MonChoutaart met stroopwafels en karamel

Het is inmiddels traditie, vandaag op mijn verjaardag publiceer ik al 5 jaar een lekkere taart. Deze zesde keer zag het er even naar uit dat ik een makkelijke maaltijd zou publiceren, na de zoetigheden van de sinterklaasweek van vorige week wilde ik weer even wat gezonders. En daarbij had ik ook niet echt inspiratie om een nieuwe taart te maken. Tot ik afgelopen weekend tot mijn eigen verbazing deze mega lekkere MonChoutaart met stroopwafels en karamel maakte. Hij is zo goed gelukt, en lekker, dat hij meteen gedeeld moet worden!

Monchoutaart met stroopwafels en karamel recept

Naast appeltaart is de MonChoutaart bij onze verjaardagen altijd een van de favorieten. Meestal ga ik voor een simpele versie zoals deze met aardbei topping. Al kan ik niet ontkennen dat ik meestal de topping vervang door een blik kant-en-klare vlaaivulling. Dat vind ik stiekem veel lekkerder.

Omdat ik in de ‘sinterklaastijd’ jarig ben heb ik de Sinterklaastaart met MonChou, nutella en kruidnootjes natuurlijk ook al een paar keer gemaakt voor mijn gasten. Dat blijft deze periode een topper. Het is ook zo leuk om te zien dat jullie ook dit jaar het recept massaal bekijken, en maken!

MonChoutaart met stroopwafels en karamel

Ik vind het super leuk om iedere keer ook een taart te maken die de gasten niet eerder gegeten hebben. Al had ik er dit jaar geen inspiratie voor. Ik bakte die weekend daarom deze appeltaart en de Siinterklaastaart carrot cake en omdat sommige familieleden het erg lekker vinden wilde ik toch weer voor de standaard MonChoutaart gaan. Tot ik in de koelkast nog een blikje dulce de leche zag staan en dacht hé daar wil ik iets mee doen!

Het werd deze lekkere MonChoutaart met stroopwafels en karamel. Als extraatje heb ik er ook kaneelappeltjes aan toegevoegd. Het resultaat is weer een topper die zeker niet mag ontbreken hier op de blog.

Monchoutaart met stroopwafels en karamel recept

MonChoutaart met stroopwafel en karamel

45 minuten
10 -12 personen

Ingrediënten

 • 250 gram Bastogne koeken
 • 100 gram boter
 • 200 gram MonChou
 • 500 ml ongeklopte slagroom
 • 2 zakjes klopfix
 • 8 gram vanillesuiker of 1 zakje
 • 100 gram witte basterdsuiker

Voor de topping:

 • 1,5 appel
 • kaneel
 • 1 eetlepel kristalsuiker
 • 2-3 eetlepels karamel -->bekijk hier hoe je zelf eenvoudig karamel of dulce de leche maakt.
 • 3 grote stroopwafels of 9 kleintjes

Extra benodigd: een bakvorm met diameter van 24 tot 26 cm

  Bereiding

  • Bekleed de bodem van je bakvorm met bakpapier of aluminiumfolie.
  • Smelt de boter in een pannetje. Plaats de Bastogne koeken in een staafmixer, blender of keukenmachine en maal dit tot kruimels. Voeg de boter erbij en meng dit door tot het goed met elkaar gemengd is. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk dit met een lepel goed aan. Plaats de springvorm in de koelkast zodat de bodem kan opstijven.
  • Klop de slagroom samen met de klopfix in een kom op tot het mooi stijf is. Meng de MonChou met de basterdsuiker en vanillesuiker luchtig in een andere kom. Klop de slagroom en het MonChoumengsel door elkaar. Verdeel dit mengsel in de springvorm en strijk het glad met een spatel of de achterkant van een lepel.
  • Laat de taart minimaal 3 uur opstijven (mag ook langer, laat hem bijvoorbeeld een nachtje opstijven in de koelkast)
  • Snijd de appels in blokjes en verwarm dit in een pannetje met de kaneel en suiker. Roer goed door en laat op zacht vuur even sudderen. Laat de kaneelappeltjes afkoelen.

  Het afmaken van de taart:

  • Verwarm eventueel de karamel even kort (op een lage wattage) in de magnetron of een pannetje. Verdeel dit met een lepel of spatel over de MonChoutaart. Verdeel de appeltjes over de karamel. Hak de stroopwafels grof en strooi dit tot slot over de taart.
  • Snijd met een mesje langs de rand van de springvorm voordat je deze eraf haalt. Hierdoor komt de taart mooier los.

  Tip:

   • Maak de taart een dag van te voren zodat hij goed kan opstijven

    Pin dit recept
    Afdrukken

    Monchoutaart met stroopwafels recept


    Brenda Hoff
    Brenda Hoff
    Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
    24 comments
     1. Je kunt ook gaan voor een bodem van stroopwafels. Door de karamel die hierin ziet (en dus ook smelt als je het met boter mengt) wordt de bodem dan wel wat harder, het kan zijn dat hij erg lastig door te snijden is.

    1. hallo Brenda,
     je taart ziet er overheerlijk uit, maar kan je aub verduidelijken wat bastognekoeken zijn (speculoos?), wat is klopfix en wat is monchou? ik wil het ook eens proberen te maken maar dan wel direct met de juiste ingredienten…
     bedankt voor een antwoordje terug en keep up the good cooking hé
     mvg
     Inge

     1. Bastognekoeken zijn koeken, je koopt ze bij de supermarkt en ze heten: Bastognekoeken.
      Monchou is een soort roomkaas, dit zit in een pakje en ligt in het koelvak.
      Klopfix gebruik je om de slagroom dikker te maken, dit ligt bij de bakbenodigdheden in de supermarkt.
      Tip: zoek deze woorden anders een op, op bijvoorbeeld de website van ah.nl, dan zie je meteen een plaatje erbij.

      1. hoi Brenda, merci voor je reactie hoor. ik heb heel toevallig bastognekoeken gevonden in de colruyt en eens geproefd. beetje zoals een speculooskoek van lu ofzo, dus dat is al in de sacoche. ik zal eens moeten zoeken in een AH naar monchou en klopfix, dat is bij ons vlamingen niet zo bekend. wrsch zal monchou wel zoiets als philadelphia ofzo zijn, ik vind het wel; keep up the good cooking!

    2. Super taart! Super recept!! Gemaakt met kerst en nu weer voor oudjaar. De hoeveelheid monchou is perfect. De meeste zijn te monchou-erig. Voor groot en klein.
     Bedankt voor dit heeeeerlijke recept.
     Doro-T

    3. Super taart! Super recept!! Gemaakt met kerst en nu weer voor oudjaar. De hoeveelheid monchou is perfect. De meeste zijn te monchou-erig. Voor groot en klein. Heb speculaas gebruikt ipv bastognekoeken.
     Bedankt voor dit heeeeerlijke recept.
     Doro-T

    4. Heerlijke taart! Je moet wel van zoet houden ;) Ik heb hem precies zoals beschreven gemaakt maar de monchou was niet stijf genoeg. Had ik langer moeten mixen of toch meer klopfix toevoegen?
     Verder had ik gisteravond de topping al aangebracht en heeft het zo de nacht in de koekkast gestaan. De stroopwafelstukjes vond ik wat zacht geworden.
     Maar de taart smaakte ondanks dat heel er lekker! Zeker een aanrader!

     1. De stroopwafelstukjes worden inderdaad wat zachter als je ze een dag van te voren al aanbrengt. Bij 2 zakjes klopfix kan het eigenlijk niet mis gaan. Wel de slagroom goed opgeklopt? En monchou uit het pakje gebruikt, en niet de zachte monchou uit het bakje?

      1. Waarschijnlijk toch net niet lang genoeg geklopt. Ik heb idd pakjes monchou gebruikt. Ga het gewoon nog eens proberen! Dankjewel :)

    5. Hoi Brenda, ik wil graag deze taart gaan maken, want hij klinkt heerlijk! Ik heb alleen een vraagje over de appels; doe je daar niks van water of beter oid bij zodat het niet aankoekt? Alvast bedankt! :)
     (Sorry als mijn reactie er nu dubbel staat, maar volgens mij is het bij de vorige mis gegaan, ik zie hem nergens)

    6. Hallo Brenda ,
     Kun je mij vertellen hoe je de bodem maakt met stroop wafels ? bij Bastogne doe je boter maar dat zie ik hier niet staan

    Geef een reactie

    Misschien vind je dit ook leuk