Lekkere uitgebreide ontbijtjes, wie houdt er niet van? Het nadeel is alleen dat ze vaak niet zo gezond zijn. Vandaag staat er daarom een lekker gezond ontbijtje voor jullie klaar. Ik maakte een ontbijtcake van banaan met havermout.
Vooral in het weekend vind ik het fijn om uitgebreid samen te ontbijten. Automatisch komt er dan vaak iets lekkers op tafel. Ik ga dan niet voor een broodje met kaas of pindakaas maar eindig vaak met croissantjes, pannenkoekjes, spek. Omdat ik het tijd vond voor wat gezondere ontbijtinspiratie experimenteerde ik met een ontbijtcake van havermout. Het resultaat was verrassend goed, en moet zeker met jullie gedeeld worden. Bij deze!
Ontbijtcake van banaan en havermout
Om de ontbijtcake goed vullend te maken, en passend bij het ontbijt, heb ik geen bloem gebruikt maar havervlokken. Hierdoor is de structuur van de cake wat grover. Bananen zorgen voor de binding. En een klein beetje suiker mocht ook niet ontbreken, het moet wel lekker blijven toch?
De ontbijtcake is niet alleen lekker bij het ontbijt, maar ook als gezond tussendoortje.
Ontbijtcake van banaan en havermout
Ingrediënten
- 200 gram havervlokken
- 75 gram bruine suiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 theelepels kaneel
- snuf zout
- 350 ml melk
- 2 bananen
- 1 groot ei
- 1 theelepel vanille extract
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- Extra benodigd: bakvorm met een afmeting van 21x21 cm
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C en vet de bakvorm in of bekleed deze met bakpapier zoals ik heb gedaan.
- Meng in een grote kom de havervlokken met bruine suiker, bakpoeder, kaneel en zout. Roer dit door zodat het gemengd is. Park de bananen fijn en meng dit in een andere kom samen met de melk, ei en vanille. Voeg de olie toe en roer hierna de droge ingrediënten bij het natte mengsel.
- Giet het bananenmengsel in de bakvorm en verwarm dit 25 minuten in de oven. Tot het mengsel gestold is. Laat het havermout bananenbrood een beetje afkoelen voor je het in stukken snijdt en serveert.
- Serveer het bananenbrood als ontbijt of tussendoortje. Lekker met een beetje maple syrup of poedersuiker.
