Ontbijtcake van banaan en havermout

Lekkere uitgebreide ontbijtjes, wie houdt er niet van? Het nadeel is alleen dat ze vaak niet zo gezond zijn. Vandaag staat er daarom een lekker gezond ontbijtje voor jullie klaar. Ik maakte een ontbijtcake van banaan met havermout.

Vooral in het weekend vind ik het fijn om uitgebreid samen te ontbijten. Automatisch komt er dan vaak iets lekkers op tafel. Ik ga dan niet voor een broodje met kaas of pindakaas maar eindig vaak met croissantjes, pannenkoekjes, spek. Omdat ik het tijd vond voor wat gezondere ontbijtinspiratie experimenteerde ik met een ontbijtcake van havermout. Het resultaat was verrassend goed, en moet zeker met jullie gedeeld worden. Bij deze!

Ontbijtcake van banaan en havermout

Om de ontbijtcake goed vullend te maken, en passend bij het ontbijt, heb ik geen bloem gebruikt maar havervlokken. Hierdoor is de structuur van de cake wat grover. Bananen zorgen voor de binding. En een klein beetje suiker mocht ook niet ontbreken, het moet wel lekker blijven toch?

De ontbijtcake is niet alleen lekker bij het ontbijt, maar ook als gezond tussendoortje.

Ontbijtcake van banaan en havermout

20 minuten
+ 25 minuten
12 stuks

Ingrediënten

 • 200 gram havervlokken
 • 75 gram bruine suiker
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 2 theelepels kaneel
 • snuf zout
 • 350 ml melk
 • 2 bananen
 • 1 groot ei
 • 1 theelepel vanille extract
 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • Extra benodigd: bakvorm met een afmeting van 21x21 cm

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 180 °C en vet de bakvorm in of bekleed deze met bakpapier zoals ik heb gedaan.
 • Meng in een grote kom de havervlokken met bruine suiker, bakpoeder, kaneel en zout. Roer dit door zodat het gemengd is. Park de bananen fijn en meng dit in een andere kom samen met de melk, ei en vanille. Voeg de olie toe en roer hierna de droge ingrediënten bij het natte mengsel.
 • Giet het bananenmengsel in de bakvorm en verwarm dit 25 minuten in de oven. Tot het mengsel gestold is. Laat het havermout bananenbrood een beetje afkoelen voor je het in stukken snijdt en serveert.
 • Serveer het bananenbrood als ontbijt of tussendoortje. Lekker met een beetje maple syrup of poedersuiker.
Pin dit recept
Afdrukken

Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
8 comments
 1. Brenda BEN BENIEUWD NAAR ZUUR BASE RECEPTEN IVM AANLEG VOOR URINEWEG INFECTIE EN HET ZITTEN IN ROLSTOEL, ZOU GRAAG EEN MENU SUGGESTIE WILLEN ONTVANGEN ALLEEN MET GIRO OVERSCHRIJVING OMDAT IK GEEN INTERNETBANKIEREN DOE IVM OMSTANDIGHEDEN. GR ROB.

 2. Hmmm, net gemaakt! Smaakt echt heel lekker en voedzaam. Ik heb wel iets minder suiker gebruikt en nog wat kokosrasp en pecannootjes als toppunt toegevoegd. Ga ‘m zeker nog een x maken

 3. Hoi Brenda, leuk en handig blog!
  Ik heb net de cake gemaakt en hij was best lekker. Al zal ik de volgende keer de havervlokken malen, want dit werd toch wel best een korrelige structuur. Maar dat dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

 4. Hij smaakt heerlijk! Klopt ‘t dat ‘t toch wat sneuig blijft als hij na 25 min in de oven is geweest en afgekoeld is? Wel heeft ‘t zeker een 1uur in de koelkast gestaan voordat ‘t de oven in ging..
  Ik heb er nog wat pecan walnoten en amandelen doorheen gedaan… Wordt zeker nog vervolgd

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk