Last Christmas in Foodfoto’s
Bewaren
De afgelopen weken heb ik jullie tips voor het kerstdiner gegeven. Zelf heb ik 3 avonden heerlijk gegeten deze Kerst. Hierbij zijn een paar recepten van mijn blog voorbij gekomen, maar heb ik ook nieuwe recepten gemaakt. Ik laat jullie mijn foodfoto’s zien.
Het was een gezellige kerst met familie en vrienden. We hebben heerlijk gegeten, en gelukkig vielen de recepten die ik maakte in de smaak. Ik probeer er toch altijd voor te zorgen dat het iedereen smaakt. Tijdens de kerstdagen heb ik ook verschillende berichtjes ontvangen van bezoekers die een recept van Brenda Kookt hebben gemaakt. Ik vind het super dat ik een inspiratiebron voor jullie kan zijn. En ik vind het ontzettend leuk om te horen als een recept van mijn blog kookt wordt. Dat maakte mijn kerst nog mooier. Ik hoop dat ik in 2013 weer een inspiratiebron voor jullie mag zijn.
Foodfoto’s van kerst
Via facebook, twitter en Instagram heb ik al een aantal foodfoto’s van mijn kerst laten zien. Hier volgt het volledige foodfotoverslag 🙂
Om kerststress te voorkomen begon ik zondag alvast met koken. Ik maakte de hartige taart Broccoli & Kip voor Eerste Kerstdag, bij oma. Deze taart heb ik zelf niet gegeten omdat ik bij mijn schoonfamilie was. Bij oma heeft mijn familie een buffet gemaakt zodat er voor ieder wat wils was. De hartige taart was mijn aandeel.
Om tijdens het kerstdiner niet voor verrassingen komen te staan testte ik zondag met J. alvast een bijgerecht voor Eerste Kerstdag. Uit de Allerhande maakte ik “Jamies prachtige gehaktballetjes met kaas uit de oven”. Dit zijn gehaktballetjes met citroen en oregano in een saus van tomatenblokjes, Cherry tomaatjes, mozzarella, basilicum en geraspte kaas. Lekker om dit te eten met ciabatta brood. We hebben het zondag alvast goedgekeurd 😉
Ook maakte ik zondag meringue voor de Eton Mess.
Een kerstontbijt zonder tulband/kerstcake dat kan niet. Daarom maakte ik maandagochtend een heerlijke tulband. Inmiddels was dit de 4e kerstcake die ik in 1,5 week tijd maakte. Voorlopig heb ik even genoeg (kerst)cake gehad.
Ook braadde ik maandag voor het eerst zelf de rollade voor ons kerstontbijt. Vorige jaren keek ik mijn moeder lief aan. Mijn eerst eigen rollade was super goed gelukt, lekker mals, niet droog.
Kerstavond begon voor ons de kerst, bij vrienden. Dit was het enige diner waarvoor ik zelf niet hoefde te koken, ook weleens lekker 😉 En wat hadden ze er veel werk van gemaakt zeg, en dat voor 8 personen, het was top voor elkaar! Als voorgerecht stond dit plaatje op ons te wachten. Een pittig paprika soepje met toast belegd met roomkaas, gerookte kip, geroosterde paprika en bieslook.
Hoofdgerecht was, hoe kan het ook anders, biefstuk!
Hierbij werd geserveerd: huisgemaakte peper- en champignonsaus, zelfgemaakte frites, krielaardappeltjes, homemade appelmoes, mam’s stoofpeertjes en sperziebonen omwikkeld met spek.
Het toetje was deze heerlijke ijstaart.
Na het diner zaten we gezellig aan, het 30 secondenspel kon hierbij niet ontbreken.
De kerst begon ontzettend goed met deze gezellige avond!
Eerste Kerstdag heb ik samen met J. heerlijk ontbeten. Uiteraard met tulband, rollade en kerstbrood. Ook heb ik van mijn moeder een heerlijk stuk lever gekregen. Gekookte lever eet ik eigenlijk alleen met kerst. Ik vind het erg lekker, zou het eigenlijk vaker moeten eten.
De cadeautjes onder onze kerstboom mochten tijdens het ontbijt eindelijk uitgepakt worden. Uiteraard zaten er ‘kookdingen’ voor mij bij 😉
Omdat ik alles deze keer best goed gepland had, had ik geen last van kerstkookstress. Voor Eerste Kerstdag stond alles al klaar. Daarom kon ik alvast beginnen aan het hoofdgerecht voor Tweede Kerstdag. Een heerlijke stoofpotje/boeuf bourguignon uit de Allerhande.
Nadat we ‘s middags bij oma waren geweest gingen we tegen het einde van de middag naar mijn schoonfamilie. Hier mochten we weer cadeaus uitpakken, we hadden lootjes getrokken.
Na de cadeaus gingen we aan tafel. Als voorgerechtje heb ik heerlijke gekarameliseerde balsamico-uientaartjes gemaakt van Carolines blog. Het recept plaats ik binnenkort ook op mijn blog.
Als tussengerecht stond carpaccio op tafel (helaas geen foto van). Het hoofdgerecht was biefstuk, varkenshaas, gevulde kipfilet, rollade en mijn gehaktballetjes. Met daarbij stoofpeertjes, sla, aardappelbolletjes, appelmoes en pepersaus. Erg lekker en voor ieder wat wils.
Het toetje was mijn Eton Mess. Ik wist dat dit een lekker toetje zou zijn, maar het overtrof al mijn verwachtingen. Wat een top dessert zeg! Makkelijk te maken, en ontzettend lekker.
Na het diner zaten we weer gezellig aan en was het weer tijd voor een paar potjes 30 seconds 😉
Tweede Kerstdag vierden we bij mijn familie. ‘s Middags bereidde ik alvast de crème brûlée.
Ook maakte ik de stoofpotjes alvast klaar zodat ze ‘s avonds alleen de oven in geschoven hoefde te worden. De kerststerren van bladerdeeg maakte het extra feestelijk, echt ‘Kerstig’.
‘s Middags hebben we ‘mooi aan gezeten’ zoals we dat zeggen. Daarna gingen we aan tafel. Het diner begonnen we met soep. Tomaat of champignon. Ik ging voor de champignon a la mama!
Als tussengerecht namen we een zalmcocktail met whiskey-saus. Dit is jeugdsentiment. ‘Vroeger’ aten we dit ook altijd met kerst. Deze keer mocht ik de whiskey-saus maken. Hierdoor weet ik nu eindelijk hoe mijn moeder dit maakt.
Als hoofdgerecht stonden mijn stoofpotjes op het menu. Iedereen kreeg zijn eigen potje. Het was ontzettend lekker, het recept zal ik hier ook nog eens plaatsen.
Hierbij serveerden we witlof met ham en kaas (mijn lievelings), sperzieboontjes met katenspek, wederom mams stoofpeertjes, aardappelblokjes en pommes deuches.
Het toetje was crème brûlée. Op de foodfoto’s staat het toetje van mijn zusje. Die van mij was al op, het was zo lekker dat ik vergat een foto te maken. Gelukkig zijn we niet allemaal snelle eters en kon ik dit nog snel op de foto zetten voor deze foodfoto’s.
Na dit derde kerstdiner zijn er uiteraard weer spelletjes gespeeld 😉
Â