Basisrecept erwtensoep – Snert

Stiekem hoop dat ik we deze winter nog kunnen schaatsen. En als het dan eenmaal zo koud is dat het ijs op de sloten ligt dan mag er één ding niet ontbreken. Bij deze deel ik mijn basisrecept erwtensoep, voor een lekkere kom snert.

Basisrecept erwtensoep – Snert

Snert, of erwtensoep, hoe noemen jullie het, is natuurlijk ultiem Hollands wintervoedsel. Rookworst mag natuurlijk niet ontbreken, maar verder bestaat de soep voornamelijk uit groenten.

Super simpel om te maken, het kost alleen even wat tijd. Maar die tijd kun je lekker wat anders doen, want zodra de pan op het vuur staat heb je er bijna geen omkijken meer naar.

Met dit basisrecept erwtensoep maak je 4 kommen snert. Maak je liever een hele grote pan met alles er op en er aan? Gebruik dan dit recept. Eet je liever geen vlees? Check dan deze lekkere vegetarische versie met ‘bacondressing’.

Basisrecept erwtensoep - Snert

Snert - basisrecept erwtensoep

30 minuten
+ 4 uur
4 kommen

Ingrediënten

 • 500 g spliterwten
 • 2 l runderbouillon
 • 2 uien gesnipperd
 • 1/3 knolselderij in blokjes
 • 1 prei in ringen
 • 1 winterwortel geschrapt en in blokjes
 • 1 laurierblad
 • 150 gram spekreepjes
 • 1 rookworst in plakjes
 • zout en peper

Bereiding

 • Doe de spliterwten met de bouillon in de pan en breng dit aan de kook. Laat dit minimaal 30 min pruttelen op laag vuur, schep het schuim er tussentijds vanaf.
 • Doe de groenten met de laurier bij de pan en verwarm dit nog 1½ uur mee tot de spliterwten stuk zijn gekookt. Breng op smaak met zout en peper en verwijderd het laurier.
 • Bak ondertussen de spekjes in een droge koekenpan (zonder boter of olie) krokant. Doe de gebakken spekjes met de rookworst bij de snert en verwarm dit nog even kort mee.
 • Serveer de snert met roggebrood en katenspek.

Tip: Snert of erwtensoep kun je heel goed een dag van te voren maken. Of invriezen.

  Pin dit recept
  Afdrukken

  Brenda Hoff
  Brenda Hoff
  Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
  2 comments
  1. Sorry Brenda,
   Da snertrecept is wat je noemt een Snertrecept en mag ook geen Snert genoemd worden.
   de basis vans snert is (officieel ) een varkenskop met enkele pootjes.
   Tegen wording katje A) vrijwel geen varkenskop meer kopen, en B ) er zijnen wasketels meer
   waarin zo’n kop gekookt kan worden.
   Alternatief is dus een Hamschijf ( 15 tot 20 cm dik) dus niet van AH of welke super dan
   ook, maar van een echte varkens slager.
   En dan de Rookworst, Sorry die komt er bij mij niet in want de rooksmaak bederft de smaak
   van de snert, wel zet ik een schoteltje met plakjes rookworst bij elke Kom.
   Ik kook mijn snert naar een recept van mij overgrootmoeder endnat is van voor 1900, en de rookworst kwam eerst na 1910 op de markt en was toen voor de arme lieden die snert als
   levensmiddel hadden want varkens vlees koste al niet veel en de kop endpoten kreeg je
   voor nog minder.
   sorry voor mijn kritiek maar ik maak momenteel 2 x in de week 8 liter SNERT endnat gaat op aan 10 tot 12 ouderen en gehandcapten in mijn naaste omgeving.

   1. Wat leuk dat je een reactie achter laat met daarin jouw visie. Ik geef in mijn tekst aan dat dit niet het recept is ‘zoals het hoort’. Het andere recept waar ik naar verwijs, inderdaad met hamschijven, komt daar meer in de buurt. Maar zo heeft iedereen zij eigen smaak en gewoonten, dat is wat koken (en eten) zo leuk maakt.

  Geef een reactie

  Misschien vind je dit ook leuk