Courgettelasagne met spinazie en gerookte kip

Vandaag deel ik een lekkere herfstlasagne, een ovenschotel met lasagnebladen en veel groenten. Deze courgettelasagne met spinazie en gerookte kip is een topper! Geen rode saus, zoals je misschien gewend bent van een lasagne. Wél een lasagneschotel met veel smaak!

Courgettelasagne met spinazie en kip

Courgettelasagne met spinazie en gerookte kip

De groentelasagne is gebaseerd op een recept van Hellofresh. De warme zomer vond ik niet zo geschikt om hiermee aan de slag te gaan, maar nu de dagen steeds korter worden, en voor de komende week minder zonnig weer voorspeld wordt, is dit waar ik trek in heb. Comfortfood.

Stoofgerechten die lekker lang hebben geprutteld en warme schotels uit de oven. Het liefst met kaas, want kaas maakt alles nog lekkerder.

Deze courgettelasagne bevat niet alleen plakjes gegrilde courgette, maar ook spinazie. Samen met lasagnebladen, een romige saus, champignons, kipreepjes en kaas een topper van een gerecht.

Het oorspronkelijke recept heb ik iets aangepast, door plakjes champignons en gerookte kipreepjes toe te voegen. Hierdoor heeft de courgettelasagne nog meer body gekregen.

Courgettelasagne met spinazie en kip

De saus

De saus van deze groentelasagne maak je van bloem met bouillon, een roux dus. Voor extra smaak fruiten we ook een uitje en knoflook mee. De spinazie slinkt in de saus waarna kaas en kookroom wordt toegevoegd. De saus zorgt ervoor dat de lasagnebladen kunnen garen en de courgettelasagne niet droog wordt.

Ga je liever voor een klassiek lasagnerecept mét rode saus? Dan moet je mijn lasagne al forno maken. Als de lasagne bolognese ook altijd goed.

Courgettelasagne met spinazie en kip

Courgettelasagne met spinazie en gerookte kip

25 minuten
+ 30 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 2 courgettes in plakken van minimaal 0,5 cm
  • 6 eetlepels roomboter
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 4 eetlepels bloem
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 125 gram champignons in plakjes
  • 400 gram verse spinazie
  • 150 ml kookroom
  • 125 gram Geraspte grana padano
  • 8 lasagnebladen
  • 100 gram gerookte kipreepjes
  • olijfolie
  • zout en peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 220 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier en vet een ovenschaal in.
  • Verdeel deplakken courgette over het bakpapier en besprenkel met 2 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Bak de courgette 10 minuten in de oven. Laat de oven daarna aanstaan.
  • Verhit de roomboter in een wok of hapjespan en fruit de ui en knoflook 2 minuten. Doe hierna de bloem erbij en dit al roerend 2 minuutjes mee. Voeg ⅓ van de bouillon toe en roer met een garde tot de bouillon is opgenomen. Herhaal deze dit nog 2 keer met de overige bouillon, roer de saus glad, breng aan de kook en laat het nog 1 minuut koken. Breng op smaak met peper.
  • Voeg de oregano, champignons en spinazie toe aan de saus en laat de groente al roerend slinken. Voeg hierna de kookroom, 1/3 van de kaas en peper en zout toe.
  • Schenk een laagje saus in de ovenschaal. Bedek de saus met lasagnebladen en druk deze goed aan. Beleg de lasagnebladen met plakken courgette en bedek deze weer met de saus. Bestrooi dit met ½ van de kipreepjes. Verdeel hierover weer een laagje lasagnebladen, vervolgens courgette, saus en kipreepjes. Verdeel hierna de laatste lasagnebladen over de saus, beleg met restjes courgetteplakjes en saus. Bestrooi met de overige grana padano.
  • Bak de lasagne 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Courgettelasagne met spinazie en kip
Hoofdgerecht
Ovenschotel, Pasta
Pin dit recept
Afdrukken

Tip: als je verse lasagnebladen gebruikt hoeft de schotel 5-10 minuten minder lang in de oven.

Eet je liever vegetarisch? Laat de kipreepjes in dat geval achterwege.

Courgettelasagne met spinazie en kip

3 Comments

  1. Chris Gotje 26 september 2020 at 02:43

    Deze lasagna heb ik gisteren gemaakt en die was zo erg lekker! Ongelooflijk!
    Heb er een vegetarische versie van gemaakt, Vegetarische kippe reepjes, geweekt in wat Liquid smoke. De saus heb ik gemaakt volgens het begin van je recept, maar niet met bloem.Ik heb 500 gram ricotta gebruikt en ervoor gezorgd dat ik ongeveer een liter saus had. Had het aangevuld met wat bouillon en soja melk.

    Reply
  2. Jeannette 1 oktober 2020 at 19:05

    Net gemaakt. Heerlijk!!!!

    Reply
  3. Kristy 4 oktober 2020 at 20:03

    Heerlijk!!
    Wel beetje waterig…

    Toch, het hele gezin genoten, ook de kids!

    Reply

Geef een reactie