Ga naar de inhoud

Zomerse rolls met icing van frambozen

Een klassieker met een twist, namelijk de bekende (en lekkere) cinnamon rolls met een twist. Dat zijn deze zomerse rolls met icing van frambozen. Met lekker veel vers fruit. Echter is er één ding anders dan alle andere recepten die je hier op brendakookt.nl vindt. Dit recept is niet gemaakt...
1 uur Voorbereidingstijd
25 minuten Bereidingstijd
Delen op

Zomerse rolls met icing van frambozen

Een klassieker met een twist, namelijk de bekende (en lekkere) cinnamon rolls met een twist. Dat zijn deze zomerse rolls met icing van frambozen. Met lekker veel vers fruit. Echter is er één ding anders dan alle andere recepten die je hier op brendakookt.nl vindt. Dit recept is niet gemaakt door Brenda, maar door Jorie. En dat is wel even een dingetje.

Zomerse rolls met icing van frambozen

Wie is Jorie?

Vanaf vandaag gaat Jorie mij helpen met de receptontwikkeling voor brendakookt.nl. Voor mij een hele spannende stap. Want Brenda Kookt is Brenda en de afgelopen 6,5 jaar heb ik op de voorgrond alles zelf gedaan. Nu ons tweede kindje inmiddels op komst is en ik het steeds drukker heb met verschillende projecten en de zakelijke kant van Brenda Kookt ben ik opzoek gegaan naar hulp. Iemand die me een handje kan helpen. In Joor heb ik de perfecte kandidaat gevonden. Vanaf nu laat ik het woord in dit artikel daarom aan haar 🙂

‘Zou je dan ook een stukje willen schrijven om jezelf te introduceren aan de lezers van Brenda Kookt? Zodat ze weten wie je bent en dat je vanaf nu maandelijks een aantal recepten voor Brenda Kookt zult ontwikkelen?’

‘Tuurlijk! Doe ik!’

Nou, zo ‘tuurlijk’ blijkt dat in praktijk toch niet te zijn. Want waar begin je, als je je voor wil stellen aan het ongetwijfeld leukste (kook)publiek van Nederland, aan de lezers van de recepten van Brenda? Toen ik nog docent schrijfvaardigheid was, zei ik altijd tegen studenten met een (al dan niet echt bestaand) writer’s block dat ze gewoon moesten beginnen. Nu merk ik – sorry oud-studenten! – dat dat advies niet een van mijn beste adviezen is geweest. Maar here we go…

Naast mijn werk op de universiteit als studieadviseur (en voorheen docent) houd ik namelijk ook mijn eigen blog JoorKitchen bij. Als hobby. Omdat ik ooit het wilde plan had opgevat dat ik met al mijn gekook toch eens iets zou moeten doen. Dat werd bloggen over recepten en hotspots. En dat doe ik nog steeds met veel plezier.

Op Brenda Kookt zul je van mijn hand makkelijke vegetarische gerechten tegenkomen (ik eet geen vlees, wel vis) afgewisseld met een visrecept, soms een bakrecept, een toetje of iets anders lekkers. Niet te ingewikkeld, maar wel lekker.

Zomerse rolls met icing van frambozen

Zomerse rolls met icing van frambozen

Om onze nieuwe samenwerking te vieren, leek het me leuk om meteen maar het recept met de langste bereidingstijd met jullie te delen. Deze superlekkere zomerse rolls vul je niet met kaneel en suiker zoals de bekende cinnamonrolls, maar met zomerfruit. En de roze icing maak je van frambozen.

Neem van mij aan dat dit de lekkerste rolls zijn die je ooit hebt geproefd. En dan beloof ik dat mijn volgende recepten een heel stuk sneller op tafel staan 🙂

Zomerse rolls met icing van frambozen

Ingrediënten

stuks

Extra benodigd: ovenschaal van 29x23 cm

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze zomerse rolls met icing van frambozen

Voorbereiding: 1 uur
Bereiding: 25 minuten
Stap 1
Maak als eerste de gistmix door het warme water, de ¼ theelepel suiker en het gist door elkaar te roeren in een kom of kop. Laat het mengsel vervolgens een tijdje staan. Als het goed is, zie je kleine luchtbelletjes ontstaan en wordt het mengsel uiteindelijk wat schuimig. Gebeurt dat niet? Dan kan het zijn dat je oude gist hebt gebruikt. Probeer het met een ander zakje. Schenk het mengsel vervolgens in een ruime schaal.
2
Stap 2
Voeg de 100 gram suiker, de karnemelk, de melk, gesmolten boter, zonnebloemolie, vanille-extract en eieren toe aan het gistmengsel. Mix het mengsel met de hand of de keukenmachine door elkaar totdat alles goed vermengd is.
3
Stap 3
Mix vervolgens eerst het zout en het bakpoeder door het mengsel en vervolgens – beetje bij beetje – de bloem. Stop op het moment dat het deeg loslaat van de zijkanten van de schaal. Het is dan nog enigszins plakkerig, maar dat hoort. Het kan dus zijn dat je niet al het bloem hoeft te gebruiken.
4
Stap 4
Vet een andere kom in met olie of boter en plaats hier de deegbal in. Zet de kom op een warme plek en dek de kom af met huishoudfolie. Laat het deeg minimaal 1 uur rijzen. Het deeg verdubbelt dan in hoeveelheid.
5
Stap 5
Doe in de tussentijd de zomervruchten in een aparte schaal en voeg daar 80 gram suiker aan toe. Goed doorroeren. Laat de schaal een half uur in de koelkast staan.
6
Stap 6
Schep na het half uur de zomervruchten in een zeef en zet de schaal waar ze uitkwamen onder de zeef. Je zult zien dat door de suiker het fruit is gaan ‘zweten’. Druk met een vork lichtjes op het fruit, vooral de frambozen zullen hierdoor breken en hun sap afgeven. Doe dit ook lichtjes bij de bramen, maar laat de bosbessen heel. Zorg dat het fruitmengsel redelijk ‘droog’ wordt.
7
Stap 7
Bestrooi je werkblad met wat bloem en leg hier je deegbal op. Kneed het deeg nog even door en vorm er dan een rechthoek van die ongeveer een halve centimeter dik is.
8
Stap 8
Smeer de deegplak in met de gesmolten boter. Verdeel het uitgelekte fruitmengsel uit de zeef vervolgens over de plak (bewaar het sap voor de icing!). Rol nu de plak over het langste deel strak op. Als je de plak helemaal hebt opgerold, zorg ervoor dat de naad onderop ligt. Snij de rol nu in plakken van ongeveer 3 cm.
9
Stap 9
Vet de bakvorm of ovenschaal in. Leg de plakken met het snijvlak naar boven in de bakvorm. Zorg dat ze elkaar aanraken. Laat de vorm nu afgedekt een half uur rijzen.
10
Stap 10
Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet de bakvorm in de oven en bak de zomerse rolls in 20 -25 minuten totdat ze goudbruin en gaar zijn.
11
Stap 11
Maak in de tussentijd de icing. Meng hiervoor de creamcheese met de boter, de melk, de poedersuiker en het sap van het zomerfruit in de keukenmachine door elkaar.
12
Stap 12
Laat de zomerse rolls een klein beetje afkoelen en besmeer ze dan royaal met de icing. Meteen opeten!

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Soesjestaart
Salade met gegrilde courgette, mais en feta
Witte chocolade koeken met karamel en pretzels
Romige pasta met asperge en pesto

4 reacties

Marjon (Uitgelezen)

Beter laat dan nooit... Leuk dat je gaat meedoen! Ik vroeg me al steeds af wie 'Joor' was en Brenda stuurde me de link van deze blogpost. Weer wat wijzer! Groetjes, Marjon.

Laat een bericht achter

Narska

Dit ziet er cool uit! En smaakt ongetwijfeld heerlijk. Ik heb dit recept op mijn to cook-lijst gezet.

Laat een bericht achter

Marjon

Ziet er fantastisch uit. Kun je dit ook het deeg een dag van tevoren maken en dan afbakken dag later? Lijkt me namelijk een mooi recept voor op de toetjestafel Op mijn dochters verjaardag. Dat wordt een BBQ feest dus al druk genoeg op de dag zelf.

Laat een bericht achter

Marieke

Wow wat een feestelijke binnenkomer!

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op