Een makkelijke maaltijd zoals jullie van me gewend zijn, stamppot met een twist. De Hollandse stamppot, met een Italiaans tintje. Deze preistamppot met pesto en kip is een dikke aanrader.
Stamppot. We eten het regelmatig deze maanden van het jaar, wat dat betreft ben ik een echte Hollander. Ik ben er gek op, en mijn gezin ook! Andijviestamp en boerenkool met worst is altijd goed. Maar op een gegeven moment is het ook wel een beetje eentonig, dus willen we eens wat anders.
Preistamppot met pesto en kip
Prei is een groente die wij niet zo vaak eten als ‘hoofdgroente’. In de soep, macaroni of nasi gebruik ik het wel. Maar het is bijna nooit mijn hoofdingrediënt, zonde wat het kan zo lekker zijn.
De stamppot is lekker romig, en vol van smaak doordat de prei gebakken wordt samen met groene pesto. Daarbij roer ik er blokjes gepocheerde kip doorheen. Kip en pesto zijn tenslotte ook dikke vriendjes. Parmezaanse kaas en pijnboompitjes maken mijn preistamppot compleet. Zo lekker!
Preistamppot met pesto en kip
Ingrediënten
- 1 kilo aardappelen
- 2 preien
- 350 gram kipfilet
- 1 blokje kippenbouillon
- 500 ml water
- 2 eetlepels groene pesto
- 60 gram Parmezaan snippers
- 2 eetlepels pijnboompitjes
- handje verse basilicum ter garnering
Bereiding
- Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen gaar.
- Verwarm olie in een koekenpan, snijd de prei in ringen en bak dit aan. Breng op smaak met zout en peper en roer de groene pesto er door.
- Pocheer de kipfilet in water met daarbij het blokje kippenbouillon gaar, dit doe je door het water net niet te laten koken. Snijd de kipfilet hierna in blokjes.
- Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan.
- Giet de gekookte aardappelen af, houd een kopje van het vocht apart. Stamp de aardappelen fijn, breng op smaak met zout en peper en roer hier een beetje van het kookvocht door zodat het een romig puree wordt.
- Roer de prei met pesto en blokjes kip door de aardappelpuree. Verdeel tot slot de Parmezaan en pijnboompitjes door de stamppot. Garneer het gerecht op de borden met een beetje verse basilicum.
