Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Paddenstoelenstoof met bladerdeeg

Vandaag deel ik het vegetarische hoofdgerecht van het kerstdiner. Een spektakelstuk dat bij iedereen in de smaak zal vallen. Deze paddenstoelenstoof met bladerdeeg is zo lekker, dat je gasten het vlees niet zullen missen!

Paddenstoelenstoof met bladerdeeg

Met Kerstmis is het tijd om lekker uit te pakken. Net wat luxer te koken dan je op doordeweekse dagen doet. Deze heerlijke paddenstoelenstoof met bladerdeegdakje is daar een mooi voorbeeld van! Deze vegetarische groentestoof is ideaal voor Kerstmis en zal waarschijnlijk door iedereen gewaardeerd worden.

Paddenstoelenstoof met bladerdeeg

Mijn secret ingredient voor deze paddenstoelenstoof met bladerdeeg zijn de porcini. Deze gedroogde champignons zitten zo bomvol umamismaak dat je het vlees in deze stoof echt niet mist! De stoof vul je verder met paddenstoelen en wortel. Doe de stoof vervolgens in een ovenschaal en dek hem af met een dakje van bladerdeeg.

Voel je je erg creatief met Kerstmis? Maak dan met bladerdeeg wat kerstfiguurtjes voor óp het bladerdeegdakje, dat staat nog eens extra feestelijk!

Voor een compleet hoofdgerecht serveer je de paddenstoelenstoof met bladerdeeg bijvoorbeeld met aardappelpuree of aardappelsterren en spruitjes met brie en cranberry.

–> Kun je meer receptinspiratie voor de kerstdagen gebruiken. Op deze pagina hebben we alle kerstrecepten bij elkaar gezet.

Paddenstoelenstoof met bladerdeeg

Paddenstoelenstoof met bladerdeeg

35 minuten
+ 30 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 20 gram gedroogde paddenstoelen porcini
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 3 wortels
  • 800 gram paddenstoelenmix (bijvoorbeeld kastanjechampignons en
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 30 gram bloem
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 laurierblaadje
  • 5 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • 1 ei
  • olie om in te bakken
  • peper en zout
Extra benodigdheden:
  • Ovenschaal van max 20 x 30

Bereiding

  • Overgiet de porcini met heet water totdat ze onderstaan. Laat ze 30 minuten weken in het water.
  • Snipper de ui en snijd of pers de knoflookteentjes fijn. Houd apart van elkaar. Snijd de bleekselderij in zo klein mogelijke blokjes en doe dat ook met 1 van de wortels. Snijd de andere wortels in grove stukken. Snijd ook de paddenstoelenmix grof.
  • Verwarm een hapjespan met daarin olie op hoog vuur. Bak hierin de ui totdat deze mooi bruin gekleurd is. Zet dan het vuur lager, voeg eventueel nog wat extra olie toe en fruit de knoflook, bleekselderij en kleine blokjes wortel enkele minuten aan.
  • Ris de blaadjes van de rozemarijn en snijd deze zo klein mogelijk.
  • Voeg vervolgens de bloem toe en roer goed door zodat alle groenten met een klein laagje bloem bedekt zijn.
  • Voeg vervolgens de bouillon, de balsamicoazijn, de kleingesneden rozemarijn, het laurierblaadje, de porcini inclusief het water waarin ze geweekt hebben, de grofgesnden wortelen en de paddenstoelenmix toe. Breng aan de kook en zet het vuur dan laag. Laat de stoof 10 minuten door pruttelen. Breng dan op smaak met peper en eventueel zout.
  • Verwarm in de tussentijd de oven op 200 graden.
  • Leg de velletjes bladerdeeg op elkaar en gebruik een deegroller om er 1 lap van te rollen.
  • Schep de paddenstoelenstoof over in de ovenschaal en bekleed vervolgens de ovenschaal met het bladerdeeg.
  • Kluts het ei en kwast vervolgens het bladerdeeg in met het ei. Maak enkele kleine sneetjes in het bladerdeeg zodat eventuele lucht kan ontsnappen.
  • Bak de paddenstoelenstoof minimaal 30 minuten in de oven totdat het bladerdeeg bruin en gaar is. Serveer meteen.

Paddenstoelenstoof met bladerdeeg
Hoofdgerecht
Ovenschotel, Vegetarisch

Paddenstoelenstoof met bladerdeeg

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

1 Reactie

  1. Anja 12 december 2020 om 23:03

    In plaats van diepvries bladerdeeg gewoon verse uit de koeling bij AH. Een mooie grote rol

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept