Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Granola – basisrecept

Gister vertelde ik jullie dat ik na de zomer hoognodig weer wat strenger voor mezelf moet zijn. Ik heb iets de veel lekkere dingen gegeten deze zomer. Daarom heb ik besloten de komende maand gezonder te eten en niet te snoepen, klik hier om mijn actieplan te lezen. Bij een gezonde leefstijl horen ook voedzame ontbijtjes. Bij deze deel ik het Granola basisrecept, mijn favoriete ontbijtje.

Granola kun je kopen, maar zelfgemaakt is het aller lekkerste. Het fijne is ook dat je dan zelf beslist welke smaken, noten, zaden en ander lekkers je aan je granola toevoegt. In dit artikel geef ik je dus het granola basisrecept, die je zelf naar jouw smaak uit aanpassen.

Ik eet granola graag in een kommetje yoghurt of kwark met vers fruit. Klein beetje honing erbij en je hebt een waar feestmaal voor je neus. Een perfecte start van de dag.

Granola basisrecept

Granola basisrecept

Granola is een mengsel van geroosterde granen met zaden en pitten. Het is een soort muesli of cruesli dat vaak met yoghurt wordt gegeten. Je kunt de granola bakken in een koekenpan met honing maar je kunt er ook voor kiezen om dit weg te laten en een suikervrije variant te maken. En in plaats van de koekenpan kun je granola ook heel goed roosteren in de oven. Zo kun je ook een grotere batch per keer maken.

Granola variatierecept

Op mijn blog heb ik inmiddels meerdere recepten voor granola gepubliceerd. Met dit basisrecept bepaal je zelf welke smaakmakers je aan de basisingrediënten toevoegt. Je kunt hier lekker mee variëren en de smaakmakers aan de granola toevoegen die jij lekker vindt. Zo kun je op zoek naar jouw granola variatierecept en de granola maken die je zelf het aller lekkerste vindt.

Granola basisrecept bereiden

Het bereiden van granola is eigenlijk heel gemakkelijk. Het is ook fijn dat je direct een grotere batch kunt maken, zodat je hier meerdere dagen van kunt eten.

De havervlokken, ongebrande noten, kruiden, kokos en zaden of pitten meng ik met olijfolie of kokosolie. De kokosolie verwarm je eerst even kort in een steelpan zodat het smelt. Dit roer je door elkaar en eventueel voeg je ook een beetje honing of maple syrup (of agavesiroop toe) om het wat zoeter te maken.

Het granola-mengsel verdeel je over de bakplaat en schuif je de oven in. Vergeet het tussendoor niet een keer door te roeren. Als de granola is afgekoeld kun je ook nog gedroogde vruchten door het mengsel roeren.

Granola bewaren

Als de granola is afgekoeld kun je het het beste in een grote afgesloten glazenpot bewaren. Zo is het luchtdicht en kun je het wel 2 tot 3 weken bewaren.

Serveer je zelfgemaakte granola met yoghurt of kwark en eventueel vers fruit of een lik jam

Granola met noten en zaden, Granola basisrecept

Granola – basisrecept

30 minuten

Ingrediënten

Basis-ingrediënten:

  • 200 gram havervlokken
  • 200 gram ongebrande noten
  • 1,5 eetlepel kokosolie of olijfolie

    Extra toppings - smaakmakers:

    • 1 eetlepel kruiden bijvoorbeeld kaneel, koekkruiden of cacao
    • 40 gram geraspte kokos
    • 70 gram extra zaden of pitten bijvoorbeeld pompoenpitten, sesamzaad of zonnebloempitten
    • 1 eetlepel honing of maple syrup
    • 75 gram gedroogde vruchten zoals rozijnen, cranberries, abrikozen etc

    Bereiding

    • Verwarm de oven op 160 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
    • Verwarm de kokosolie in een pannetje tot het vloeibaar is. Meng de kokosolie (of olijfolie) met de havervlokken, ongebrande noten, kruiden, kokos, zaden of pitten. Roer eventueel de honing of maple syrup ook door het mengsel. Verdeel het haver-notenmengsel over de bakplaat.
    • Bak de granola 20 minuten in de oven. Roer het na 10 minuten om.
    • Laat de granola afkoelen en voeg hierna de gedroogde vruchten toe. Bewaar de granola in een afgesloten pot. Het is ongeveer 2 tot 3 weken te bewaren.
    • Serveer de granola met yoghurt of kwark en eventueel vers fruit of een lik jam.

    Tip: Houd je niet van grove stukken noot in je granola? Hak de noten voor je het met de overige ingrediënten mengt dan fijn.


      Deel dit bericht:

      Share on facebook
      Share on twitter
      Share on whatsapp
      Share on email
      Reacties

      21 Reacties

      1. Anouk 26 augustus 2021 om 16:38

        Als liefhebber van granola, vond ik dit artikel geweldig!

        1. Brenda Hoff 3 september 2021 om 09:47

          Wat goed om te horen Anouk! En zelf lekker mee variëren?

      2. Ilse 22 september 2021 om 14:49

        Echt een top (basis) recept voor granola! Ik ben er weg van. Terwijl ik er eerder nooit aan moest denken, nu maak ik regelmatig een lekkere voorraad. Top ontbijt met een bakje kwark samen.

      Laat een reactie achter

      Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

      Beoordeel recept




      Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tijdelijk een gevarieerd weekmenu (5 recepten) uit de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 helemaal gratis!