Met de frisse temperaturen van de afgelopen week heb ik echt trek in stamppot. Met boerenkoolstamppot en andijviestamppot maak je mij ontzettend blij. Maar het is wel een beetje standaard. Daarom maakte ik vorige week een vegetarische witlofstamppot. Dat is weer eens wat anders.
Vegetarische witlofstamppot met appel en rozijnen
En dat is het echt, want meestal als we witlof eten ga ik voor een variant met ham en kaas (zoals deze ovenschotel). Daarom heb ik de ham en Hollandse kaas deze keer expres niet toegevoegd.
Wel heb ik blokjes appel, rozijntjes en geitenkaas toegevoegd aan de witlofstamppot. Ik weet dat niet iedereen van geitenkaas houdt. Al moet ik zeggen dat de personen bij mij aan tafel niet eens door hadden dat er geitenkaas in de stamppot zat, ze vonden het heerlijk.
Tip: houd je niet zo van geitenkaas? Gebruik een zachte neutrale geitenkaas of vervang dit door bijvoorbeeld feta.
Vegetarische witlofstamppot met appel en rozijnen
Ingrediënten
- 600 gram aardappelen geschild en in blokjes
- 4 grote stronken witlof in parten
- 1 theelepel fijne mosterd
- 1 appel in blokjes
- 2 eetlepels rozijntjes
- 60 gram geitenkaas naturel
Bereiding
- Breng de aardappelen in een pan met water aan de kook en kook ze in 15 minuten gaar.
- Verwijder eventueel de bittere kern van de witlof. Kook de witlof in ruim water in 8 minuten gaar.
- Giet de gekookte aardappelen af, maar vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen fijn en roer 1/3 van het kookvocht erdoor. Breng op smaak met zout , peper en mosterd. Roer alles goed door elkaar.
- Roer de witlof, blokjes appel en rozijntjes door de stamppot en verbrokkel tot slot de geitenkaas over de witlofstamppot.
