Falafel ovenschotel met gegrilde paprikasaus

Als je eens iets anders wilt met falafel dan is dit dé oplossing. Een lekkere variatie op het broodje falafel. Deze falafel ovenschotel met gegrilde paprikasaus is een topper!

Tenminste, dat vond ik. Mijn twee tafelgenoten (man en peuter) waren het daar niet zo mee eens. Dat Joost geen fan van falafel is dat wist ik wel. Fem is een ander verhaal. Toen ik de schotel op tafel zette riep ze blij: ohh lekker mama, ik wil veel! Maar nadat we haar bord hadden opgeschept en ze een hap had genomen betrok haar gezicht. Ze vond het toch niet zo’n succes.

Maar laat je hierdoor niet afschrikken. Ik vond deze ovenschotel juist een topper. Het was helemaal mijn smaak, en is precies geworden zoals ik in mijn hoofd had.

Falafel ovenschotel met gegrilde paprikasaus

Falafel ovenschotel met gegrilde paprikasaus

Als ik falafel eet dan is het vaak met gegrilde groenten en hummus. In een couscous salade (zoals bij dit recept), tussen een wrap (zoals hier) of in een pitabroodje. Al was deze plaattaart ook echt een topper. En dat bracht me op het idee van deze falafel ovenschotel met gegrilde paprikasaus.

De basis van de schotel zijn aardappeltjes, met courgette, paprika en falafel balletjes. De saus die alles bij elkaar brengt maak ik van gegrilde paprika. Een soort muhammara, maar dan geen dip maar een saus. Kikkererwten en verkruimelde feta maken de falafel ovenschotel af.

Falafel ovenschotel met gegrilde paprikasaus

Falafel ovenschotel met gegrilde paprikasaus

20 minuten
+ 20 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 800 gram aardappel in grove stukken
  • 1 pot gegrilde paprika’s 180 gram, uitgelekt
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 150 gram crème fraîche
  • 350 gram falafel balletjes
  • 1 courgette in blokjes
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1 oranje paprika in blokjes
  • 60 gram kikkererwten
  • 50 feta verkruimeld
  • handje verse peterselie gehakt, ter garnering
  • olijfolie om in te vetten

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.
  • Kook de aardappel 8-10 minuten voor.
  • Verwarm olie met knoflook in een koekenpan. Doe de uitgelekte gegrilde paprika’s er bij en bak dit 10 minuutjes mee.
  • Doe de gegrilde paprika’s met de knoflook in een keukenmachine of bakje van de staafmixer en pureer tot een saus. Roer de crème fraiche door de saus.
  • Verdeel de helft van de saus over de nog lege ovenschotel. Leg de aardappeltjes op de saus en verdeel hier de groenten over. Veredeel hier de rest van de saus over en leg de falafel balletjes er samen met de kikkererwten bij. Bestrooi met verkruimelde feta.
  • Verwarm de schotel 20 minuten in de oven. Garneer de falafel ovenschotel met gegrilde paprikasaus voor het serveren eventueel met gehakte peterselie.
Pin dit recept
Afdrukken

Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
3 comments
  1. Is dit gerecht ook in te vriezen? Wij zijn met twee en ik vind het altijd lastig om de helft van dingen te gebruiken (bijv. Halve pot gegrilde paprika).

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk