Ga naar de inhoud
1 beoordeling

Lactosevrije cheesecake met zomerfruit

Er staat een heerlijke no bake cheesecake voor jullie klaar. Deze lactosevrije cheesecake met zomerfruit is ideaal als iemand in je omgeving een lactoseintolerantie heeft. Uit ervaring weet ik dat het best lastig is. Ieder feestje check ik weer bij mijn vriendin, die een lactoseintolerantie heeft, wat ze nou wel...
20 minuten Voorbereidingstijd
1 uur Bereidingstijd
Delen op

Lactosevrije cheesecake met zomerfruit

Er staat een heerlijke no bake cheesecake voor jullie klaar. Deze lactosevrije cheesecake met zomerfruit is ideaal als iemand in je omgeving een lactoseintolerantie heeft. Uit ervaring weet ik dat het best lastig is. Ieder feestje check ik weer bij mijn vriendin, die een lactoseintolerantie heeft, wat ze nou wel en niet mag hebben.

Door Joor – Na het artikel over glutenvrij eten staat vandaag lactosevrij eten op het menu. En natuurlijk geef ik daarbij ook een geschikt recept, een lactosevrije cheesecake. Nu ben ik geen voedingsdeskundige – dus je zult van mij geen diepgravende betogen voor of tegen bepaalde eetkeuzes te horen krijgen – maar ik vind alles met betrekking tot eten wel interessant. Daarbij loop ik sinds 2 jaar bij een diëtiste omdat ik beter wil(de) eten en meer over mijn eten wilde leren.

Lactosevrije cheesecake met zomerfruit

Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd. Het is een stof die in nature in melk van zoogdieren zit, dus bijvoorbeeld in koemelk, geitenmelk of schapenmelk. Om die reden vind je dus ook vaak lactose in producten die gemaakt zijn met of op basis van melk. Denk bijvoorbeeld aan zachte kazen als smeerkazen, Hüttenkäse of in melkproducten als yoghurt, kwark, pap, pudding, slagroom en zure room of crème fraîche. In harde kazen, zoals de bekende Goudse kaas, zit dan weer geen lactose, tijdens de rijping van dit soort kazen wordt het melksuiker afgebroken.

Lactose-intolerantie

Sommige mensen zijn lactose-intolerant, in dat geval heeft het lichaam moeite om de lactose af te breken omdat in de darmen de daarvoor benodigde stof lactase niet of te weinig aanwezig is. Dat geeft vooral veel maag- en darmklachten en die klachten kunnen erg vervelend zijn. Reden dus voor mensen met een lactose-intolerantie om helemaal geen of heel wat minder lactose te gebruiken. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook best wat plantaardige alternatieven in de supermarkt te vinden. Denk aan kokos-, haver-, amandel- of sojamelk en andere plantaardige producten.

Lactosevrije cheesecake met zomerfruit

Reden dus voor ons om een van de meest bekende melkrecepten om te vormen tot een lactosevrije variant. Dat werd deze no bake lactosevrije cheesecake op basis van kokosyoghurt (gemaakt van kokosmelk en dus lactosevrij) en lactosevrije roomkaas. Die laatste is nodig om de no bake cheesecake iets meer body te geven. Je kunt ‘m achterwege laten, maar dan heeft de cheesecake een minder vaste structuur.

Ik verwerk aardbeien in de cheesecake, en serveer er zomerfruit on top. Natuurlijk kun je hier ook mee variëren om je eigen draai aan de cheesecake te geven. Voeg bijvoorbeeld blokjes mango toe of verdeel een gelei of (lactosevrije) curd over de cheesecake.

Lactosevrije cheesecake met zomerfruit

Lactosevrije cheesecake met zomerfruit

Ingrediënten

- 12 punten

extra nodig: springvorm van 20 – 24cm, keukenmachine, bakpapier

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze lactosevrije cheesecake met zomerfruit

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 1 uur
Stap 1
Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in met wat margarine (geen boter!)
2
Stap 2
Verkruimel de bastognekoeken. Dit kun je doen in een keukenmachine of door de koeken in een sterke plastic zak te stoppen en iets zwaars te gebruiken om de koeken klein te slaan.
3
Stap 3
Verwarm de margarine in een steelpannetje. Mix het door de koekkruimels als het helemaal gesmolten is. Stort vervolgens de koekmix in de springvorm en druk goed aan tegen de bodem en – als je daar genoeg voor hebt – ook (deels) tegen de zijkant. Zet de springvorm dan in de koelkast om af te koelen.
4
Stap 4
Week in de tussentijd de blaadjes gelatine op in wat koud water totdat ze zacht zijn.
5
Stap 5
Mix de kokosyoghurt met de lactosevrije roomkaas, de vanillesuiker en de poedersuiker.
6
Stap 6
Verwarm vervolgens de kokosmelk (of andere plantaardige melk) in een steelpannetje. Knijp de blaadjes gelatine uit en laat ze oplossen in de licht verwarmde melk.
7
Stap 7
Giet de melk bij de kokosyoghurtmix en roer goed door. Schenk dan in de springvorm en laat minimaal 1 uur in de koelkast opstijven.
8
Stap 8
Serveer de cheesecake met je favoriete zomerfruit. Denk aan bosbessen, aardbeien en rode besjes, maar je kunt ook kiezen voor sinaasappel, mango en banaan. Wat jij lekker vindt!

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Soesjestaart
Salade met gegrilde courgette, mais en feta
Witte chocolade koeken met karamel en pretzels
Romige pasta met asperge en pesto

2 reacties

freddy RUTTEN
5/5 sterren

ik vind dit recepten een heerlijk lekker dessert om bij de koffie te geven

Laat een bericht achter

Jody

Kan ik hier ook lactosevrije witte chocolade door mengen?

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
1 beoordeling
Wil je dit recept delen?
Delen op