Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Eton Mess!

Eton_Mess_09

Hierbij zet ik het eerste nagerecht op de blog. Jaa, eindelijk! En wat voor eentje, een heuse eton mess! 

Je denkt nu vast dat ik niet van de toetjes ben. Maar dat ben ik wel!  Alleen thuis niet zo vaak, blijkt nu.
We nemen thuis dagelijks vla of yoghurt (lekker standaard) in het weekend soms ijs of een ander (gekocht) toetje. Als we eters hebben ga ik meestal voor brownies (ben ik gek op!) of tiramisu (ook lekker met aardbeien!). Deze twee maak ik uiteraard zelf en komen hier ook vast een keer voorbij!

Eerst gaan we voor Eton Mess. Een mengsel van slagroom, meringue en aardbei. Een rommeltje, maar wel een erg lekker rommeltje!

Eton_Mess_08

Eton Mess

Ingrediënten(voor 2 personen)

  • 300 gram aardbeien
  • een zakje vanillesuiker
  • een beetje balsamico
  • meringeu
  • slagroom

Voor het zelf maken van de meringue heb je nodig

  • 2 eieren
  • 125 gram suiker
    (van deze hoeveelheid meringue kun je zeker met 8 mensen eton mess eten)

Bereiding meringue

Verwarm de oven voor op 110°C. Bedek een bakplaat met bakpapier.

Scheid de ei-witten van het ei-geel. Klop de eiwitten (in een vetvrije en droge kom) met een mixer tot er pieken ontstaan.
Voeg hier geleidelijk de suiker bij, tussendoor mixen.

Maak van het schuim hoopjes op de bakplaat.
Bak dit ongeveer een uur in de oven. Bij mij hadden de meringue ongeveer 80 minuten nodig voor ze klaar waren.
Meringue is klaar als je ze van het bakpapier af kunt trekken. De onderkant moet droog zijn (de binnenkant ook). Hoe groter de stukken, hoe langer ze nodig hebben in de oven.

Laat de meringue afkoelen.

Bereiding Eton Mess

Snijd de aardbeien in grove stukken. Hou een paar mooie aardbeitjes apart voor de garnering.
Laat de aardbeien in een kom marineren in de vanillesuiker en balsamico.

Klop de slagroom, niet tot hij helemaal stijf is, maar wel lekker romig.

Neem een beetje van de gemarineerde aardbeien apart. Voeg hier een beetje extra balsamico en suiker bij en pureer dit tot een vloeibaar mengsel.

Brokkel een paar stukken meringue in stukken. Zorg ervoor dat je fijne en grove stukken hebt (voor de structuur en smaak). Meng de brokjes meringue door de slagroom, hou een beetje apart voor de garnering.

Serveer in een ijscoupe, glas of op een bord.

Tips:

  • Als je witte suiker gebruikt wordt de meringue wit. Ik wilde graag licht bruine meringue zodat ze te zien zijn in de slagroom. Ik heb 45 gram lichte basterdsuiker gebruikt en 80 gram kristal suiker.
    Wil je donkerbruine meringue? Gebruik dan lichte of donker bruine basterdsuiker.
  • Je kunt de gemarineerde en gepureerde aardbeien door de slagroom mengen en het zo serveren als een echt rommeltje. Maar je kunt ook laagjes maken zoals ik heb gedaan.
  • Door de slagroom is dit niet bepaald een slank toetje. Voor een slanke versie van dit toetje kun je de slagroom vervangen door Griekse yoghurt of kwark. 
  • Dit zijn aardig grote toetjes, na een flink diner kun je hier ook met zijn drieën van eten. 

 Bron:  yummyinmytummy en okokorecepten

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

27 Reacties

  1. Daan 8 juni 2017 om 09:01

    Hoe lang kan je dit vantevoren bereiden?
    Heb een familiedag en moet voor 30 mensen een toetje maken.. Dit lijkt me heerlijk..
    Of heb je een ander makkelijk idee voor zoveel gasten?

    1. Brenda Kookt 8 juni 2017 om 10:16

      Hoi Daan, dat is een flinke groep zeg! De meringue kun je het beste in de ochtend alvast maken. De glaasjes eton mess kun je ongeveer 2 uur van te voren opmaken, de aardbeien zou ik in dat geval wel last-minuten toevoegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *