Nu we niet op wintersport kunnen halen we de wintersport naar ons eigen huis, met dit recept voor Kaiserschmarren met appel.
Lunchen na een heerlijke zonnige ochtend skiën in de bergen, dat is zo fijn. Even rust, bijkomen en eten. Vaak heb ik dan ontzettende trek. Ik ga dan graag voor een groot glas skiwasser (limonade) en kaiserschmarren.Iedereen die op wintersport naar Oostenrijk is geweest kent Kaiserschmarren. Het lijkt op een pannenkoek, maar dat is het niet.
Kaiserschmarren met appel
Kaiserschmarren lijkt op een dikke pannenkoek, in stukken. Kaiserschmarren is luchtiger, en vult ook meer. Het is een vrij stevige maaltijd, dat kun je tijdens het skiën wel gebruiken.
Het deeg van kaiserschmarren met appel bevat opgeklopt eiwit, zelfrijzend bakmeel en melk. Hiervan bak je een grote luchtige pannenkoek welke je met twee vorken uit elkaar trekt. Zo ontstaan er grove stukken.
Het is niet erg als het tijdens het bakken van de grote pannenkoek een rommeltje wordt. Het omdraaien mag best in meerdere delen. Draai de pannenkoek ook niet te snel om, laat het eerst even goed bakken. Het zelfde geldt voor het in stukken snijden. Als je dit te snel doet verdwijnt het luchtige effect.
Kaiserschamrren wordt vaak gemaakt met rozijnen door het beslag. In dit geval heb ik de kaiserschmarren gecombineerd met gebakken appeltjes met kaneel en suiker. Hierdoor wordt het wat mij betreft nog lekkerder.
Mijn bord kaiserschmarren met appel was bijna net zo lekker als wanneer je het in het Oostenrijkse zonnetje na een ochtend skiën eet.
Kaiserschmarren met appel
Ingrediënten
- 4 eieren
- 5 eetlepels suiker
- zout
- 400 ml melk
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 appels in blokjes
- 1 eetlepel citroensap
- snuf kaneel
- olie of boter om in te bakken
Bereiding
- Scheid de eieren. Klop de eiwitten stijf. Klop de eidooiers los met 4 eetlepels suiker en een snufje zout. Klop om en om de melk en het zelfrijzend bakmeel door de eidooiers. Spatel de stijve eiwitten vervolgens voorzichtig door het mengsel.
- Meng de blokjes appel met een beetje citroensap, 1 eetlepel suiker en kaneel. Verwarm een koekenpan met olijfolie. Bak hier de appeltjes in aan tot ze mooi zacht zijn.
- Verwarm een grote koekenpan met een beetje olijfolie. Schep de helft van het beslag in de koekenpan, laat dit op medium vuur garen. Keer de dikke pannenkoek om als de onderkant goudbruin kleurt. Laat het op de andere kant ook bakken.
- Trek het deeg hierna met 2 vorken in grove stukken. Bak dit nog even door.
- Haal de gebakken kaiserschmarren uit de pan en bak hierna op dezelfde manier het overige beslag.
- Roer de gebakken appeltjes door de kaiserschmarren.
- Bestuif de kaiserschmarren met poedersuiker en serveer eventueel met appelmoes, jam of compote.
