Ga naar de inhoud
1 beoordeling

Lasagne al forno

Wil je punten scoren? Dan is dit jouw recept! Ga voor deze topper van een lasagne al forno. Omdat ik voor de blog iedere week nieuwe recepten kook eten we thuis regelmatig nieuwe dingen. En dat wordt niet altijd gewaardeerd. Soms wil mijn tafelgenoot gewoon iets eten dat hij al kent. Iets waarvan hij weet het dat
Delen op

Lasagne al forno

Lasagne al forno

Wil je punten scoren? Dan is dit jouw recept! Ga voor deze topper van een lasagne al forno.

Omdat ik voor de blog iedere week nieuwe recepten kook eten we thuis regelmatig nieuwe dingen. En dat wordt niet altijd gewaardeerd. Soms wil mijn tafelgenoot gewoon iets eten dat hij al kent. Iets waarvan hij weet het dat het lekker is. Daarom vraag ik regelmatig wat hij wil eten. Al hoop ik dan natuurlijk dat hij iets nieuws noemt waardoor ik nieuwe inspiratie krijg. Dat gebeurt weinig kan ik je vertellen šŸ˜‰ Maar deze keer was het raak! Ik vroeg wat hij wilde eten en het werd lasagne.

Toen greep ik mijn kans want er was nog een lasagne die ik graag wilde maken. Op SiciliĆ« at ik vorige zomer bij de Alcanta Kloof een ontzettende toeristische lunch. Maar oh boy wat was de lasagne al forno er lekker zeg! Deze moest thuis nagemaakt worden.

Met succes! Met deze lasagne scoor je punten. De tomatensaus is vol van smaak en goed gevuld met gehakt en vlees van saucijzen. De romige bechamelsaus en het korstje van mozzarella maken de lasagne compleet. zoals een lasagne al forno hoort te zijn.

Recept lasagne al forno

Lasagne al Forno

Bereidingstijd 30 minuten plus 45 minuten suddertijd en 30 minuten bakken in de oven

Ingrediƫnten voor 4 personen:

  • 1 pak gedroogde lasagnevellen
  • 2 bollen mozzarella

Voor de vleessaus: 

  • 1 ui
  • 250 gram saucijzen
  • 250 gram rundergehakt
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • teentje knoflook
  • 150 ml rode wijn
  • 500 gram gezeefde tomaten
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 gedroogd laurierblad
  • halve theelepel suiker
  • handje verse basilicum
  • peper en zout
  • olijfolie om in te bakken

Voor de bechamelsaus: 

  • 50 gram roomboter (ongezouten)
  • 50 gram bloem
  • 500 ml melk
  • snuf nootmuskaat
  • snuf zout

Bereiding:

Verwarm een beetje olie in een braadpan of wok. Snipper de ui, snijd de wortel en bleekselderij in kleine blokjes en pers de knoflook. Fruit dit even aan in de warme pan. Haal de worst uit het velletje en snijd dit in blokjes. Bak het vlees van de worst en rundergehakt mee met de groenten.

Voeg de wijn bij het gehaktmengsel, verwarm dit 5 tot 10 minuten mee zodat de alcohol kan verdampen. Voeg vervolgens de gezeefde tomaten, laurier, oregano, fijngesneden blaadjes basilicum, suiker, zout en peper toe en breng dit aan de kook. Zet het vuur hierna laag en laat dit met een deksel op de pan minimaal 45 minuten pruttelen.

Bereid ondertussen de bechamelsaus door de boter in een pannetje te verwarmen. Voeg de bloem toe en bak dit heel kort even mee. Voeg beetje bij beetje de melk bij het mengsel en roer het mengsel met een houten lepel constant door. Breng op smaak met zout en nootmuskaat.

Verwarm de oven voor op 200 C en vet een ovenschaal in.

Verdeel een laagje tomatensaus en vervolgens eentje met bechamelsaus over de ovenschaal. Beleg dit met een laagje lasagnebladen en verdeel hier vervolgens weer een laagje tomatensaus over. Herhaal dit tot  de sauzen op zijn, eindig met een laagje bechamelsaus.

Snijd de mozzarella in plakken en verdeel dit over de lasagne. Verwarm de lasagne 30 minuten in de oven zodat de lasagnebladen gaar zijn en de lasagne al forno een mooi romig bovenlaagje heeft gekregen.

Bekijk ook andere recepten
Croissantkrans met roerei, spinazie en kaas
Caesar salad recept
Mini plaattaartjes met ham, ei en MonChou
Club egg met bacon

50 reacties

Sylvana

Wat een top recept! Hiervoor vond ik zelfgemaakte lasagne eigenlijk niet zo heel lekker. Het bleek vaak vrij nat en ondanks voldoende kruiden, bleef de smaak vlak. Maar dankzij jouw recept maak ik nu voor de tweede keer in een aantal weken een nieuwe schaal šŸ˜‹ Ik voeg ipv ook gehakt, alleen worstvlees toe. En maak de soffrito met meer groenten. En ik extra wat chilivlokken toe voor wat pit. Het recept is voor vier 4 flinke eters. Met een salade erbij eet je er met gemak met 6 personen van.

Laat een bericht achter

Kitty

Vanavond weer es gemaakt. Deze lasagne is toch ook echt wel onze favoriet.

Laat een bericht achter

Margo
5/5 sterren

Heerlijk recept! Ik wil het nu een dag van te voren maken. Kan dat?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hi margo, ja dat kan heel goed juist met lasagne. Bewaren in de koelkast en weer opwarmen in de oven.

Lisette

Heerlijke lasagne Maar de oventemperatuur is dat een gewone oven of een hetelucht ?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Ik gebruik hetelucht

Naomi

Welke rode wijn gebruik je Brenda? Droge of zoete?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Ik gebruik graag droge rode wijn. Maar als je zoet in huis hebt kan dat ook

Annemarie

Fantastisch! Echt een heerlijk toegankelijk recept om met de hele familie (incl jonge kids) van te smullen! Deze gaat zeker in de herhaling. Bedankt!

Laat een bericht achter

Helen

Hoi Brenda, welk formaat ovenschaal gebruik jij voor deze lasagne?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Helen, mijn schaal is 23x 23 cm.

Marloes

Echt een topper hier in huis! Dank voor het heerlijke recept!! Heb 'm ook wel eens met half-om half gehakt gemaakt maar smaskt echt anders dan met saucijsjes. Hierdoor krijg je echt de lekkere smaak...

Laat een bericht achter

Leonie-Claire Van Walchren

Deze lasagne heb ik al een paar keer gemaakt en is echt heerlijk!

Laat een bericht achter

Mieke

Brenda, ik zou ook graag willen weten of de bechamelsaus apart tussen de lasagnebladen moet? Groeten, Mieke

Laat een bericht achter

Imelda

Ben een paar maanden geleden op dit recept terecht gekomen in het kader van 'wat heb ik in huis en wat kan ik daar mee maken?' en het is een absolute topper gebleken bij met name mijn kinderen. Geen eenvoudige opgave, want mijnheer Negen is echt een lastige eter. Zonder de wijn dan, want die had ik de eerste keer niet en ik had een beetje over het '45 minuten laten pruttelen' heen gelezen :D De gehakt doe ik niet, ik voer de worst op tot in totaal 400 gram, want dat was wat ik de eerste keer in huis had. Als matige pasta/tomatensausliefhebber ben ik er ook wild van en mevrouw de Brugpieper neemt hem koud mee naar school. Die roept net van boven:"Wat ruikt het lekker!" Well done Brenda, bedankt!

Laat een bericht achter

Klara

Ik heb al heel wat verschillende recepten voor lasagne gemaakt maar dit is de beste so far! Dankjewel Brenda!

Laat een bericht achter

Ruud

Wat voor sauzijsen moet ik kopen ? En moet ik die niet eerst bakken ?

Laat een bericht achter

Natascha

Ik heb deze lasagne al zo vaak gemaakt. Hij blijft heerlijk en valt bij visite ook altijd goed in de smaak, dus bedankt voor dit recept! All time favorite ā™”

Brenda Kookt

Ik heb rundersaucijzen gebruikt. Je bakt ze niet eerst, want je haalt het vlees uit het velletje en bakt dit mee met het gehakt.

Janine

Wow... echt zo lekker!! Ook een keer in de haast maar 30 minuten laten pruttelen en dat proef je gelijk! Dus nu staat de saus minimaal 45 minuten, liefst een uur. Waanzinnig lekker!!!!

Laat een bericht achter

Edith

En de saus staat al weer te pruttelen... al aantal keren gemaakt, HEERLIJK!!! Als de meiden binnen komen zeggen ze: wat ruikt het hier weer lekker;) Echt een blijvertje dus.

Laat een bericht achter

Lucy

Hoi Brenda, Een heerlijk recept al meerdere keren gemaakt! Nu zou ik hem graag maken zonder de rodewijn. Waardoor kan ik deze vervangen zodat ik wel de lekkere smaak behoud?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hi Lucy, in dat geval zou ik de wijn weglaten. Eventueel bouillon toevoegen zodat de saus niet te dik wordt.

Tineke

Heerlijk! Ik heb er nog een snufje cayennepeper bijgedaan en anderhalf handje basilicum ipv een handje.

Laat een bericht achter

Marjolein

Echt heel lekker!

Laat een bericht achter

Anneke Gerritse

Hallo Brenda, de saus staat te pruttelen en het ruikt heerlijk maar ik lees nu ā€œ laagje tomatensaus en dan bechamelsaus? Daar moet tich wel een laag lasagnebladen tussen? Hartelijke groet Anneke Gerritse

Laat een bericht achter

Sandra

Heerlijk! Vanavond gemaakt toen een vriendin kwam eten en we hebben er onwijs van genoten. Echt een top recept en aanrader. Dankjewel!

Laat een bericht achter

Fred

Echt ontzettend lekker heb half om half gehakt gebruikt en verder het recept gevolgd. Beste lasagne ooit

Laat een bericht achter

Karel

Dit is een van de lekkerste lasagnes die ik ooit heb geproefd!

Laat een bericht achter

Carstina

Ik heb de lasagna gemaakt, en o jongens wat was dat heerlijk, ik had de kinderen te eten en mijn schoonzoon kon er niet genoeg van krijgen. Ik ga het voor Vaderdag weer op tafel zetten!Heel veel dank voor dit heerlijke recept.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk om te horen dat jullie er zo van genoten hebben Carstina

Margriet

Ik heb net voor de derde keer dit recept gemaakt, zo mega lekker!! Dankjewel!

Laat een bericht achter

Samantha

Ik heb zojuist de lasagne proberen te maken. Alleen was de lasagne erg waterig.. hoe kan ik dit de volgende keer voorkomen?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat jammer Samantha. Soms geeft het gehakt vocht af, hierdoor kan het eindresultaat vochtig worden. Je kunt nadat je de gehakt hebt gebakken het overige vocht afgieten en daarna de wijn toevoegen. Je kunt de saus ook wat langer laten inkoken zodat vocht verdampt.

Dorine

Het was echt heerlijk!!ook de kindjes hebben lekker zitten smullen.

Laat een bericht achter

Eveliene

Ik heb deze heerlijke lasagne vanavond gemaakt! Blijvertje! ?

Laat een bericht achter

Francis Gerritsen

Ik heb al meerdere lasange recepten van je gemaakt maar deze is echt de beste! Hij was heerlijk! ?

Laat een bericht achter

Jessie J.

Ik heb de lasagne al forno gemaakt en het was echt super lekker! Boven mijn verwachtingen echt de lekkerste lasagne die ik ooit geproefd heb. Je moet er wel even de tijd voor nemen, maar dan heb je ook wat. Heel erg bedankt voor het recept!

Laat een bericht achter

jacqueline

ipv bechamelsaus gebruik ik mascarpone.. eerst de groeten even bakken..verse tomaten. Kleine rode peper. Dat pureren en zeven..het gehakt ook aanbakken en door de saus mengenDe mascarpone er doorheen roeren. Super lekker. De rest van het recept volgen .eet smakelijk

Laat een bericht achter

Sarah

Heerlijk! Dit recept gaan we snel uitproberen! Het laurierblaadje moet er denk ik alleen wel weer uit voor de lasagne opgebouwd wordt?

Laat een bericht achter

Ilse

Recept gelezen en omgerekend naar 8 personen vanwege ons verlate kerstdiner. Gemaakt met 800 gr rundergehakt, 2 winterpenen, 1 gele paprika ipv bleekselderij, 2 uien en 2 teentjes knoflook en 3 handjes basilicum. De hoeveelheden voor de bechamelsaus verdubbelt. Hij was erg lekker. Recept is een echte aanrader Totaal 2 uur en 45 minuten benodigd inclusief bereiding en tijd in de oven

Brenda Kookt

Ja dat is inderdaad wel handig Sarah ;) Ik zal het meteen toevoegen aan het recept.

Marie-Claire

Hoi, Waarom gebruik je het gehakt van de worst en bvb niet gewoon een mengeling van het rundsgehakt en bvb varkensgehakt? Dat is toch makkelijker dan het vlees uit de worsten te doen? Of is er een speciale reden voor?

Laat een bericht achter

Cheese and Chinese

Dit is zeker een lasagne zoals het hoort! Ziet er erg goed uit.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat goed om te horen Francis. En ik ben het met je eens. Wat mij betreft is dit ook de lekkerste.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dat is super om te horen!

Laat een bericht achter

marijke

Hoi Brenda, Kan je deze lasagne ook een dag van tevoren maken?

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
1 beoordeling
Wil je dit recept delen?
Delen op