Spaanse Churros recept – zelf maken in de frituur


Churros, wie kent ze niet? Het langwerpige deeg dat in de frituur wordt gebakken en super lekker is met kaneelsuiker of chocoladesaus. Op menig foodfestival, kermis, jaarmarkt of braderie kom je ze tegen. Maar natuurlijk ook in Spanje, waar ze oorspronkelijk vandaan komen. In Spanje zelf heb ik ze nog niet gegeten, wie weet komt daar de komende maanden nog verandering in (ik hoop het!).

Maar wist je dat het helemaal niet moeilijk of ingewikkeld is om thuis zelf churros te maken?

Diamant vroeg me om aan de slag te gaan met hun frituurolie. Geen probleem, want dit is de olie die bij ons thuis al in de frituurpan zit. Zo lekker om een krokant patatje of lekkere snack in te bereiden. Wist je dat de producten van Diamant gemaakt worden van 100% plantaardige oliën? Ze bevatten minder verzadigde vetten en hebben een neutrale geur.

Naast het bakken van patat, kroketten, frikandellen, loempia’s en kaassouflés kun je nog veel meer lekkers met de frituur. Zoals het bakken van churros.

Spaanse Churros recept

Churros stonden al lang op mijn to-cook lijstje, maar het kwam er telkens niet van om ze zelf te maken. Iedere keer als ik ze weer tegenkwam dacht ik: dat wil ik thuis ook maken! Maar het leek me zo’n gedoe, het is vast lastig om te maken. Nou, dat dacht ik verkeerd. Het is super simpel om zelf churros te maken!

Het deeg is snel te bereiden en is van zichzelf best wel dik. Hierdoor kun je er gemakkelijk repen van spuiten. Dit kan direct in de frituurpan, of op een bakpapiertje zoals ik deed.

Een echte churro is langwerpig (ongeveer 10 cm lang) en bevat een beetje karteltjes aan de buitenkant. Met behulp van een spuitmond kun je dit zelf ook creëren. Echter bleef het deeg bij mij vastzitten in de spuitmond, daarom heb ik het direct uit de zak gespoten. Is ook prima, en net zo lekker. Ziet er alleen een klein beetje anders uit.

Tip: je kunt hier ook een stevig plasticzakje voor gebruiken waar je het uiteinde vanaf knipt

Spaanse Churros recept

15 minuten
+ 5 minuten
20 stuks

Ingrediënten

  • Diamant frituurolie
  • 300 ml water
  • 50 gram kristalsuiker
  • 100 gram boter
  • snuf zout
  • 250 gram bloem
  • 4 eieren
  • eventueel een snuf kaneel

Serveer de churros met:

  • poedersuiker
  • kaneelsuiker kristalsuiker gemengd met kaneel
  • chocoladepasta
  • chocoladesaus
  • vers fruit
  • een bolletje ijs

Extra benodigd: spuitzak met grote spuitmond, of een stevig plasticzak, bakpapier, keukenpapier

    Bereiding

    • Verwarm in een steelpan het water met daarin de suiker, boter en een snufje zout. Roer regelmatig door. Als de boter gesmolten is doe je de bloem erbij en roer dit door. Roer net zo lang door tot het deeg loslaat van de pan en een bal vormt.
    • Haal de pan van het vuur en voeg een voor een de eieren toe. Roer dit goed door tot het mooi gemengd is. Laat het deeg even afkoelen voor je het in de spuitzak of plasticzak verdeeld.
    • Verwarm in een frituurpan de Diamant frituurolie tot 175 C. Spuit op een bakpapiertje repen van ongeveer 10 cm lang. Het deeg is zo stevig dat je de repen voorzichtig in de olie kunt laten vallen (je kunt hier ook een vork bij gebruiken). Bak de churros met ongeveer 6 stuks tegelijk. Bak ze goudbruin in 4 tot 5 minuten. Laat de churros na het bakken even kort uitlekken op bakpapier.
    • Eventueel kun je de churros warm houden onder aluminiumfolie.
    • Bestrooi de churros voor het serveren met poedersuiker of kaneelsuiker. Serveer eventueel met vers fruit, chocoladepasta of een bolletje ijs.
    Pin dit recept
    Afdrukken

    Dit artikel schreef ik in samenwerking met Diamant, lees mijn disclaimer.


    Brenda Hoff
    Brenda Hoff
    Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
    2 comments
    1. Je bereidingswijze klopt niet. Als je het deeg niet laat rustig na het koken tot een bal alvorens de eieren toe te voegen dan word het deeg te vloeibaar.

    Geef een reactie

    Misschien vind je dit ook leuk