Ga naar de inhoud

Gevuld speculaastaart met kruidnoten

Yes, ik gooi er nog een sinterklaastaart in hoor, want ik ben jarig! Geen groot feest vandaag, maar wel een hele lekkere taart. Deze gevuld speculaastaart met kruidnoten. Met speculaaskruiden en amandelspijs dus, plus slagroom en chocolade kruidnoten om het nog lekkerder te maken. Een simpele taart die mega lekker...
30 minuten Voorbereidingstijd
30 minuten Bereidingstijd
Delen op

Gevuld speculaastaart met kruidnoten

Yes, ik gooi er nog een sinterklaastaart in hoor, want ik ben jarig! Geen groot feest vandaag, maar wel een hele lekkere taart. Deze gevuld speculaastaart met kruidnoten. Met speculaaskruiden en amandelspijs dus, plus slagroom en chocolade kruidnoten om het nog lekkerder te maken.

Een simpele taart die mega lekker is, hij doet het ook perfect bij het heerlijk avondje.

Gevulde speculaastaart

Deze gevuld speculaastaart met kruidnoten is gebaseerd op mijn lievelingstaart, een streekgerecht. Namelijk de WestFriese Jodenkoek. Dit is een stevig roomboterkoek die gevuld is met amandelspijs. Deze wordt traditiegetrouw opgemaakt als Abraham of Sarah en gegeten als iemand 50 jaar wordt. En als je 25 jaar wordt eet je bijvoorbeeld een halve Sarah.

Maar omdat het zo’n ontzettende lekkere koek is wordt het bij ons in de regio inmiddels ook gegeten bij vele andere leeftijden. Ā Voor deze gevuld speculaastaart met kruidnoten heb ik het recept iets aangepast zodat het een echter sinterklaastaart wordt.

Gevulde speculaastaart

Gevuld speculaastaart met kruidnoten

Om van de WestFriese koek en sinterklaastaart te maken heb ik het recept aangepast. Ik meng door het deeg van bloem, bakpoeder, zoet en suiker, boter en ei extra speculaaskruiden. Hierdoor proef je de speculaaskruiden goed en krijgt het die echte sinterklaassmaak.

De vulling van amandelspijs is ook eentje die natuurlijk perfect past bij het sinterklaas-thema. Ik maak mijn amandelspijs naarĀ dit recept.

Om de gevuld speculaastaart af te maken decoreer ik de taart (nadat het is afgekoeld) met slagroom. Om ervoor te zorgen dat dit goed stevig blijft meng ik hier naast een schepje suiker een zakje klopfix door. Hier kun je ook boterarme voor gebruiken, zoals ze bij de traditionele WestFriese koeken doen.

Ik versier de slagroom met chocolade kruidnoten en gele en rode sprinkels. Zo Ā is het een echte sinterklaastaart.

En deze stevige taart of koek kun je heel goed afhappen, je hebt geen vorkje nodig šŸ˜‰

Gevulde speculaastaart

Gevulde speculaastaart

Ingrediƫnten

punten

Extra benodigd voor de decoratie

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze gevuld speculaastaart met kruidnoten

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 30 minuten
Stap 1
Meng in ene grote kom de bloem met bakpoeder, zout, speculaaskruiden en basterdsuiker. Snijd de boter in blokjes en voeg deze ook toe. Meng met een mixer tot de boter in kleine korreltjes met de bloem is gemengd. Voeg hierna het ei en melk toe en kneed dit met je handen door. Verpak het deeg huishoudfolie en leg het minimaal een uur in de koelkast.
2
Stap 2
Verwarm de oven voor op 180 graden.
3
Stap 3
Verdeel het deeg in twee stukken en maak van de twee ballen deeg een cirkel (dit kan heel goed door een bakvorm te gebruiken). Leg een van de twee cirkels deeg op een vel bakpapier en verdeel hier het amandelspijs over. Zorg ervoor dat de randen vrij blijven.
4
Stap 4
Leg de andere deeg cirkel erop en druk de randen aan.
5
Stap 5
Bak de gevulde koek in 30 tot 40 minuten goudbruin. Laat de koek hierna afkoelen voordat je hem versiert.
6
Stap 6
Klop de slagroom met daarin de klopfix mooi stevig. Spuit dit op de taart en versier met (chocolade) kruidnoten en geel/rode sprinkels.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Soesjestaart
Witte chocolade koeken met karamel en pretzels
Eton mess met lemoncurd
Bladerdeegnestjes met Nutella

2 reacties

Nelleke

Beste Brenda, ik vind je recepten om van te watertanden, de meeste dan . Ik ben vegetariƫr en daar zijn ook best veel varianten van. Hoeveel vegetarische recepten staan er in je boek/scheurkalender/agenda? Ik gebruik regelmatig je recepten en ik voel me eigenlijk schuldig omdat ik ze allemaal zomaar krijg. Daarom wil best het kookboek/de kalender/of de agenda kopen, maar als er weinig vegetarische recepten instaan heeft dat niet zoveel zin. Heb je niet al een vegetarisch kookboek? Dat zou me een veel beter gevoel geven ipv alles zomaar te krijgen! Ik schrijf dit maar onder je kopje reacties bij een Sinterklaasrecept en hoop van je te horen. Nelleke.

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Nelleke, wat leuk om te horen. Excuus ik zie je reactie nu pas. In de scheurkalender staan veel vegetarische recepten, 43% is vegetarisch. En veel recepten met vlees en vis zijn gemakkelijk aan t passen. In het kookboek geven we bij de recepten ook extra tips om de recepten vegetarisch te eten. De agenda bevat de minste keuze wat dat betreft. Ik hoop dat ik je vraag zo heb kunnen beantwoorden :)

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op