Ga naar de inhoud

Kaassoep met bloemkool en spekjes

Romige Landana Jersey kaassoep met bloemkool en spekjes. Een kaassoep die niet te machtig is, maar mooi in balans. Lekker bij lunch of diner.
15 minuten Voorbereidingstijd
20 minuten Bereidingstijd
Delen op

Kaassoep met bloemkool en spekjes

Romige Landana Jersey kaassoep met bloemkool en spekjes. Een kaassoep die niet machtig is, maar bijzonder lekker. Deze soep doet het goed bij de paasbrunch of als voorgerecht bij het paasdiner. Maar ook iedere andere dag van het jaar mag je dit soepje op tafel zetten hoor!

Kaassoep met bloemkool en spekjes

Ik vond het best spannend om de kaassoep thuis te serveren. Ik ben gek op kaas, mij kan het niet kazig genoeg. Maar Joost denkt daar anders over. Hij lust ‘niet echt’ kaas. Alleen als het gesmolten is zoals bij een tosti. Maar deze kaassoep viel bijzonder goed in de smaak, zelfs bij de niet kaas-eter.

Het geheim is de Landana Jersey kaas

Het geheim van de kaassoep is de bijzondere Landana Jersey kaas. Deze Hollandse Gouda kaas is gemaakt van melk van de bruine Jersey koe. De melk is rijk aan vitaminen en mineralen en wordt niet afgeroomd. Hierdoor is de melk (en dus ook de kaas gemaakt van de melk) bijzonder romig.

Landana Jersey kaas is vrij van e-nummers, vegetarisch en lactose-arm (0,1g/100g). De kaas is verkrijgbaar in de smaken Mild, Belegen en Oud. Bekijk de verkooppunten op de website.

Kaassoep met bloemkool en spekjes

Kaassoep met bloemkool en spekjes

Omdat ik geen kaassoep wilde maken waarvan je na een kommetje je buik vol hebt ben ik gegaan voor Landana Jersey mild. De Landana Jersey kaas is meer uitgesproken van smaak dan we van andere Hollandse Goudse kaas gewend zijn. Daarbij is het heel fijn dat de kaas van zichzelf al romig is, en snel(ler) smelt.

Aan de basis van de soep heb ik bloemkool toegevoegd welke ik heb gegaard in de bouillon. Dit past heel goed bij de kaas, maar zorgt ook voor de romigheid. De topping van geroosterde bloemkool met gebakken spekjes en geraspte kaas maakt de soep af.

Tip: het is ook lekker om de kaassoep met een soepstengel of een handje nacho’s te serveren.

Kaassoep met bloemkool en spekjes

Kaassoep met bloemkool en spekjes

Dit artikel schreef ik in samenwerking met Landana Jersey Kaas, lees mijn disclaimer.

Ingrediënten

kommen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze kaassoep met bloemkool en spekjes

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 20 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2
Stap 2
Verwarm olie in een pan en fruit de ui met knoflook aan. Doe de bloemkoolroosjes erbij en voeg 300 ml van de bouillon toe. Kook de bloemkool in 10 minuten gaar. Haal een handje van de bloemkoolroosjes uit de pan. Pureer de overige bloemkool met een staafmixer of blender.
3
Stap 3
Verwarm in een andere pan de roomboter. Doe de bloem erbij en bak dit 2 minuutjes mee. Doe hierna de overige bouillon erbij en klop met de garde tot een dunne saus. Roer het bloemkoolmengsel erdoor, samen met de melk. Breng al roerend aan de kook.
4
Stap 4
Roer hand voor hand de geraspte kaas door de soep. Blijf roeren tot de kaas is gesmolten en wat dikker is. Breng de soep op smaak met zout en peper.
5
Stap 5
Verdeel de voorgekookte bloemkoolroosjes over de bakplaat. Maak de roosjes eventueel kleiner zodat je ze straks als garnering in de soep kunt gebruiken. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Roosterde bloemkoolroosjes 10 tot 12 minuten in de oven.
6
Stap 6
Bak de spekblokjes in een droge koekenpan krokant.
7
Stap 7
Serveer de romige kaassoep in kommen of kleine glaasjes. Garneer voor het serveren met extra geraspte kaas, geroosterde bloemkool, gebakken spekjes en verse bieslook.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Hartige groentecake
Cajun kip met rijst en spinazie
Bloemkoolschotel met gehakt en kaassaus
Naan met kofte en tzatziki

4 reacties

Frank

Hoi, lijkt me een lekker recept. Ik wil dit graag maken , maar kan ik ipv de jersey-kaas een andere kaas gebruiken, en zoja welke zou ik dan best kunnen neme?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

In dat geval zou ik voor een extra belegen kaas gaan.

Linda de Haan

Hoi, het lijkt mij wel, anders zou je met maar 300 ml 4 kommen soep moeten vullen en dat is niet veel. Groetjes Linda

Laat een bericht achter

Marion

Oooo, wil nu deze soep maken en uit het recept blijkt niet of je, wanneer je zegt: "Pureer de overige bloemkool met een staafmixer", of je die bloemkool dan sámen met de 300 ml bouillon waarin ze gekookt zijn, moet pureren. En dat is toch best een verschil in recept. Ik hoop op een antwoord van je.

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op