Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Kaassoep met bloemkool en spekjes

Romige Landana Jersey kaassoep met bloemkool en spekjes. Een kaassoep die niet machtig is, maar bijzonder lekker. Deze soep doet het goed bij de paasbrunch of als voorgerecht bij het paasdiner. Maar ook iedere andere dag van het jaar mag je dit soepje op tafel zetten hoor!

Kaassoep met bloemkool en spekjes

Ik vond het best spannend om de kaassoep thuis te serveren. Ik ben gek op kaas, mij kan het niet kazig genoeg. Maar Joost denkt daar anders over. Hij lust ‘niet echt’ kaas. Alleen als het gesmolten is zoals bij een tosti. Maar deze kaassoep viel bijzonder goed in de smaak, zelfs bij de niet kaas-eter.

Het geheim is de Landana Jersey kaas

Het geheim van de kaassoep is de bijzondere Landana Jersey kaas. Deze Hollandse Gouda kaas is gemaakt van melk van de bruine Jersey koe. De melk is rijk aan vitaminen en mineralen en wordt niet afgeroomd. Hierdoor is de melk (en dus ook de kaas gemaakt van de melk) bijzonder romig.

Landana Jersey kaas is vrij van e-nummers, vegetarisch en lactose-arm (0,1g/100g). De kaas is verkrijgbaar in de smaken Mild, Belegen en Oud. Bekijk de verkooppunten op de website.

Kaassoep met bloemkool en spekjes

Kaassoep met bloemkool en spekjes

Omdat ik geen kaassoep wilde maken waarvan je na een kommetje je buik vol hebt ben ik gegaan voor Landana Jersey mild. De Landana Jersey kaas is meer uitgesproken van smaak dan we van andere Hollandse Goudse kaas gewend zijn. Daarbij is het heel fijn dat de kaas van zichzelf al romig is, en snel(ler) smelt.

Aan de basis van de soep heb ik bloemkool toegevoegd welke ik heb gegaard in de bouillon. Dit past heel goed bij de kaas, maar zorgt ook voor de romigheid. De topping van geroosterde bloemkool met gebakken spekjes en geraspte kaas maakt de soep af.

Tip: het is ook lekker om de kaassoep met een soepstengel of een handje nacho’s te serveren.

Kaassoep met bloemkool en spekjes

Kaassoep met bloemkool en spekjes

15 minuten
+ 20 minuten
4 kommen

Ingrediënten

 • 200 gram geraspte Jersey kaas plus extra ter garnering
 • 1 ui gesnipperd
 • 1 teentje knoflook geperst
 • 350 gram bloemkool in roosjes
 • 45 gram roomboter
 • 30 gram bloem
 • 600 ml groentebouillon
 • 150 ml melk
 • 100 gram spekblokjes
 • bieslook fijngehakt, ter garnering
 • olijfolie
 • zout en peper

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 • Verwarm olie in een pan en fruit de ui met knoflook aan. Doe de bloemkoolroosjes erbij en voeg 300 ml van de bouillon toe. Kook de bloemkool in 10 minuten gaar. Haal een handje van de bloemkoolroosjes uit de pan. Pureer de overige bloemkool met een staafmixer of blender.
 • Verwarm in een andere pan de roomboter. Doe de bloem erbij en bak dit 2 minuutjes mee. Doe hierna de overige bouillon erbij en klop met de garde tot een dunne saus. Roer het bloemkoolmengsel erdoor, samen met de melk. Breng al roerend aan de kook.
 • Roer hand voor hand de geraspte kaas door de soep. Blijf roeren tot de kaas is gesmolten en wat dikker is. Breng de soep op smaak met zout en peper.
 • Verdeel de voorgekookte bloemkoolroosjes over de bakplaat. Maak de roosjes eventueel kleiner zodat je ze straks als garnering in de soep kunt gebruiken. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Roosterde bloemkoolroosjes 10 tot 12 minuten in de oven.
 • Bak de spekblokjes in een droge koekenpan krokant.
 • Serveer de romige kaassoep in kommen of kleine glaasjes. Garneer voor het serveren met extra geraspte kaas, geroosterde bloemkool, gebakken spekjes en verse bieslook.

Kaassoep met bloemkool en spekjes

Kaassoep met bloemkool en spekjes

Dit artikel schreef ik in samenwerking met Landana Jersey Kaas, lees mijn disclaimer.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

2 Reacties

 1. Marion 13 september 2020 om 18:50

  Oooo, wil nu deze soep maken en uit het recept blijkt niet of je, wanneer je zegt: “Pureer de overige bloemkool met een staafmixer”, of je die bloemkool dan sámen met de 300 ml bouillon waarin ze gekookt zijn, moet pureren. En dat is toch best een verschil in recept. Ik hoop op een antwoord van je.

 2. Linda de Haan 9 oktober 2020 om 07:37

  Hoi, het lijkt mij wel, anders zou je met maar 300 ml 4 kommen soep moeten vullen en dat is niet veel. Groetjes Linda

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept