Ga naar de inhoud
19 beoordelingen

Lasagne alla bolognese

Lasagne alla bolognese. De allerlekkerste. De echte lasagne bolognese. Geen quick fix, maar uren pruttelen is wat deze lasagne zo super lekker maakt.

30 minuten Voorbereidingstijd
3 uur 30 minuten Bereidingstijd
Delen op

Lasagne alla bolognese

Yes, dit is hem! De aller lekkerste lasagne. In ieder geval, volgens mijn vriend. Toen ik deze lasagne alla bolognese op tafel had gezet was dat zijn conclusie. En ik moet bekennen dat ik ook zeer onder de indruk was van dit recept. Dit is zoals een lasagne hoort te zijn.

Zonde om het niet te delen, daarom maakte ik de lasagne opnieuw, maakte de foto’s en deel hem nu. Zo kunnen jullie allemaal van deze mega lekkere lasagne alla bolognese recept genieten.

Lasagne alla bolognese

Lekker lasagne recept

Dit is de echte lasagne alla bolognese. Zoals een lasagne hoort te zijn. Geen quick fix, maar een saus die uren moet pruttelen voor het beste resultaat. Voor de lekkerste diepe smaken. Echt, als je hier aan begint wil je niet anders meer.

Zelfs het vierkantje dat je uit de schaal schept is perfect. De saus is precies dik genoeg, en loopt niet uit. Echt, hier wil je in duiken!

Lasagne alla bolognese

Lasagne alla bolognese

Wat mij betreft is lasagne echte comfortfood. Een grote ovenschaal met dampende lasagne die net uit de oven komt. Dat is toch geluk, dat is toch genieten? Het enige jammere is dat je dit niet zo 1, 2, 3 op tafel zet. De bereiding kost tijd, maar die tijd en het geduld is het helemaal waar. Als je de saus van de lasagne laat pruttelen en de tijd geeft wordt het er alleen maar lekkerder op.

De basis van de lasagne alla bolognese is zoals je gewend bent: een gehaktsaus met wortel en bleekselderij. En gezeefde tomaten. Pancetta, wijn en kruiden geven het extra smaak. En door het uren pruttelen wordt dit versterkt en krijg je en mega lekker resultaat.

Nu moet ik bekennen dat ik wel een beetje heb gecheat. Ik vind het namelijk altijd zo zonde dat er weinig groente in de lasagne alla bolognese zit. Daarom ben ik zo brutaal geweest om blokjes paprika en courgette aan de gehaktsaus toe te voegen.

Jarenlang was lasagne al Forno onze favoriet, maar deze lasagne alla bolognese heeft hem toch van de troon gestoten. Dit recept gaan wij nog heel vaak maken. Zet jij hem ook op tafel?

Tip: De saus kun je bijvoorbeeld ook in dubbele porties maken en invriezen. Of maak een extra grote schaal lasagne en vries dat in nadat je het hebt afgebakken. Zo heb je de volgende keer dat je de lasagne wilt eten ene stuk minder tijd nodig.

Lasagne alla bolognese
Lasagne bolognese

Ingrediƫnten

personen

Extra benodigd

  • Ovenschotel van ongeveer 23x23 cm
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze lasagne alla bolognese

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 3 uur 30 minuten
Stap 1
Bak de pancetta aan in een droge hapjespan. Haal het hierna uit de pan en zet het even weg.
2
Stap 2
Verwarm olijfolie in de pan en doe het gehakt samen met ui en knoflook erbij en bak dit rul. Doe hierna de blokjes wortel en selderij erbij en bak dit 10 minuten mee voor je de blokjes courgette en paprika toevoegt. Bak dit 5 minuten mee.
3
Stap 3

Doe hierna de rode wijn erbij en verwarm dit 5 minuten op middelhoog tot hoog vuur zodat de alcohol verdampt. Doe hierna de passata erbij, samen met het bouillonblokjes en Italiaanse kruiden. Voeg ook de pancetta weer toe aan de pan. Breng op smaak met zout en peper. Laat dit minimaal een uur pruttelen, langer mag ook.

4
Stap 4
Doe hierna de melk erbij en verwarm dit ook nog een uur mee, langer mag ook.
5
Stap 5
Verwarm de oven op 200 graden en vet een ovenschaal in.
6
Stap 6
Verdeel een laagje van de saus over de bodem van de ovenschaal en beleg dit met lasagnebladen. Verdeel hierover nog een laagje saus en bedek dit weer met lasagnebladen. Herhaal dit nog een keer. Eindig met een laagje saus en bedek dit met plakken mozzarella.
7
Stap 7
Verwarm de schotel 30 minuten in de oven.
8
Stap 8
Serveer de lasagne bolognese direct uit de oven.

De saus kun je bijvoorbeeld ook in dubbele porties maken en invriezen. Of maak een extra grote schaal lasagne en vries dat in nadat je het hebt afgebakken. Zo heb je de volgende keer dat je de lasagne wilt eten ene stuk minder tijd nodig.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Salade met gegrilde courgette, mais en feta
Cajun kip met rijst en spinazie
Romige pasta met asperge en pesto
Bloemkoolschotel met gehakt en kaassaus

71 reacties

Marc Bullens

Hallo, Ik vind dit een erg goed recept. Bedankt! Ik heb alleen voor wat extra warmte ook nog een paar scheppen Nduja (kleine 50g) erbij gedaan. Bak je mee met de pancetta.

Laat een bericht achter

Johanna
5/5 sterren

Echt een fantastisch recept, maak het regelmatig. Vroeg me nog wel af of je de pancetta als blokjes of plakjes gebruikt. Ik doe steeds plakjes maar zie nu in de supermarkt dat er ook vierkanten blokjes zijn.

Laat een bericht achter

Ria

Lekker koken vind ik een uitdaging en gaat me niet zo makkelijk af, maar dit is heerlijk! Wat iemand hier eerder al zei: nu denken mensen dat ik kan koken haha.. Ik had dit recept een paar weken geleden al gemaakt, maar vandaag heb ik het dubbele klaargemaakt, zodat ik de helft in kan vriezen. Het paste net in mijn braadpan gelukkig!

Laat een bericht achter

Serena

Ik vind dit echt een fantastisch recept de saus is ook heerlijk als pasta saus. Enige probleem wat ik heb is dat op een of andere manier de lasagne bladeren nooit helemaal gaar zijn als ik het recept helemaal volg. Heb je tips?

Brenda Hoff

Wat fijn om te horen Ria

ina van smaalen

Echt een super recept!

Laat een bericht achter

Monique

Er zijn hier schilders aan het werk...hun neus gaat steeds de lucht in zo lekker ruikt het. Ik heb er wat chillipoeder van apollo in gedaan en een theelepel sambal omdat wij van pittig houden. Vanavond voor het eerst proeven....hij lijkt me top. Dank je wel

Laat een bericht achter

Tes

Heerlijk!

Laat een bericht achter

Jes
5/5 sterren

Wat een toprecept! Gemaakt met zelfgemaakte lasagnebladen en het was echt heerlijk!

Laat een bericht achter

Koen Heijdra
5/5 sterren

Erg lekker, in plaats van melk heb ik wat kookroom gebruikt, alleen omdat ik geen melk in huis had ;-)

Laat een bericht achter

Bastiaan van Esch

Vandaag weer gemaakt. Wederom erg lekker, maar dit keer heb ik bechamelsaus toegevoegd na elke laag saus. Na de bechamelsaus heb ik een laag geraspte kaas toegevoegd en dit zo herhaald. Wat een heerlijke maaltijd en nog lekkerder dan het originele recept.

Laat een bericht achter

Leen weijs

Wat was dit een feest. Ik was op zoek naar een leuk recept en zag toen deze...en de bereidingswijze en dacht gelijk 'Zijn jullie gek geworden?' en.... 'Dit moet ik proberen!' En het is het helemaal waard. Alle andere varianten zijn prima maar dit is geweldig. Nu denken mensen dat ik kan koken...

Laat een bericht achter

Thea

Geen bechamelsaus??

Laat een bericht achter

Romy

Wat zou je aanraden als ik dit recept vegetarisch wil maken?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Romy, je kunt extra groenten toevoegen, ipv het gehakt. Of een vegetarisch gehakt variant.

Roelof

Toprecept, heerlijk!

Laat een bericht achter

sjanie Laarhoven van
5/5 sterren

Vandaag gemaakt. In een woord gezegd, heerlijk. Volgens recept gemaakt alleen nog wat extra grana padano er over geraspt. Ga dit zeker vaker maken.

Laat een bericht achter

Miranka
5/5 sterren

Wat een heerlijk recept!! Ik maak het regelmatig in een extra grote schaal en vries dan losse porties in. Om het op te warmen zet ik ze (na ontdooien) afgedekt met aluminiumfolie voor 30 minuutjes op 180 graden in de oven. Smaakt weken later nog alsof het vers is! Bedankt voor dit geweldige recept, het hele gezin geniet ervan :)

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Wat super leuk om te horen Miranka. En ideaal om porties in te vriezen!

Els Bonnie

Overheerlijk recept.

Laat een bericht achter

Anita

Genieten dit recept! Ivm kinderen de wijn achterwege gelaten, maar was geen probleem voor de heerlijke smaak. šŸ˜‹ Bedankt voor het recept!

Laat een bericht achter

Marc Evertzen

De wijn hoeft je niet weg te laten ivm kinderen, de alcohol verdampt...

KillRoy
4/5 sterren

Lekkere lasagne! Ik kon geen pancetta vinden dus heb dat vervangen met parma ham. Is te dun om lekker te kunnen bakken maar gaf toch ook wel weer een lekkere smaak. Een blijvertje!

Laat een bericht achter

Minke Ruth
5/5 sterren

Super lekker! Ook makkelijk in te vriezen in porties waardoor de kids voor het sporten smullen! De lekkerste lasagna ooit šŸ™Œ

Laat een bericht achter

Myrthe

Wauw deze is echt heerlijk! Wel gewone kaas gebruikt maar dat lang pruttelen heeft super veel smaak opgelevert, voor herhaling vatbaar.

Laat een bericht achter

Ivon
5/5 sterren

Inderdaad heerlijk! Ik ga het zeker vaker maken. Had wat extra groenten erdoor gedaan en half tomatenpuree half tomato frito.

Laat een bericht achter

Annet

Ik vond het zalig .Een aanrader! Alleen had ik teveel vocht in de lasagne maar misschien omdat ik verse lasagne vellen heb gebruikt.

Laat een bericht achter

Lisanne

Erg lekker recept voor de saus. Hij was alleen vrij dik geworden door het pruttelen, en niet echt vochtig meer. Hierdoor werden een groot deel van de lasagna bladen in de oven niet zacht. Heb je hier misschien een tip voor?

Laat een bericht achter

Marc Evertzen

Gewoon iets water toevoegen tijdens het pruttelen

Bas vanHeel-Roseboom

Misschien de vocht dispenser met de rode en blauwe knop? toevoegen tot gewenste dikte van de saus

Els Bonnie

Vandaag de overheerlijke lasagne gemaakt. Ik heb een hele fles passaat van 700 ml erin gedaan en geen melk,was totaal niet te nat of droog, precies goed en idd de deksel op de pan laten, heb het een uurtje laten pruttelen ivm tijd gebrek maar was perfect! Overheerlijk recept!

thessa
5/5 sterren

Ik had precies hetzelfde probleem veel te weinig saus voor 4 personen. smaak is wel heel goed!

Eric

Met de deksel op de pan blijft het vochtig genoeg.

Christien

Hallo Lisanne, 2 dingen kun je doen..... 1. De deksel tijdens het pruttelen op de pan laten. Dan verdampt het vocht minder. 2. Mocht het toch teweinig vocht hebben kun je vooraf de lasagnebladen wellen in water. Dan zijn ze al wat zachter. T'is maar zo een paar ideetjes. Veel succes!

Arno

Doe het eerste uur pruttelen een deksel op de pan

Jolanda

Ik heb vandaag deze lasagne gemaakt voor elf personen ze hebben de schaal tot het laatste stukje opgegeten! Ze vroegen bof ik dit elke week wil maken. Dank je wel Brenda voor het delen voor dit lekkere recept.

Laat een bericht achter

Nico van Woudenberg
5/5 sterren

Ik heb het met meer vlees gemaakt, dubbel spek en 400gr gehakt, yummm

Laat een bericht achter

Jolanda

Verse lasagne bladen uit de koeling en ik had gewone mozzerella

Debora
5/5 sterren

Suuuuuper lekker! Voor herhaling vatbaar en echt een aanrader!

Laat een bericht achter

Esmee

Welke lasagne bladen en mozzarella zijn lekker om voor lasagne te gebruiken?

Laat een bericht achter

Jolanda

Verse lasagne bladen uit de koeling en ik had gewone mozzerella

Diana Schot

Heerlijk gegeten we bleven eten dank je wel

Laat een bericht achter

Helen
5/5 sterren

Gisteren deze lasagne gemaakt. Echt superlekker Vol van smaak en heel makkelijk als je gasten krijgt omdat je van tevoren de bereiding kunt doen en de ovenschaal alleen nog in de oven moet. Deze houd ik er zeker in.

Laat een bericht achter

Tim
5/5 sterren

Favoriete lasagne, wel meer groentes erin maar blijft heerlijk!

Angie

Een heerlijk recept. Heb het met veel groente en minder vlees gemaakt. Voor herhaling vatbaar

Laat een bericht achter

Yolanda Molenaar

Hallo Brenda, ook dit recept heb ik gemaakt hij was echt heel erg lekker. Je proeft echt de ingredienten, alles is super vers. Dank je wel voor het delen.

Laat een bericht achter

Ellen

Echt heel erg lekker. En inderdaad makkelijk uit de schaal te scheppen. Ik heb een dubbele hoeveelheid gemaakt, dus ook een deel ingevroren.

Laat een bericht achter

Wendy

Hoi Brenda, wat een lekkere lasagne! Zelfs de kids smulden ervan! Een blijvertje!

Laat een bericht achter

Jitske

Ik woon in Spanje en kan hier geen passata vinden. Wat kan ik als vervanger gebruiken?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Het zijn gezeefde tomaten, misschien is daar in Spanje een ander woord voor? Anders tomatenblokjes in blik. Deze zijn echter wel minder geconcentreerd.

Ina Kamp

Verkruimel je het bouillonblokje in de saus? Niet mengen met water?

Laat een bericht achter

Martine

Ga het vandaag maken en ben heel benieuwd!

Laat een bericht achter

alex van der horst

Nu al weer voor de derde keer gemaakt ! Blijft echt superlekker!!

Willemijn

Gebruik je gedroogde of verse lasagne bladen ?

Laat een bericht achter

Monique

Geen bechamelsaus?

Jessica

Voor hoeveel porties is dit?

Laat een bericht achter

Irma

Hi Brenda, Welke rode wijn kan ik het beste nemen?

Brenda Hoff

Voor 4 personen, dit staat er ook bij vermeld.

Susan

Kan de rode wijn weggelaten of vervangen worden i.v.m. zwangerschap?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Susan, bij het koken verdampt de alcohol. Als je liever geen rode wijn gebruikt zou ik het vervangen door extra passata of (deels ) vervangen door water.

Marry

Kan dit ook in de slowcooker

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Marry, ja dat kan zeker. In dat geval zou ik wel minder vocht toevoegen. Bijv 1/2 van de passata, en 1/2 van de wijn en melk.

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
19 beoordelingen
Wil je dit recept delen?
Delen op