Het is inmiddels traditie, vandaag op mijn verjaardag publiceer ik al 5 jaar een lekkere taart. Deze zesde keer zag het er even naar uit dat ik een makkelijke maaltijd zou publiceren, na de zoetigheden van de sinterklaasweek van vorige week wilde ik weer even wat gezonders. En daarbij had ik ook niet echt inspiratie om een nieuwe taart te maken. Tot ik afgelopen weekend tot mijn eigen verbazing deze mega lekkere MonChoutaart met stroopwafels en karamel maakte. Hij is zo goed gelukt, en lekker, dat hij meteen gedeeld moet worden!
Naast appeltaart is de MonChoutaart bij onze verjaardagen altijd een van de favorieten. Meestal ga ik voor een simpele versie zoals deze met aardbei topping. Al kan ik niet ontkennen dat ik meestal de topping vervang door een blik kant-en-klare vlaaivulling. Dat vind ik stiekem veel lekkerder.
Omdat ik in de ‘sinterklaastijd’ jarig ben heb ik de Sinterklaastaart met MonChou, nutella en kruidnootjes natuurlijk ook al een paar keer gemaakt voor mijn gasten. Dat blijft deze periode een topper. Het is ook zo leuk om te zien dat jullie ook dit jaar het recept massaal bekijken, en maken!
MonChoutaart met stroopwafels en karamel
Ik vind het super leuk om iedere keer ook een taart te maken die de gasten niet eerder gegeten hebben. Al had ik er dit jaar geen inspiratie voor. Ik bakte die weekend daarom deze appeltaart en de Siinterklaastaart carrot cake en omdat sommige familieleden het erg lekker vinden wilde ik toch weer voor de standaard MonChoutaart gaan. Tot ik in de koelkast nog een blikje dulce de leche zag staan en dacht hé daar wil ik iets mee doen!
Het werd deze lekkere MonChoutaart met stroopwafels en karamel. Als extraatje heb ik er ook kaneelappeltjes aan toegevoegd. Het resultaat is weer een topper die zeker niet mag ontbreken hier op de blog.
MonChoutaart met stroopwafel en karamel
Ingrediënten
- 250 gram Bastogne koeken
- 100 gram boter
- 200 gram MonChou
- 500 ml ongeklopte slagroom
- 2 zakjes klopfix
- 8 gram vanillesuiker of 1 zakje
- 100 gram witte basterdsuiker
Voor de topping:
- 1,5 appel
- kaneel
- 1 eetlepel kristalsuiker
- 2-3 eetlepels karamel -->bekijk hier hoe je zelf eenvoudig karamel of dulce de leche maakt.
- 3 grote stroopwafels of 9 kleintjes
Extra benodigd: een bakvorm met diameter van 24 tot 26 cm
Bereiding
- Bekleed de bodem van je bakvorm met bakpapier of aluminiumfolie.
- Smelt de boter in een pannetje. Plaats de Bastogne koeken in een staafmixer, blender of keukenmachine en maal dit tot kruimels. Voeg de boter erbij en meng dit door tot het goed met elkaar gemengd is. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk dit met een lepel goed aan. Plaats de springvorm in de koelkast zodat de bodem kan opstijven.
- Klop de slagroom samen met de klopfix in een kom op tot het mooi stijf is. Meng de MonChou met de basterdsuiker en vanillesuiker luchtig in een andere kom. Klop de slagroom en het MonChoumengsel door elkaar. Verdeel dit mengsel in de springvorm en strijk het glad met een spatel of de achterkant van een lepel.
- Laat de taart minimaal 3 uur opstijven (mag ook langer, laat hem bijvoorbeeld een nachtje opstijven in de koelkast)
- Snijd de appels in blokjes en verwarm dit in een pannetje met de kaneel en suiker. Roer goed door en laat op zacht vuur even sudderen. Laat de kaneelappeltjes afkoelen.
Het afmaken van de taart:
- Verwarm eventueel de karamel even kort (op een lage wattage) in de magnetron of een pannetje. Verdeel dit met een lepel of spatel over de MonChoutaart. Verdeel de appeltjes over de karamel. Hak de stroopwafels grof en strooi dit tot slot over de taart.
- Snijd met een mesje langs de rand van de springvorm voordat je deze eraf haalt. Hierdoor komt de taart mooier los.
Tip:
• Maak de taart een dag van te voren zodat hij goed kan opstijven
