Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

MonChoutaart met stroopwafels en karamel

Het is inmiddels traditie, vandaag op mijn verjaardag publiceer ik al 5 jaar een lekkere taart. Deze zesde keer zag het er even naar uit dat ik een makkelijke maaltijd zou publiceren, na de zoetigheden van de sinterklaasweek van vorige week wilde ik weer even wat gezonders. En daarbij had ik ook niet echt inspiratie om een nieuwe taart te maken. Tot ik afgelopen weekend tot mijn eigen verbazing deze mega lekkere MonChoutaart met stroopwafels en karamel maakte. Hij is zo goed gelukt, en lekker, dat hij meteen gedeeld moet worden!

Monchoutaart met stroopwafels en karamel recept

Naast appeltaart is de MonChoutaart bij onze verjaardagen altijd een van de favorieten. Meestal ga ik voor een simpele versie zoals deze met aardbei topping. Al kan ik niet ontkennen dat ik meestal de topping vervang door een blik kant-en-klare vlaaivulling. Dat vind ik stiekem veel lekkerder.

Omdat ik in de ‘sinterklaastijd’ jarig ben heb ik de Sinterklaastaart met MonChou, nutella en kruidnootjes natuurlijk ook al een paar keer gemaakt voor mijn gasten. Dat blijft deze periode een topper. Het is ook zo leuk om te zien dat jullie ook dit jaar het recept massaal bekijken, en maken!

MonChoutaart met stroopwafels en karamel

Ik vind het super leuk om iedere keer ook een taart te maken die de gasten niet eerder gegeten hebben. Al had ik er dit jaar geen inspiratie voor. Ik bakte die weekend daarom deze appeltaart en de Siinterklaastaart carrot cake en omdat sommige familieleden het erg lekker vinden wilde ik toch weer voor de standaard MonChoutaart gaan. Tot ik in de koelkast nog een blikje dulce de leche zag staan en dacht hé daar wil ik iets mee doen!

Het werd deze lekkere MonChoutaart met stroopwafels en karamel. Als extraatje heb ik er ook kaneelappeltjes aan toegevoegd. Het resultaat is weer een topper die zeker niet mag ontbreken hier op de blog.

Monchoutaart met stroopwafels en karamel recept

MonChoutaart met stroopwafel en karamel

45 minuten
10 -12 personen

Ingrediënten

 • 250 gram Bastogne koeken
 • 100 gram boter
 • 200 gram MonChou
 • 500 ml ongeklopte slagroom
 • 2 zakjes klopfix
 • 8 gram vanillesuiker of 1 zakje
 • 100 gram witte basterdsuiker

Voor de topping:

 • 1,5 appel
 • kaneel
 • 1 eetlepel kristalsuiker
 • 2-3 eetlepels karamel -->bekijk hier hoe je zelf eenvoudig karamel of dulce de leche maakt.
 • 3 grote stroopwafels of 9 kleintjes

Extra benodigd: een bakvorm met diameter van 24 tot 26 cm

  Bereiding

  • Bekleed de bodem van je bakvorm met bakpapier of aluminiumfolie.
  • Smelt de boter in een pannetje. Plaats de Bastogne koeken in een staafmixer, blender of keukenmachine en maal dit tot kruimels. Voeg de boter erbij en meng dit door tot het goed met elkaar gemengd is. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk dit met een lepel goed aan. Plaats de springvorm in de koelkast zodat de bodem kan opstijven.
  • Klop de slagroom samen met de klopfix in een kom op tot het mooi stijf is. Meng de MonChou met de basterdsuiker en vanillesuiker luchtig in een andere kom. Klop de slagroom en het MonChoumengsel door elkaar. Verdeel dit mengsel in de springvorm en strijk het glad met een spatel of de achterkant van een lepel.
  • Laat de taart minimaal 3 uur opstijven (mag ook langer, laat hem bijvoorbeeld een nachtje opstijven in de koelkast)
  • Snijd de appels in blokjes en verwarm dit in een pannetje met de kaneel en suiker. Roer goed door en laat op zacht vuur even sudderen. Laat de kaneelappeltjes afkoelen.

  Het afmaken van de taart:

  • Verwarm eventueel de karamel even kort (op een lage wattage) in de magnetron of een pannetje. Verdeel dit met een lepel of spatel over de MonChoutaart. Verdeel de appeltjes over de karamel. Hak de stroopwafels grof en strooi dit tot slot over de taart.
  • Snijd met een mesje langs de rand van de springvorm voordat je deze eraf haalt. Hierdoor komt de taart mooier los.

  Tip:

   • Maak de taart een dag van te voren zodat hij goed kan opstijven


    Monchoutaart met stroopwafels recept

    Deel dit bericht:

    Share on facebook
    Share on twitter
    Share on whatsapp
    Share on email
    Reacties

    26 Reacties

    1. Sjannien 21 februari 2018 om 12:45

     Kan hier ook ander fruit voor gebruikt worden dan appel?

    2. Hanna 27 februari 2018 om 15:59

     Hallo,
     Ik wil deze taart graag proberen maar welke karamel gebruik jij hiervoor?

     Groeten

    3. Laura 21 maart 2018 om 19:08

     Heerlijke taart! Je moet wel van zoet houden ;) Ik heb hem precies zoals beschreven gemaakt maar de monchou was niet stijf genoeg. Had ik langer moeten mixen of toch meer klopfix toevoegen?
     Verder had ik gisteravond de topping al aangebracht en heeft het zo de nacht in de koekkast gestaan. De stroopwafelstukjes vond ik wat zacht geworden.
     Maar de taart smaakte ondanks dat heel er lekker! Zeker een aanrader!

     1. Brenda Kookt 22 maart 2018 om 09:01

      De stroopwafelstukjes worden inderdaad wat zachter als je ze een dag van te voren al aanbrengt. Bij 2 zakjes klopfix kan het eigenlijk niet mis gaan. Wel de slagroom goed opgeklopt? En monchou uit het pakje gebruikt, en niet de zachte monchou uit het bakje?

      1. Laura 22 maart 2018 om 14:53

       Waarschijnlijk toch net niet lang genoeg geklopt. Ik heb idd pakjes monchou gebruikt. Ga het gewoon nog eens proberen! Dankjewel :)

    4. Inge 22 mei 2018 om 09:32

     De taart gemaakt voor mijn verjaardag, hij was echt heerlijk en viel bij de visite ook erg in de smaak!

     1. Marij Vercoulen 6 januari 2021 om 19:38

      Hoi Brenda.
      Wil deze taart gaan proberen. Maar wil kant en klare karamel gebruiken. Welke kan ik hiervoor kopen?
      Alvast dank.

      1. Brenda Hoff 7 januari 2021 om 05:41

       Hoi Marco, hier bij mij in de regio heb ik nog niet de juiste kant-en-klare karamel gevonden. Al kun je wel voor karamelsaus gaan uit de super markt (soort Tova)

    5. Wilma 12 oktober 2018 om 13:36

     De taart zag er super lekker uit. Ik heb ‘m gisteren gemaakt. Helaas is de taart niet opgestegen.

     Groetjes Wilma

    6. Noor 18 oktober 2018 om 11:11

     Hoi Brenda, ik wil graag deze taart gaan maken, want hij klinkt heerlijk! Ik heb alleen een vraagje over de appels; doe je daar niks van water of beter oid bij zodat het niet aankoekt? Alvast bedankt! :)
     (Sorry als mijn reactie er nu dubbel staat, maar volgens mij is het bij de vorige mis gegaan, ik zie hem nergens)

    7. E van Oort 14 augustus 2019 om 15:06

     Hallo Brenda ,
     Kun je mij vertellen hoe je de bodem maakt met stroop wafels ? bij Bastogne doe je boter maar dat zie ik hier niet staan

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel recept