Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Albondigas – Spaanse gehaktballetjes

Deze maandag deel ik geen makkelijke maaltijd zoals jullie van me gewend zijn, we gaan voor een lekker hapje. Al weet ik inmiddels dat de restjes het heel goed als makkelijke maaltijd. Ik deel vandaag een klassiek tapas hapje, namelijk Spaanse gehaktballetjes. Oftewel albondigas, kruidige gehaktballetjes in een pittige tomatensaus.

Deze week deel ik nog meer lekkere tapas-hapjes met je, we maken er een tapas week van! Op deze pagina heb ik  alle tapas-recepten voor je bij elkaar gezet.

albondigas - spaanse gehaktballetjes

Een tafel met allemaal kleine schaaltjes vol met de lekkerste hapjes, ik ben er gek op. Ik eet daarom ook graag tapas. Serranoham, aardappeltjes, uienringen, kroketjes.. en natuurlijk mogen daar de Spaanse gehaktballetjes niet bij ontbreken.

Eerder deelde ik wel een recept van gehaktballetjes in tomatensaus, maar dat zijn niet de echte Spaanse. De albondigas die ik vandaag deel zijn vol van smaak en licht pittig. Dat past perfect bij de rijke tomatensaus waar de gehaktballetjes in gegaard worden.

Albondigas – Spaanse gehaktballetjes

Het gehakt is kruidig en vol van smaak, ik gebruik hiervoor paprikapoeder, chilipoeder en gemalen komijn samen met nootmuskaat. Ui en knoflook mogen ook niet ontbreken. En niet alleen de gehaktballetjes zijn kruidig, de saus ook. Een pepertje mag hierbij niet ontbreken, maar ook tijm en oregano. Door de gehaktballetjes te garen in de saus worden ze heel mooi zacht. Houd je niet van pittig? Voeg dan minder peper toe aan de saus, of laat het pepertje achterwege.

De albondigas zijn niet alleen lekker als hapje bij de tapas, ze doen het ook goed als borrelhapje. En ik weet inmiddels dat het ook erg lekker is om de restjes te verwerken in een pastamaaltijd. Gekookte pasta en geroosterde (of gebakken) groenten erbij en je hebt toch nog een lekkere makkelijke maaltijd. Ook lekker om te serveren met aardappeltjes of een restje rijst.

albondigas - spaanse gehaktballetjes

Albondigas – Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

+ 35 minuten
4 personen

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes:

 • 500 gram rundergehakt
 • 1 kleine ui gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook geperst
 • 1,5 theelepel paprikapoeder
 • 1 theelepel chilipoeder
 • 1 theelepel gemalen komijn
 • 0,5 theelepel nootmuskaat
 • 1 ei
 • 6 eetlepels paneermeel
 • olijfolie om in te bakken
 • zout en peper

Voor de tomatensaus:

 • 500 ml gezeefde tomaten
 • 1 ui gesnipperd
 • 1 rode peper fijngesneden
 • 2 tenen knoflook geperst
 • 1,5 theelepel oregano
 • 1 theelepel tijm
 • 3 takjes krulpeterselie fijngesneden, plus extra voor garnering
 • olijfolie om in te bakken
 • zout

Bereiding

 • Meng in een kom het gehakt met de gesnipperde ui, geperste knoflook, nootmuskaat, paprikapoeder, chilipoeder, gemalen komijn, een ei en de paneermeel. Breng op smaak met zout en peper en kneed het gehakt door tot alles mooi gemengd is.
 • Maak balletjes van het gehakt, ongeveer zo groot als een bitterbal.
 • Verwarm een koekenpan met olie op het vuur, bak hier de gehaktballetjes rondom in aan.
 • Verwarm ondertussen een andere koekenpan of hapjespan voor de saus. Zorg ervoor dat de ingrediënten voor de saus goed fijngesneden zijn. Fruit de ui met knoflook en rode peper. Doe als de uien glazig ziet de gezeefde tomaten erbij, samen met de oregano, tijm, peterselie en zout.
 • Verwarm de saus 5 minuten op medium vuur. Doe hierna de gehaktballetjes in de pan met tomatensaus en verwarm de gehaktballetjes op medium vuur nog 15 minuten mee, met de deksel op de pan.
 • Garneer de albondigas voor het serveren met fijngesneden peterselie.

Tip:

Houd je niet zo van pittig eten? Laat de fijngesneden peper dan achterwege.

albondigas - spaanse gehaktballetjes
Hoofdgerecht
gehaktballetje, tapas
Vlees

albondigas - spaanse gehaktballetjes

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept