Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

dé Brenda Kookt met LEV BBQ box!

De box bevat een complete barbecuemaaltijd voor 4 personen!

Wil je 8 juli lekker van de box genieten?
Bestel dan voor donderdag 1 juli21.00,  uur.

Bestel nu:

dé Brenda Kookt met LEV BBQ box!

De box bevat een complete barbecuemaaltijd voor 4 personen!

Wil je 8 juli lekker van de box genieten?
Bestel dan voor donderdag 1 juli 21:00 uur.

Granola – basisrecept

Gister vertelde ik jullie dat ik na de zomer hoognodig weer wat strenger voor mezelf moet zijn. Ik heb iets de veel lekkere dingen gegeten deze zomer. Daarom heb ik besloten de komende maand gezonder te eten en niet te snoepen, klik hier om mijn actieplan te lezen. Bij een gezonde leefstijl horen ook voedzame ontbijtjes. Bij deze deel ik het Granola basisrecept, mijn favoriete ontbijtje.

Granola kun je kopen, maar zelfgemaakt is het aller lekkerste. Het fijne is ook dat je dan zelf beslist welke smaken, noten, zaden en ander lekkers je aan je granola toevoegt. In dit artikel geef ik je dus het granola basisrecept, die je zelf naar jouw smaak uit aanpassen.

Ik eet granola graag in een kommetje yoghurt of kwark met vers fruit. Klein beetje honing erbij en je hebt een waar feestmaal voor je neus. Een perfecte start van de dag.

Granola basisrecept

Granola basisrecept

Granola is een mengsel van geroosterde granen met zaden en pitten. Het is een soort muesli of cruesli dat vaak met yoghurt wordt gegeten. Je kunt de granola bakken in een koekenpan met honing maar je kunt er ook voor kiezen om dit weg te laten en een suikervrije variant te maken. En in plaats van de koekenpan kun je granola ook heel goed roosteren in de oven. Zo kun je ook een grotere batch per keer maken.

Granola variatierecept

Op mijn blog heb ik inmiddels meerdere recepten voor granola gepubliceerd. Met dit basisrecept bepaal je zelf welke smaakmakers je aan de basisingrediënten toevoegt. Je kunt hier lekker mee variëren en de smaakmakers aan de granola toevoegen die jij lekker vindt. Zo kun je op zoek naar jouw granola variatierecept en de granola maken die je zelf het aller lekkerste vindt.

Granola basisrecept bereiden

Het bereiden van granola is eigenlijk heel gemakkelijk. Het is ook fijn dat je direct een grotere batch kunt maken, zodat je hier meerdere dagen van kunt eten.

De havervlokken, ongebrande noten, kruiden, kokos en zaden of pitten meng ik met olijfolie of kokosolie. De kokosolie verwarm je eerst even kort in een steelpan zodat het smelt. Dit roer je door elkaar en eventueel voeg je ook een beetje honing of maple syrup (of agavesiroop toe) om het wat zoeter te maken.

Het granola-mengsel verdeel je over de bakplaat en schuif je de oven in. Vergeet het tussendoor niet een keer door te roeren. Als de granola is afgekoeld kun je ook nog gedroogde vruchten door het mengsel roeren.

Granola bewaren

Als de granola is afgekoeld kun je het het beste in een grote afgesloten glazenpot bewaren. Zo is het luchtdicht en kun je het wel 2 tot 3 weken bewaren.

Serveer je zelfgemaakte granola met yoghurt of kwark en eventueel vers fruit of een lik jam

Granola met noten en zaden, Granola basisrecept

Granola – basisrecept

30 minuten

Ingrediënten

Basis-ingrediënten:

  • 200 gram havervlokken
  • 200 gram ongebrande noten
  • 1,5 eetlepel kokosolie of olijfolie

    Extra toppings - smaakmakers:

    • 1 eetlepel kruiden bijvoorbeeld kaneel, koekkruiden of cacao
    • 40 gram geraspte kokos
    • 70 gram extra zaden of pitten bijvoorbeeld pompoenpitten, sesamzaad of zonnebloempitten
    • 1 eetlepel honing of maple syrup
    • 75 gram gedroogde vruchten zoals rozijnen, cranberries, abrikozen etc

    Bereiding

    • Verwarm de oven op 160 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
    • Verwarm de kokosolie in een pannetje tot het vloeibaar is. Meng de kokosolie (of olijfolie) met de havervlokken, ongebrande noten, kruiden, kokos, zaden of pitten. Roer eventueel de honing of maple syrup ook door het mengsel. Verdeel het haver-notenmengsel over de bakplaat.
    • Bak de granola 20 minuten in de oven. Roer het na 10 minuten om.
    • Laat de granola afkoelen en voeg hierna de gedroogde vruchten toe. Bewaar de granola in een afgesloten pot. Het is ongeveer 2 tot 3 weken te bewaren.
    • Serveer de granola met yoghurt of kwark en eventueel vers fruit of een lik jam.

    Tip: Houd je niet van grove stukken noot in je granola? Hak de noten voor je het met de overige ingrediënten mengt dan fijn.


      Deel dit bericht:

      Share on facebook
      Share on twitter
      Share on whatsapp
      Share on email
      Reacties

      18 Reacties

      1. stefan 2 oktober 2017 om 21:35

        hoi in het filmpje gaat de oven op 40 minuten, en in het basis recept zeg je 20.
        welke is goed en welke is fout?
        Groetjes, Stefan

        1. Brenda Kookt 2 oktober 2017 om 21:40

          Dit is afhankelijk van het type granola dat je maakt. Vaak is 20 minuten voldoende. Soms (zoals bij het filmpje) vind ik het fijner om de granola langer te bakken. Als je langer bakt, zorg er dan wel voor dat je regelmatig omroert.

      2. Sylvia 7 december 2017 om 17:33

        Hoi Brenda, net een uur geleden gemaakt..dubbele hoeveelheid dan kan ik ook uitdelen?.. ik denk ong 40-50 min in de oven geweest. Als het straks koud is doe ik er nog rozijnen in en grof gehakte pure chocolade. Groetjes Sylvia

      3. V 8 december 2017 om 08:32

        Ben op zoek gegaan naar “wat is nou Granola?”
        Zo kwam ik bij uw site terecht.
        Heb net 14 dagen Van pro well dieet achter de rug (ben Obesitas).
        Nu moet ik weer normaal gaan eten, maar hoe.?
        Uw site is erg duidelijk en spreekt mij erg aan.
        Vriendelijke groetjes.

        mevr. V. Jasperse

      4. Sanne 1 maart 2019 om 07:36

        Beste Brenda, het eerdere recept was met zonnebloemolie; wat is de reden dat er nu olijfolie en kokosolie staat? Groeten Sann

        1. Karin 9 september 2019 om 10:42

          Ik zou graag de granola basis met met extra toppings zoals hierboven staat beschreven willen maken. Maar hoeveel calorieën is dan honderd gram?

        2. Brenda Hoff 3 januari 2021 om 13:44

          Hoi Sanne, als j liever zonnebloemolie gebruikt dan kan dat. Dit recept is niet aangepast, ik gebruik zelf meestal olijfolie.

      5. Monique 26 mei 2019 om 02:45

        ik maak ook vaak granola, maar t kan nog sneller door t gewoon in een pannetje te roosteren in 4min ipv in de oven.. echt zo simpel en makkelijk. en t hoeft niet af te koelen. warm uit de pan/oven met yoghurt is ZO lekker !!

        1. Brenda Hoff 3 januari 2021 om 13:46

          Wat een leuke tip Monique, ik maak altijd een grote batch in de oven. Maar ik ga het eens proberen in een pannetje

      6. Yentle 11 september 2020 om 13:49

        Klopt het dat de granola pas na bet bakken en afkoelen krokant word?

        1. Brenda Hoff 3 januari 2021 om 13:46

          Hoi Yentl, voor het afkoelen wordt de granala al krokant, direct als het de oven uit komt.

      7. mary 2 januari 2021 om 15:31

        zou zo fijn zijn als de vragen ook beantwoord zouden worden

        1. Brenda Hoff 3 januari 2021 om 13:45

          Hoi Mary, op welke vraag wil je antwoord?
          We krijgen zoveel reacties dat het ons helaas niet altijd lukt om alle vragen te beantwoorden.

      8. Tineke 2 maart 2021 om 15:10

        Hoi Brenda
        Héérlijk…. had het al eerder gemaakt en vond gelukkig jouw recept weer terug👍
        Heb alles in huis en ga het zo meteen weer maken.
        Kan ik het morgenochtend meteen door de kwark doen😊

      9. Dafne 25 maart 2021 om 11:53

        5 sterren
        Mijn favoriete granola basis recept! Ik wil en gebruik geen andere meer. Thanks!

        1. Brenda Hoff 4 april 2021 om 11:05

          Wat tof om te horen Dafne! Dat zijn dus heerlijke ontbijtjes :)

      Laat een reactie achter

      Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

      Beoordeel recept