Ga naar de inhoud
1 beoordeling

Albondigas – Spaanse gehaktballetjes

Albondigas, Spaanse pittige gehaktballetjes in tomatensaus. Lekker als hapje bij de tapas of bij de borrel. Maar ook lekker als maaltijd met pasta of aardappeltjes.

35 minuten Bereidingstijd
Delen op

Albondigas – Spaanse gehaktballetjes

Deze maandag deel ik geen makkelijke maaltijd zoals jullie van me gewend zijn, we gaan voor een lekker hapje. Al weet ik inmiddels dat de restjes het heel goed als makkelijke maaltijd. Ik deel vandaag een klassiek tapas hapje, namelijk Spaanse gehaktballetjes. Oftewel albondigas, kruidige gehaktballetjes in een pittige tomatensaus.

Deze week deel ik nog meer lekkere tapas-hapjes met je, we maken er een tapas week van! Op deze pagina heb ik  alle tapas-recepten voor je bij elkaar gezet.

albondigas - spaanse gehaktballetjes

Een tafel met allemaal kleine schaaltjes vol met de lekkerste hapjes, ik ben er gek op. Ik eet daarom ook graag tapas. Serranoham, aardappeltjes, uienringen, kroketjes.. en natuurlijk mogen daar de Spaanse gehaktballetjes niet bij ontbreken.

Eerder deelde ik wel een recept van gehaktballetjes in tomatensaus, maar dat zijn niet de echte Spaanse. De albondigas die ik vandaag deel zijn vol van smaak en licht pittig. Dat past perfect bij de rijke tomatensaus waar de gehaktballetjes in gegaard worden.

Albondigas – Spaanse gehaktballetjes

Het gehakt is kruidig en vol van smaak, ik gebruik hiervoor paprikapoeder, chilipoeder en gemalen komijn samen met nootmuskaat. Ui en knoflook mogen ook niet ontbreken. En niet alleen de gehaktballetjes zijn kruidig, de saus ook. Een pepertje mag hierbij niet ontbreken, maar ook tijm en oregano. Door de gehaktballetjes te garen in de saus worden ze heel mooi zacht. Houd je niet van pittig? Voeg dan minder peper toe aan de saus, of laat het pepertje achterwege.

De albondigas zijn niet alleen lekker als hapje bij de tapas, ze doen het ook goed als borrelhapje. En ik weet inmiddels dat het ook erg lekker is om de restjes te verwerken in een pastamaaltijd. Gekookte pasta en geroosterde (of gebakken) groenten erbij en je hebt toch nog een lekkere makkelijke maaltijd. Ook lekker om te serveren met aardappeltjes of een restje rijst.

albondigas - spaanse gehaktballetjes

albondigas - spaanse gehaktballetjes

Ingrediënten

personen

Voor de gehaktballetjes:

Voor de tomatensaus:

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze albondigas – spaanse gehaktballetjes

Bereiding: 35 minuten
Stap 1
Meng in een kom het gehakt met de gesnipperde ui, geperste knoflook, nootmuskaat, paprikapoeder, chilipoeder, gemalen komijn, een ei en de paneermeel. Breng op smaak met zout en peper en kneed het gehakt door tot alles mooi gemengd is.
2
Stap 2
Maak balletjes van het gehakt, ongeveer zo groot als een bitterbal.
3
Stap 3
Verwarm een koekenpan met olie op het vuur, bak hier de gehaktballetjes rondom in aan.
4
Stap 4

Verwarm ondertussen een andere koekenpan of hapjespan voor de saus. Zorg ervoor dat de ingrediënten voor de saus goed fijngesneden zijn. Fruit de ui met knoflook en rode peper. Doe als de uien glazig ziet de gezeefde tomaten erbij, samen met de oregano, tijm, peterselie en zout.

5
Stap 5
Verwarm de saus 5 minuten op medium vuur. Doe hierna de gehaktballetjes in de pan met tomatensaus en verwarm de gehaktballetjes op medium vuur nog 15 minuten mee, met de deksel op de pan.
6
Stap 6
Garneer de albondigas voor het serveren met fijngesneden peterselie.

Houd je niet zo van pittig eten? Laat de fijngesneden peper dan achterwege.

Bekijk ook andere recepten
Croissantkrans met roerei, spinazie en kaas
Caesar salad recept
Mini plaattaartjes met ham, ei en MonChou
Club egg met bacon

3 reacties

Sylvia

Heerlijk en zo klaar!

Laat een bericht achter

Juliette pauwels

Was heel lekker, is door iedereen gesmaakt!

Laat een bericht achter

Laura
5/5 sterren

Wat een super lekker recept! Ik heb vaker Albondigas gemaakt, maar dit recept springt er toch wel tussenuit. Ik heb de nootmuskaat overigens achterwege gelaten omdat veel tafelgenoten dit niet lustten.

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
1 beoordeling
Wil je dit recept delen?
Delen op