Ga naar de inhoud

Wortelplaattaart met zoetzure rode ui

Een heerlijke feestelijke plaattaart. Wortelplaattaart met zoetzure rode ui. Gemaakt van gekleurde wortels, met blauwe kaas. Yum!
25 minuten Voorbereidingstijd
20 minuten Bereidingstijd
Delen op

Wortelplaattaart met zoetzure rode ui

Yes, we gaan los hoor! Vanaf vandaag gaan we jullie voorbereiden op een heerlijk paasweekend. Met de lekkerste paasrecepten. Van brunch tot diner en lekkers bij de koffie. En we beginnen meteen met een muiltifunctioneel recept. Deze wortelplaattaart met zoetzure rode ui is heerlijk bij de paasbrunch, maar doet het ook goed als borrelhapje of als onderdeel van het diner. Je kunt er dus alle kanten mee op!

Wortelplaattaart met zoetzure rode ui

Paasbrunch recepten

Bij Pasen draait het vooral om de paasbrunch, Ik houd ervan! Een grote tafel gevuld met allemaal kleine gerechtjes, dat is echt genieten! Gerechtjes met ei mogen natuurlijk niet ontbreken, op deze pagina geef ik je heel veel tips hiervoor. Maar natuurlijk kun je ook afwisselen met andere hartige (of zoete) hapjes.

Een plaattaart is hiervoor zeer geschikt. Een plaattaart is een lap bladerdeeg belegd met een topping. Hierbij kun je variëren met van alles. Meestal neem je eerst een romige smaakmaker zoals pesto of een roomkaasmengsel (of crème fraiche). Hierover heen verdeel je verschillende groenten, eventueel vlees of vis en bijvoorbeeld kaas of noten. Dit gaat de oven in, als een soort pizza met een twist, en voor je het weet kun je genieten van een heerlijke plaattaart.

Wortelplaattaart met zoetzure rode ui

Wortelplaattaart met zoetzure rode ui

Met Pasen zet ik het liefst iets op tafel dat net iets bijzonderder is. Iets nóg lekkerder dan normaal zeg maar. Dus ga ik ook voor ingrediënten die ik normaal misschien iets minder snel zou kiezen. Bij deze wortelplaattaart doe ik het dus een beetje anders dan anders. Ik koos voor gekleurde wortels in plaats van de standaard oranje wortels. Dat geeft de wbortelplaattaart net een andere dimensie en uitstraling. Gewone wortels kunnen trouwens ook hoor, als je dat lekkerder of gemakkelijker vindt.

En in dit geval heb ik voor de wortelplaattaart geval blauwe kaas gebruikt, die is net iets pittiger en luxer dan gewone geraspte kaas. Bovendien smaakt blauwe kaas heerlijk bij de lichtzoete wortels, het romige bladerdeeg en de zoetzure ui van de wortelplaattaart.

En zeg nou zelf, zo’n kleurrijke taart doet het toch supergoed op de paastafel?

Wortelplaattaart met zoetzure rode ui

Deze wortelplaattaart met zoetzure rode ui en blauwe kaas is een topper. Maar wil je liever wat anders, dan wip ik je graag deze andere plaattaarten van de website:

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze wortelplaattaart met zoetzure rode ui

Voorbereiding: 25 minuten
Bereiding: 20 minuten
Stap 1
Snijd de rode ui in kwart ringen. Meng de suiker en de wittewijnazijn in een kommetje tot de suiker deels is opgelost. Meng er dan de uiringen doorheen en zet ze weg.
2
Stap 2
Snijd de wortels in stukjes. Verwarm de roomboter in een koekenpan en bak de wortelstukjes 3-5 minuten totdat ze lichtbruin zijn. Voeg dan een klein beetje water toe en leg een deksel op de pan. Laat de wortels 5-6 minuten stoven tot ze beetgaar zijn. Voeg dan de honing toe en roer goed door. Haal de pan van het vuur.
3
Stap 3
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
4
Stap 4
Rol de rol bladerdeeg uit op de bakplaat. Vouw de randjes 1 cm naar binnen en gebruik een vork om in het middelste deel gaatjes te prikken. Doe de bodem alvast 5 minuten in de voorverwarmde oven.
5
Stap 5
Verkruimel de blauwe kaas en meng de helft van de kaas in een kommetje met de roomkaas en een scheutje melk tot een geheel. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
6
Stap 6
Haal de bodem uit de oven en verdeel het roomkaasmengsel over de bodem. Verdeel hierover de wortelstukjes en verdeel de rest van de blauwe kaas er weer over. Zet in de oven en bak in 15 – 20 minuten gaar.
7
Stap 7
Serveer de taart met de zoetzure ui eroverheen en garneer de plaattaart met peterselie.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Hartige groentecake
Ravioli met spinazie, champignons en truffel
Soesjestaart
Salade met gegrilde courgette, mais en feta

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op