Tartaar van rode biet met geitenkaasmousse

Gisteravond hebben we Sinterklaas uitgezwaaid. Zo leuk om pakjesavond te vieren met de kids. Maar we gaan meteen door naar het volgende feest. Kerst! Ik start vandaag met de voorbereidingen voor de kerstdagen, of eigenlijk voor het kerstdiner. Ik trap af met een topper die ik vorig jaar zelf met kerst serveerde: tartaar van rode biet en geitenkaasmousse.

Kerstrecepten

De komende maand gaan we jullie hier op Brenda Kookt heel veel lekkere kerstinspiratie geven. We delen een groot mix and match kerstdiner. Met de gerechten die we delen, kun je een compleet vlees-, vis- of vegetarisch menu samenstellen. Van voorgerecht tot toetje. Ook delen we lekkers voor bij het kerstontbijt en heuse kersttaarten.

Ben je op zoek naar meer kerstinspiratie? Op deze pagina staan alle kerstrecepten bij elkaar. Van voorgerechten en hoofdgerechten tot toetjes en taarten.

Tartaar van rode biet met geitenkaasmousse

Tartaar van rode biet met geitenkaasmousse

De geroosterde rode biet past heel goed bij de frisse appel en augurk. De geitenkaasmousse schrikt misschien af, maar dat is nergens voor nodig. De geitenkaas overheerst niet. De combinatie met de biet, spek en honing-mosterddressing is mooi in balans. Een topper van een gerechtje, die het goed doet in vele kerstmenu’s.

Heb je hier trek in gekregen en wil je niet wachten tot de kerstdagen? Stiekem staat er al een hele poos een recept online dat van dit voorgerecht is afgeleid. omdat ik het zo’n lekker gerecht vond maakte ik van de restjes deze bietensalade met geitenkaas. Bijna dezelfde ingrediënten. Alleen iets minder kerstig.

Tartaar van rode biet met geitenkaasmousse

Tartaar van rode biet met geitenkaasmousse

25 minuten
+ 1 uur
6 personen

Ingrediënten

 • 3 rode bieten
 • 1 augurk
 • 1/3 appel
 • 125 ml slagroom
 • 50 gram zachte geitenkaas
 • 1,5 theelepel honing
 • 4 plakjes gerookt ontbijtspek
 • 2,5 eetlepel worchestershiresaus
 • 12 blaadjes sla
 • 6 theelepels honing-mosterd dressing
 • 2 eetlepels pompoenpitten
 • olijfolie
 • zout en peper

Extra benodigd: 3 stukken aluminiumfolie, plastic zakje, serveerring

  Bereiding

  Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Leg de bieten elk op een stuk aluminiumfolie, besprenkel met een beetje olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Vouw het folie hierna over de bieten zodat ze helemaal ingepakt zijn. Leg de bieten op een bakplaat en rooster ze 1 uur in de oven.
  • Laat de bieten hierna afkoelen, verwijder de schil en rasp de rode bieten fijn.
  • Bak het spek krokant in een koekenpan zonder boter of olie. Breek 6 grotere stukken af, verkruimel de overgebleven stukken spek.
  • Klop de slagroom op. Roer de geitenkaas los en meng dit samen met de honing door de slagroom. Doe het mengsel in een plastic zak, sluit de zak af met een klem of een knoop en leg de zak tot je de inhoud gebruikt weg in de koelkast.
  • Snijd de augurk fijn, schil de appel en snijd deze ook in kleine blokjes.
  • Breng de rode biet op smaak met zout en peper en roer de worchestershiresaus erdoor. Roer de augurk en appel door de rode bieten.

  Het opmaken van de borden:

  • Verdeel het bietenmengsel over de borden, dit kun je met een serveerring doen zodat mooie, gelijke rondjes ontstaan.
  • Verdeel een eetlepel honing-mosterdsaus naast de bieten. Verdeel de geitenkaasmousse over de bieten en leg hier een stukje spek op.
  • Verdeel de slablaadjes, spek en pitten op en om de bieten.
  Pin dit recept
  Afdrukken

  Brenda Hoff
  Brenda Hoff
  Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
  6 comments
  1. Heerlijk! Ik heb dit gisteren gemaakt voor 6 personen. Omdat 3 bieten me weinig leek, heb ik alles verdubbeld en dat was oke. Ik heb voorgekookte bieten gebruikt. Nadeel daarvan was dat bij het opmaken van de borden het bietensap uit de tartaar liep en er dus een plasje om heen lag. Een volgende keer zou ik na het raspen de bieten uit laten lekken en dan pas de ingrediënten toevoegen. Of toch maar verse in de oven roosteren. Oh ja, ik heb zelf de honing-mosterddressing gemaakt, veel lekkerder dan uit een flesje.

  Geef een reactie

  Misschien vind je dit ook leuk