Gado gado met tempeh

Er is een gerecht dat ik altijd bestel als ik het ergens op de kaart zie staan. Dat is hetzelfde gerecht dat ik meerdere keren per jaar maak (en dat doe ik niet zo vaak met recepten). Dat gerecht is gado gado. Dit van oorsprong Indonesische gerecht is namelijk heel erg divers, altijd anders samen te stellen en het bevat een saus op basis van pinda(kaas) die ik echt superlekker vind. 

Gado gado

Gado gado met tempeh

Deze gado gado maakt ik met tempeh. Tempeh is een blok samengeperste, gefermenteerde sojabonen. Dat klinkt wellicht niet zo lekker, maar het mooie van tempeh is juist dat je er makkelijk allerlei smaken aan kunt geven. Dat heb ik hier dus gedaan. Ik marineerde de tempeh in ketjap, sambal, knoflook en gember. Daardoor worden de blokjes tempeh lekker kruidig. 

Gado gado kun je zelf samenstellen met restjes overgebleven groenten. Ideaal dus om restjes mee op te maken en om lekker mee te variëren. Scroll snel naar beneden voor mijn versie van dit lekkere gerecht.

Gado gado

Gado gado met tempeh

+ 20 minuten
4 personen

Ingrediënten

Voor de satésaus

  • 1 sjalot gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 tl verse gember geraspt
  • 4 el pindakaas zonder stukjes
  • 25 ml ketjap manis
  • 1 el sambal oelek
  • 150 ml kokosmelk
  • 1-2 tl limoensap

Voor de tempeh

  • 1 pakje tempeh
  • 4 el ketjap
  • 1 a 2 theelepels sambal
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 3 cm verse gember
  • peper en zout

Groenten

  • gekookte aardappel
  • sperzieboontjes
  • komkommer
  • taugé
  • radijsjes
  • 1 ei per persoon
  • pinda’s
  • kroepoek

Bereiding

  • Maak als eerste de satésaus. Doe hiervoor de sjalot, de knoflook en de gember in een steelpannetje met daarin een klein beetje (olijf)olie. Bak op zacht vuur totdat de sjalot glazig is.
  • Voeg dan de pindakaas, de ketjap manis, de sambal oelek, de kokosmelk en het limoensap toe en laat op zacht vuur een minuut of 10 pruttelen.
  • Snijd de tempeh in stukjes van ongeveer 3 cm lang en 1 cm breed. Bak ze vervolgens licht krokant in een koekenpan met een beetje olijfolie. Haal ze dan uit de pan.
  • Meng de tempehblokjes vervolgens met de ingrediënten voor de marinade.
  • Serveer de tempehblokjes en de satesaus met een mix van groenten die je lekker vindt. Bijvoorbeeld 400 gram gekookte aardappels, 200 gram sperzieboontjes, 1 komkommer in stukjes gesneden, 100 gram taugé en 100 gram radijsjes. Lekker met 1 hardgekookt ei per persoon.
Gado gado
Pin dit recept
Afdrukken

 


Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk