Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Kaiserschmarren met appel

Nu we niet op wintersport kunnen halen we de wintersport naar ons eigen huis, met dit recept voor Kaiserschmarren met appel.

Lunchen na een heerlijke zonnige ochtend skiën in de bergen, dat is zo fijn. Even rust, bijkomen en eten. Vaak heb ik dan ontzettende trek. Ik ga dan graag voor een groot glas skiwasser (limonade) en kaiserschmarren.Iedereen die op wintersport naar Oostenrijk is geweest kent Kaiserschmarren. Het lijkt op een pannenkoek, maar dat is het niet.

kaiserschmarren met appel

Kaiserschmarren met appel

Kaiserschmarren lijkt op een dikke pannenkoek, in stukken. Kaiserschmarren is luchtiger, en vult ook meer. Het is een vrij stevige maaltijd, dat kun je tijdens het skiën wel gebruiken.

Het deeg van kaiserschmarren met appel bevat opgeklopt eiwit, zelfrijzend bakmeel en melk. Hiervan bak je een grote luchtige pannenkoek welke je met twee vorken uit elkaar trekt. Zo ontstaan er grove stukken.

Het is niet erg als het tijdens het bakken van de grote pannenkoek een rommeltje wordt. Het omdraaien mag best in meerdere delen. Draai de pannenkoek ook niet te snel om, laat het eerst even goed bakken. Het zelfde geldt voor het in stukken snijden. Als je dit te snel doet verdwijnt het luchtige effect.

Kaiserschamrren wordt vaak gemaakt met rozijnen door het beslag. In dit geval heb ik de kaiserschmarren gecombineerd met gebakken appeltjes met kaneel en suiker. Hierdoor wordt het wat mij betreft nog lekkerder.

Mijn bord kaiserschmarren met appel was bijna net zo lekker als wanneer je het in het Oostenrijkse zonnetje na een ochtend skiën eet.

kaiserschmarren met appel

Kaiserschmarren met appel

+ 30 minuten
2 personen

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 5 eetlepels suiker
  • zout
  • 400 ml melk
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 appels in blokjes
  • 1 eetlepel citroensap
  • snuf kaneel
  • olie of boter om in te bakken

Bereiding

  • Scheid de eieren. Klop de eiwitten stijf. Klop de eidooiers los met 4 eetlepels suiker en een snufje zout. Klop om en om de melk en het zelfrijzend bakmeel door de eidooiers. Spatel de stijve eiwitten vervolgens voorzichtig door het mengsel.
  • Meng de blokjes appel met een beetje citroensap, 1 eetlepel suiker en kaneel. Verwarm een koekenpan met olijfolie. Bak hier de appeltjes in aan tot ze mooi zacht zijn.
  • Verwarm een grote koekenpan met een beetje olijfolie. Schep de helft van het beslag in de koekenpan, laat dit op medium vuur garen. Keer de dikke pannenkoek om als de onderkant goudbruin kleurt. Laat het op de andere kant ook bakken.
  • Trek het deeg hierna met 2 vorken in grove stukken. Bak dit nog even door.
  • Haal de gebakken kaiserschmarren uit de pan en bak hierna op dezelfde manier het overige beslag.
  • Roer de gebakken appeltjes door de kaiserschmarren.
  • Bestuif de kaiserschmarren met poedersuiker en serveer eventueel met appelmoes, jam of compote.

kaiserschmarren met appel
Hoofdgerecht
Hoofdgerecht, Vegetarisch

kaiserschmarren met appel

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

21 Reacties

  1. Marieke 24 januari 2021 om 14:33

    Precies waar we zin in hadden, heerlijk. Gaar worden duurde even maar zo de moeite waard 😋 PS ook fan van je kookboek, meerdere recepten gemaakt en die waren inderdaad makkelijk & snel maar ook lekker!

      1. Frans 29 januari 2021 om 10:53

        5 sterren
        Hoi Brenda
        Het lijkt me een heerlijk recept bedankt.
        Groetjes Frans Eijkhout

    1. Ineke Landman 4 februari 2021 om 21:30

      5 sterren
      Echt verrukkelijk deze variant met gebakken appeltjes. Heb ook nog wat gewelde rozijnen bij de appeltjes door gedaan.

      1. Brenda Hoff 8 februari 2021 om 09:23

        Wat leuk om te horen Ineke, met gewelde rozijnen erbij lijkt me ook heerlijk. Ik wel ze in dat geval in sinaasappelsap.

  2. Boudien van Leussen 24 januari 2021 om 15:21

    5 sterren
    Was heerlijk! De appeltjes maken het gerecht helemaal af.

  3. Elles 24 januari 2021 om 16:01

    Met de andere helft van het beslag zeker hetzelfde doen :-)

    1. Brenda Hoff 26 januari 2021 om 15:02

      Ja, dat klopt. Ik zal dat in het recept nog even toelichten.

  4. Mieke 24 januari 2021 om 16:01

    Ook lekker met pot kersen door beslag

    1. Gerda 26 januari 2021 om 16:33

      Ziet er lekker uit.. wat bedoel je precies met stap 1.. om en om klop je ..melk bakmeel eigeel?

      1. Brenda Hoff 8 februari 2021 om 09:40

        Daarmee bedoel ik eerst een beetje melk erbij, dan eigeel, dan weer melk en dan weer eigeelmix.

  5. Marja 25 januari 2021 om 14:18

    Groot succes.
    Smaakt naar poffertjes.
    Alleen de suiker minder.
    2 el. Is wel genoeg.
    SMULLEN!

  6. Maarten 26 januari 2021 om 13:41

    Dit jaar niet op wintersport, maar dan toch Kaiserschmarren!

  7. Roger 26 januari 2021 om 14:36

    Als je slechts de helft van het beslag in de koekenpan schept, wat doe je dan met de andere helft…?

  8. Fiep 27 januari 2021 om 14:06

    Heb je ook een goed recept voor goulashsoep Brenda? Vrienden van me missen het erg nu ze niet naar oostenrijk kunnen. Ze zijn daar 40 jaar geweest en genoten van de soep ik wil t maken als verrassing voor hen.

  9. Boaz 27 januari 2021 om 21:01

    Bedsnkt voor de extra kilos alvast! 😋

  10. Miranda 18 februari 2021 om 15:22

    Heerlijk!! Ik heb er nog wat vanillesuiker aan toegevoegd. Nog lekkerder. Bedankt voor het recept! Echt wintersportgevoel aan tafel.

    1. Brenda Hoff 19 februari 2021 om 05:41

      Wat een fijne tip Miranda, dat ga ik de volgende keer ook doen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept




Makkelijk & Snel

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tijdelijk een heerlijk recept uit mijn nieuwste kookboek Makkelijk & Snel helemaal gratis!