Sperziebonen en gehakt in satésaus met rijst

Dit is een makkelijke maaltijd dat altijd wel van pas komt. Het is fijn om achter de hand te hebben. Simpel om te maken, en ook niet onbelangrijk: kids vinden dit gerecht met sperziebonen en gehakt in satésaus met rijst ook erg lekker!

Dit recept stond nog niet op de blog, en toch is het er eentje uit de oude doos. Vorig jaar, toen ik net zwanger was, kookte ik dit recept. Het plan was om het afgelopen herfst tijdens mijn verlof te publiceren. Omdat het er toen niet van gekomen is, en deze makkelijke maaltijd te lekker is om niet te delen, doe ik het nu alsnog.

Sperziebonen en gehakt in satésaus met rijst

Het gerecht is gebaseerd op een maaltijd uit pakje (van Maggi geloof ik) die vooral Joost erg lekker vond. Toen ik 12 jaar geleden begon met koken was dit voor mij dé manier om eens wat anders op tafel te zetten dan AVG (aardappelen, vlees en groente), nasi of macaroni.

Vorig jaar vroeg Joost ineens of we dit weer eens konden eten. Natuurlijk maak ik het deze keer zonder pakje, want dat is helemaal niet moeilijk.

Rijst en gehakt vind ik altijd een beetje een vreemde combinatie. Ik kies vaak eerder voor kip of vis in de combinatie met rijst. Maar in dit gerecht werkt het goed, al kun je het gehakt natuurlijk ook vervangen door blokjes kip.

Sperziebonen in satesaus

Sperziebonen en gehakt in satésaus met rijst

30 minuten
4 personen

Ingrediënten

 • 650 gram sperziebonen
 • 350 gram zilvervliesrijst
 • 1 ui
 • 350 gram gehakt
 • 2 rode paprika’s
 • 125 gram champginons
 • olijfolie om in te bakken
 • kroepoek voor erbij

Voor de satésaus:

 • 1 kleine ui
 • 1 teentje knoflook
 • 150 ml melk
 • 2 eetlepels ketjap manis
 • 1/2 eetlepel sambal oelek
 • 2 eetlepels pindakaas
 • 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker

Bereiding

 • Kook de sperziebonen gaar in ruim water. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 • Snijd de ui fijn en de paprika in blokjes. Snijd de champignons in plakjes. Verwarm olijfolie in een pan en fruit hier de ui kort in. Doe het gehakt er bij en bak dit rul. Doe hierna de paprika en plakjes champignons er bij en bak dit een paar minuten mee.
 • Bereid de satésaus door de ui te snipperen en de knoflook te persen. Verwarm een scheutje olijfolie in een steelpannetje en fruit hierin de ui en het knoflook aan. Voeg de overige ingrediënten voor de satésaus toe, roer dit met een garde goed door en breng aan de kook. Blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.
 • Doe de gekookte sperziebonen en satésaus bij het gehaktmengsel en verwarm nog even mee.
 • Serveer de sperziebonen en gehakt in satésaus met gekookte rijst en een handje kroepoek.
| Afdrukken

Sperziebonen in satesaus


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
6 comments
 1. Gisteravond heerlijk met z’n drieën van gesmuld. Ik vond het gehaktmengsel wel een beetje flauw dus daar zal ik volgende keer wat meer kruiden bij gooien. Onze dreumes van bijna 3 vond het ook heerlijk. Nog 2 maaltjes voor in de vriezer over.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk