Gegratineerde courgetteschotel

Simpel. Maar zo lekker. Ik had verwacht dat we van deze gegratineerde courgetteschotel zouden smullen. Maar dat ie zo lekker zou zijn en we het helemaal op zouden eten niet. Courgette met kaas uit de oven, in een romig sausje.

Gegratineerde courgetteschotel

Gegratineerde courgetteschotel

Voor de gegratineerde courgetteschotel heb ik in dit geval gele en groene courgettes gebruikt. Dit ziet er door de verschillende kleuren extra lekker uit. Als er geen gele courgettes beschikbaar zijn kun je ook twee groene courgettes gebruiken voor dit gerecht.

Tip: koop niet te grote courgettes. Kleinere courgettes hebben meer smaak, hele grote courgettes bevatten meestal veel water.

De courgettes schaven we voor deze schotel in dunne plakjes voor we het over de ovenschaal verdelen. Hier overheen gaat een mengsel van room met knoflook, ui en tijm. Met kaas. Plus extra kaas erover om te zorgen voor dat lekkere goudbruine korstje.

Serveer de gegratineerde courgetteschotel voor een complete maaltijd bijvoorbeeld met aardappeltjes en een stukje vlees of vis

Gegratineerde courgetteschotel

Gegratineerde courgetteschotel

30 minuten
+ 30 minuten
4 personen

Ingrediënten

 • 1 groene courgette in dunne plakjes
 • 1 gele courgette in dunner plakjes
 • 1 ui gesnipperd
 • 2 tenen knoflook geperst
 • 100 ml slagroom
 • 1 takje tijm
 • 120 gram geraspte kaas
 • olijfolie om in te bakken en om in te vetten
 • zout en peper

Bereiding

 • Bestrooi de plakjes courgette met zout en laat ze op keukenpapier 15 minuten ‘ zweten’. Dep de plakjes courgette hierna droog en draai ze om. Bestrooi nogmaals met zout en laat ze 15 minuten liggen. Dep de plakjes courgette hierna weer droog.
 • Verwarm ondertussen de oven op 200 graden en vet een ovenschaal in.
 • Verwarm een koekenpan met olie op het vuur. Fruit de ui en voeg als deze glazig ziet de knoflook toe. Bak dit ook even mee. Doe de slagroom erbij, samen met de geriste blaadjes van het takje tijm. Verwarm dit een paar minuutjes op medium vuur. Roer de helft van de kaas door de slagroom en roer dit goed door zodat de kaas oplost in de saus.
 • Verdeel de plakjes courgette over de ovenschaal. Pak om en om een plakje groene en gele courgette en verdeel dit dakpansgewijs over de ovenschaal.
 • Verdeel het slagroom-mengsel over de courgette en bestrooi de schotel met de overige kaas. Verwarm de schotel 15-20 minuten in de oven.
Gegratineerde courgetteschotel
Bijgerecht
Ovenschotel
Pin dit recept
Afdrukken

Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
8 comments
 1. Inderdaad, ontzettend lekker!! Deze ga ik vaker maken en het sausje kan denk ik ook wel bij andere groenten, de schaal werd hier nog net niet leeggelikt :-) Check mn Insta @mathildekookt voor de foto’s.

  1. Hoi Willemijn dat kan heel goed bij deze schotel. Eventueel kun je de ‘saus’ er ook last-minute bij doen. (ivm knoflookgeur) Bewaar dit dan even in een afgesloten bakje tot je het gebruikt.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk