Ga naar de inhoud

Gegratineerde courgetteschotel

Gegratineerde courgetteschotel uit de oven. Hiervoor gebruik ik gele en groene courgette welke ik op smaak breng met knoflook en tijm. Kaas en een roomsausje maken de schotel nog lekkerder.

30 minuten Voorbereidingstijd
30 minuten Bereidingstijd
Delen op

Gegratineerde courgetteschotel

Simpel. Maar zo lekker. Ik had verwacht dat we van deze gegratineerde courgetteschotel zouden smullen. Maar dat ie zo lekker zou zijn en we het helemaal op zouden eten niet. Courgette met kaas uit de oven, in een romig sausje.

Gegratineerde courgetteschotel

Gegratineerde courgetteschotel

Voor de gegratineerde courgetteschotel heb ik in dit geval gele en groene courgettes gebruikt. Dit ziet er door de verschillende kleuren extra lekker uit. Als er geen gele courgettes beschikbaar zijn kun je ook twee groene courgettes gebruiken voor dit gerecht.

Tip: koop niet te grote courgettes. Kleinere courgettes hebben meer smaak, hele grote courgettes bevatten meestal veel water.

De courgettes schaven we voor deze schotel in dunne plakjes voor we het over de ovenschaal verdelen. Hier overheen gaat een mengsel van room met knoflook, ui en tijm. Met kaas. Plus extra kaas erover om te zorgen voor dat lekkere goudbruine korstje.

Serveer de gegratineerde courgetteschotel voor een complete maaltijd bijvoorbeeld met aardappeltjes en een stukje vlees of vis

Gegratineerde courgetteschotel

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze gegratineerde courgetteschotel

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 30 minuten
Stap 1
Bestrooi de plakjes courgette met zout en laat ze op keukenpapier 15 minuten ‘ zweten’. Dep de plakjes courgette hierna droog en draai ze om. Bestrooi nogmaals met zout en laat ze 15 minuten liggen. Dep de plakjes courgette hierna weer droog.
2
Stap 2
Verwarm ondertussen de oven op 200 graden en vet een ovenschaal in.
3
Stap 3
Verwarm een koekenpan met olie op het vuur. Fruit de ui en voeg als deze glazig ziet de knoflook toe. Bak dit ook even mee. Doe de slagroom erbij, samen met de geriste blaadjes van het takje tijm. Verwarm dit een paar minuutjes op medium vuur. Roer de helft van de kaas door de slagroom en roer dit goed door zodat de kaas oplost in de saus.
4
Stap 4
Verdeel de plakjes courgette over de ovenschaal. Pak om en om een plakje groene en gele courgette en verdeel dit dakpansgewijs over de ovenschaal.
5
Stap 5
Verdeel het slagroom-mengsel over de courgette en bestrooi de schotel met de overige kaas. Verwarm de schotel 15-20 minuten in de oven.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Hartige groentecake
Ravioli met spinazie, champignons en truffel
Soesjestaart
Salade met gegrilde courgette, mais en feta

9 reacties

Greet

Vandaag gemaakt,we vonden het heerlijk,heb er nog wel ‘n ei doorgeroerd.

Laat een bericht achter

Rachel Kromdijk

Dit recept klinkt echt heerlijk! Mooie foto's heb je ook gemaakt en gedeeld.

Laat een bericht achter

Willemijn

Kun je dit gerecht enkele uren van tevoren klaarmaken en later in de oven zetten ?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Willemijn dat kan heel goed bij deze schotel. Eventueel kun je de 'saus' er ook last-minute bij doen. (ivm knoflookgeur) Bewaar dit dan even in een afgesloten bakje tot je het gebruikt.

Mathilde

Inderdaad, ontzettend lekker!! Deze ga ik vaker maken en het sausje kan denk ik ook wel bij andere groenten, de schaal werd hier nog net niet leeggelikt :-) Check mn Insta @mathildekookt voor de foto's.

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Wat leuk om te horen Mathilde! Heb de foto's op je profiel gezien, lekker!

maaike

Kan dit ook met kookroom light?een dieetproof versie zeg maar?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Maaike je kunt de kookroom prima vervangen door een light of dieetproef versie.

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op