Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Paddenstoelenpakketjes met broccoligratin

Ga je voor een vegetarische kerst? Dan is dit recept voor jou. We geven je het recept voor hele lekkere Paddenstoelenpakketjes met broccoligratin.

De laatste jaren wordt er steeds meer vegetarisch gekookt. En terecht, want ook zonder vlees en vis kun je heerlijk koken, en een echte showstopper op tafel zetten met de kerstdagen. Eerder deelde we de hasselbackpompoen met salie en knoflookboter, deze vullen we nu aan met deze Paddenstoelenpakketjes met broccoligratin.

Paddenstoelenpakketjes met broccoligratin

Met kerst mag je uitpakken. Vind ik tenminste. En hoe kun je dat beter doen dan met een bijzonder hoofdgerecht! Deze paddenstoelenpakketjes met broccoligratin, oftewel vegetarische taartjes met paddenstoelenvulling maak je helemaal zelf, tot aan het deeg aan toe. De broccoligratin met lekker veel kaas serveer je er als bijgerecht bij.

Paddenstoelenpakketjes met broccoligratin

Dit recept duurt wat langer om te maken, maar is dan ook een echte showstopper. Het zachte, romige deeg, de lichtzoete vulling met paddenstoelen en de lichtpittige broccoligratin zullen bijna iedereen aan tafel blij maken. En zie je het niet zitten om het deeg helemaal zelf te maken? Dan kun je altijd kiezen voor kant-en-klaar-roomboterbladerdeeg, net zo makkelijk!

Het deeg en de vulling van de taartjes kun je trouwens prima van tevoren maken, de taartjes zelf zou ik wel op de avond zelf maken omdat het deeg anders te zacht wordt en haar knapperigheid verliest. En dat zou zonde zijn!

Paddenstoelenpakketjes met broccoligratin

Tips bij de bereiding van dit gerecht

Het fijne aan de paddenstoelenpakketjes met broccoligratin is dat je het heel goed kunt voorbereiden. Het bereiden van de champignonpakketjes met broccoligratin doe je stap voor stap. Een dag van te voren kun je al beginnen het met maken van het deeg en de champignon-vulling. Eventueel kun je ervoor kiezen om de pakketjes ook alvast te maken, of dit doe je de dag van het diner.

Het is het lekkerste om de broccoligratin last-minute in de oven te schuiven. Zo blijft de broccoli mooi groen.

Paddenstoelenpakketjes met broccoligratin

Paddenstoelenpakketjes met broccoligratin

1 uur 30 minuten
+ 30 minuten
4 personen

Ingrediënten

Voor het deeg

 • 500 gram bloem plus wat extra
 • ½ theelepel zout
 • 250 gram koude boter plus extra om in te vetten
 • 250 ml koud water
 • 1 ei

Voor de vulling

 • 2 uien
 • 2 tenen knoflook
 • 700 gram paddenstoelen bijvoorbeeld portobello en kastanjechampignons
 • 400 gram wortel
 • 2 eetlepels boter
 • 1 eetlepel balsamicoazijn
 • 1 theelepel suiker
 • 2 takjes verse tijm
 • 150 gram geraspte kaas
 • Olie om in te bakken
 • Peper en zout

Voor de gratin

 • 700 gram broccoli
 • 200 gram geraspte oude kaas
 • 200 ml slagroom
 • Peper en zout
Extra benodigdheden:
 • vershoudfolie
 • muffinvorm (6 of 12 stuks)
 • deegroller
 • ovenschaal

Bereiding

 • Start met het maken van het deeg. Dit kan ook een (halve) dag van tevoren. Doe hiervoor de bloem en het zout in een kom. Voeg de koude boter in blokjes toe en knijp de boter door de bloem totdat je een soort nat zand krijgt. Zorg dat de boter niet te warm wordt.
 • Voeg dan het koude water (liefst water dat even in de koelkast heeft gestaan) toe. Meng met een pollepel, een vork of je handen tot een rul deeg. Strooi dan wat bloem op je werkblad, leg het deeg op je werkblad en duw het met je handen in elkaar. Kneed niet te veel. Vorm met je handen een vierkant van het deeg en wikkel dat in vershoudfolie. Leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.
 • Maak in de tussentijd de vulling. Snijd de ui in dunne, halve ringen en snijd of pers de knoflook fijn. Snijd de paddenstoelen in grove stukken en de wortel in kleine blokjes.
 • Verwarm olie en 2 eetlepels boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze aan. Blijf bakken totdat de ui bruin is, voeg dan de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee. Schenk dan de balsamicoazijn in de pan en voeg ook de suiker toe, roer door. Laat de ui 10 – 15 minuten op laag vuur pruttelen.
 • Voeg vervolgens de paddenstoelen, de wortelstukjes en de tijmtakjes toe en bak dit kort aan. Voeg dan de groentebouillon toe, roer alles goed door elkaar, breng aan de kook en zet dan het vuur zacht. Laat net zolang pruttelen totdat bijna al het vocht verdampt is, dat duurt ongeveer 25 – 30 minuten. Haal dan de takjes tijm uit de pan. Breng de groenten vervolgens op smaak met peper en eventueel zout en laat de vulling afkoelen.
 • Verwarm de oven voor op 225 graden. Vet de muffinvormpjes goed in met boter.
 • Haal het deeg uit de folie en bestrooi je werkblad met wat bloem. Rol het deeg uit met de deegroller tot het ongeveer een halve centimeter dik is. Gebruik vervolgens een glas met een diameter die 3 - 4 cm breder is dan de muffinvormpjes om 20 – 24 rondjes uit te steken.
 • Gebruik de helft van de rondjes om de muffinvormpjes mee te bekleden. De andere helft worden de dekseltjes.
 • Schep dan 1 – 2 eetlepels vulling in elk vormpje en leg daar wat geraspte kaas op. Leg vervolgens een rondje deeg erbovenop en druk goed aan op het deeg eronder. Snijd overtollig deeg weg. Doe dit met alle 12 de taartjes.
 • Klop het ei los en bestrijk er de taartjes mee. Bak vervolgens de taartjes in 20 – 25 minuten iets onder het midden van de oven gaar. Is de onderkant van de taartjes nog niet helemaal gaar? Laat de taartjes dan kort afkoelen, haal ze uit de vorm en leg ze omgekeerd nog 5 – 10 minuten in de oven.
 • Snijd in de tussentijd de broccoli in niet te kleine roosjes. Kook ze kort voor in een pan met gezouten water, ongeveer 5 minuten.
 • Meng de slagroom met de helft van de kaas en wat peper en zout. Doe de gekookte broccoli in de ovenschaal en giet de slagroommix eroverheen. Verdeel de overige geraspte kaas eroverheen. Bak de broccoli de laatste 10 minuten mee met de taartjes.

Paddenstoelenpakketjes met broccoligratin
Hoofdgerecht
Vegetarisch

Champignonpakketjes met broccoligratin

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept