Ga naar de inhoud

Kerst borrelbrood met kaas en kruiden

Kerst borrelbrood met kaas en kruiden. Een lekker borrelhapje of amuse voor bij het kerstdiner of de kerstborrel. Ook leuk om samen met kids te maken!

15 minuten Voorbereidingstijd
15 minuten Bereidingstijd
Delen op

Kerst borrelbrood met kaas en kruiden

Tijd voor een lekker kersthapje om uit de hand te eten. Dit Kerst borrelbrood met kaas en kruiden is niet alleen heel erg lekker, maar ook gemakkelijk om te maken. Een lekker hapje of amuse voor het kerstdiner of wat dacht je van een hapje bij de kerstborrel (op het werk bijvoorbeeld).

Kerst borrelbrood met kaas

Kaas recepten

Het afgelopen jaar mocht ik meewerken aan Vers van ‘t Mes magazine, het magazine dat bij kaasspeciaalzaken gratis verkrijgbaar is. Iedere editie bevatte een recept van mij met stap voor stap foto’s. Zo deelde ik de plaattaart met courgette, quiche Hawaii en hertenstoofschotel met bier en een korst van gegratineerde aardappel. De december-editie van het magazine is een speciale, in dit magazine deel ik een compleet familie-kerstmenu. Een toegankelijk kerstmenu waarbij kaas uiteraard niet ontbreekt.

Het is een gevarieerd kerstmenu voor het gehele gezin, met toegankelijke ingrediënten. Van een bloemkool-kaas soepje als voorgerecht tot gevulde varkenshaas en aardappelsterren als bijgerecht en een kaasmousse als toetje. En laten we dit kerst borrelbrood met kaas en kruiden niet vergeten. Lekker als amuse of hapje bij de kerstborrel. Ook erg leuk om dit samen met kids te maken.

Kerst borrelbrood met kaas

Kerst borrelbrood met kaas en kruiden

Ik ben gek op dit soort hartige broodjes die super simpel zijn om te maken. Dit is een lekker warm borrelbrood gevuld met kaas. Als topping heb ik extra kruiden toegevoegd.

De blokjes kaas vouw je in een plakje pizzadeeg. Dit vouw je dicht zodat een klein deegbolletje gevuld met kaas ontstaat. Leg de bolletjes deeg in de vorm van een kerstboom (of bijvoorbeeld kerstster) op de bakplaat.

De bolletjes deeg bestrijk je met gesmolten boter en bestrooi je met kruiden. In dit geval ga ik voor een combinatie van gedroogde oregano met basilicum en peterselie. Eventueel kun je hierover ook nog wat extra geraspte kaas verdelen voor je de broodjes in de oven schuift.

Tip: Het is ook lekker om de borrelbroodjes te serveren met een pizzasaus of tomatensaus als dip.

Kerst borrelbrood met kaas

Variëren met kaas

Voor deze broodjes heb ik Boer’n Trots Honing Koe gebruikt (verkrijgbaar bij de kaasspeciaalzaak). Deze kaas is gewassen met honing, dit geeft de kaas een lekkere zoete ondertoon. Door de rijping van 20 weken is de kaas vol van smaak.

Je kunt ook een andere kaas naar keuze gebruiken voor de vulling van deze broodjes. Het is ook lekker om hiermee te variëren. Gebruik een kaas die redelijk snel smelt, dus een oude kaas zou ik in dit geval niet doen. Mozzarella kun je bijvoorbeeld ook gebruiken, in plaats van blokjes kaas.

Is het geen kerst en wil je dit recept toch maken? Leg de bolletjes brood dan in een iedere andere vorm die je leuk vindt.

borrelbrood recept met kaas

 

Kerst borrelbrood met kaas

Ingrediënten

hapjes
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze kerst borrelbrood met kaas en kruiden

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 15 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden.
2
Stap 2
Rol het pizzadeeg eventueel wat meer uit en snijd het in vierkantjes van 2 bij 3 cm.
3
Stap 3
Leg de blokjes kaas op het pizzadeeg en vouw het blokjes kaas om met deeg. Maak het bolletje goed dit. Leg de bolletjes van het gevulde deeg met de vouwkant naar beneden op de bakplaat in de vorm van een kerstboom.
4
Stap 4
Hak de kruiden fijn en smelt de boter in een pannetje.
5
Stap 5
Bestrijk de bolletjes deeg met de gesmolten boter en bestrooi dit met de gehakte kruiden. Verdeel hierover eventueel extra geraspte kaas.
6
Stap 6
Verwarm de het borrelbrood nog 15 – 16 minuten in de oven tot het deeg gaar is en goudbruin is gekleurd.

Serveer het kerst breekbrood eventueel met tomatensaus. Fruit een gesnipperd uitje met 2 geperst teentjes knoflook aan in een pannetje. Doe hierna een blik tomatenblokjes erbij, samen met 1 eetlepel oregano. Laat dit 15 minuten pruttelen. Pureer de tomatenblokjes hierna tot een gladde saus en laat het afkoelen.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Loaded fries met chili
3x Bavettespiesjes
Whipped ricotta met groenten uit de oven
Caprese naanpizza's

2 reacties

Gertie Berghof

Hallo Brenda, Jouw kerstboom van pizzadeeg lijkt me zalig. Kan ik dit 1 dag van te voren voorbereiden, in koelkast bewaren en dan alleen nog afbakken op de dag zelf? Vr.gr. Gertie

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

In dat geval zou ik het goed afdekken met huishoudfolie

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op