola in een afgesloten pot. Het is ongeveer 2 tot 3 weken te bewaren.
    • Serveer de granola met yoghurt of kwark en eventueel vers fruit of een lik jam.

    Tip: Houd je niet van grove stukken noot in je granola? Hak de noten voor je het met de overige ingrediënten mengt dan fijn.


      Deel dit bericht:

      Share on facebook
      Share on twitter
      Share on whatsapp
      Share on email
      Reacties

      10 Reacties

      1. stefan 2 oktober 2017 om 21:35

        hoi in het filmpje gaat de oven op 40 minuten, en in het basis recept zeg je 20.
        welke is goed en welke is fout?
        Groetjes, Stefan

        1. Brenda Kookt 2 oktober 2017 om 21:40

          Dit is afhankelijk van het type granola dat je maakt. Vaak is 20 minuten voldoende. Soms (zoals bij het filmpje) vind ik het fijner om de granola langer te bakken. Als je langer bakt, zorg er dan wel voor dat je regelmatig omroert.

      2. Sylvia 7 december 2017 om 17:33

        Hoi Brenda, net een uur geleden gemaakt..dubbele hoeveelheid dan kan ik ook uitdelen?.. ik denk ong 40-50 min in de oven geweest. Als het straks koud is doe ik er nog rozijnen in en grof gehakte pure chocolade. Groetjes Sylvia

      3. V 8 december 2017 om 08:32

        Ben op zoek gegaan naar “wat is nou Granola?”
        Zo kwam ik bij uw site terecht.
        Heb net 14 dagen Van pro well dieet achter de rug (ben Obesitas).
        Nu moet ik weer normaal gaan eten, maar hoe.?
        Uw site is erg duidelijk en spreekt mij erg aan.
        Vriendelijke groetjes.

        mevr. V. Jasperse

      4. Sanne 1 maart 2019 om 07:36

        Beste Brenda, het eerdere recept was met zonnebloemolie; wat is de reden dat er nu olijfolie en kokosolie staat? Groeten Sann

        1. Karin 9 september 2019 om 10:42

          Ik zou graag de granola basis met met extra toppings zoals hierboven staat beschreven willen maken. Maar hoeveel calorieën is dan honderd gram?

      5. Monique 26 mei 2019 om 02:45

        ik maak ook vaak granola, maar t kan nog sneller door t gewoon in een pannetje te roosteren in 4min ipv in de oven.. echt zo simpel en makkelijk. en t hoeft niet af te koelen. warm uit de pan/oven met yoghurt is ZO lekker !!

      6. Yentle 11 september 2020 om 13:49

        Klopt het dat de granola pas na bet bakken en afkoelen krokant word?

      Laat een reactie achter

      Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

      Beoordeel recept