Mam’s stoofpeertjes

Mam's stoofpeertjes“Vroeger” waren mam’s stoofpeertjes favoriet bij ons thuis. De afgelopen jaren heb ik ze alleen bij mijn ouders gegeten. Ik had nog nooit zelf stoofperen gemaakt, terwijl ik ze super lekker vindt. Dus daar moest verandering in komen!

En bij deze deel ik het recept van Mama’s stoofpeertjes ook met jullie. Lekker om dit met kerst als bijgerecht te serveren. In dit geval heb ik het gemaakt met Coebergh, maar het gaat ook heel goed met cassislimonade.

Mam's stoofpeertjes

De foto van het overzicht van de ingrediënten kan ik niet meer vinden.
Maar het is vrij simpel: stoofpeertjes, Coebergh, water, kaneelstokjes, suiker en aardappelzetmeel.

Na het stoven van de peertjes verdik je het vocht met aardappelzetmeel. Hierdoor ontstaat een heerlijke sap. Wij noemen dit nog steeds sap. Omdat we vroeger dachten dat dit sap vanuit de peren kwam. Maar eigenlijk is het gewoon verdikte Coebergh met water en kaneel. Heerlijk!

Mam's stoofpeertjes

Stoofpeertjes eten we meestal met aardappelen en een stukje vlees. Wat ook heel erg lekker is: stoofpeertjes met een beetje ‘sap’ door de yoghurt! Ook lekker met ijs, als toetje.

Mam's stoofpeertjes

Mam’s stoofpeertjes

Mam’s stoofpeertjes

Ingrediënten

 • 1,5 kilo stoofpeertjes
 • 2/3 Coebergh
 • 1/3 water
 • 2 kaneelstokjes
 • aardappelzetmeel
 • schepje suiker

Bereiding

 • Schil de stoofperen, halveer ze en verwijderd het klokhuis.
 • Kook de stoofperen in 2/3 Coebergh en 1/3 water met hierbij de kaneelstokjes en een schepje suiker. Zorg ervoor dat de peertjes net onder staan. Als het vocht gaat koken draai je het vuur laag en laat je de stoofperen ongeveer een uur stoven op laag vuur.
 • Check na een uurtje of de peren klaar zijn. Met een vork kun je voelen of ze zacht zijn. Haal de peren uit het vocht, zodat je het vocht kunt verdikken met aardappelzetmeel (meng de aardappelzetmeel met een beetje water tot een papje voor je het aan de saus toevoegt). Roer de aardappelzetmeel er rustig door zodat je kunt checken of het 'sap' dik genoeg is, of er nog een beetje aardappelzetmeel bij moet.
Pin dit recept
Afdrukken

14 Comments

 1. Dasvreemd 11 december 2012 at 12:32

  Lekker recept, mooie layout en foto’s.

  Reply
 2. Margriet 12 december 2012 at 10:16

  Zelf ben ik niet zo’n stoofperen-fan maar mijn vriend is er gek op. Ik sla je recept op! :) Mooie foto’s, echte eyecandy.

  Reply
  1. Brenda 13 december 2012 at 19:57

   Bedankt voor het compliment Margriet, leuk om te horen.
   Bij ons is het andersom. Ik ben er gek op, mijn vriend niet.
   Ik mocht alles dus zelf opeten ;-)

   Reply
 3. natasja 20 december 2012 at 20:18

  Hoi Brenda.
  Ik heb ze gisteren gemaakt met cassislimonade
  Het was weer erg lkkr top!

  Gr natas

  Reply
  1. Brenda 21 december 2012 at 08:48

   Lekker Natas! :-)
   (net als die van mam hé!?)

   Reply
 4. Tanja 13 december 2015 at 10:34

  Dit lijkt me echt heel lekker! Coebergh ken ik van een “besje” :-) Bij mijn schoonmoeder zat er nog nooit alcohol in maar werden ze rood door een poeder, perenrood. Ik weet helemaal niet of dit nog te koop is. Zo ja, heb je hier ook een recept mee? Ik zit nl met een moeilijkheid, een dochter eet halal. Dus kan ik geen alcohol verwerken als ze mee eet :-( Maar dit recept maak ik zeker ook een keer :-)

  Reply
  1. Brenda Kookt 13 december 2015 at 10:53

   Bij de supermarkt verkopen ze ook perenrood, dit is inderdaad een soort poeder. Ook kun je casislimonade gebruiken

   Reply
 5. Lidy 26 december 2015 at 12:13

  Misschien handig om aan te geven dat je aardappelzetmeel beter eerst met wat water kunt tot papje kunt roeren voor je hetin het perensap roert?

  Reply
  1. Brenda Kookt 28 december 2015 at 13:06

   Dat is inderdaad een goede tip, ik zal het er bij zetten

   Reply
 6. hennie van den dool 18 december 2016 at 09:31

  Ik maak mijn stoofperen altijd met een fles gluhwein zonder water en een beetje suiker.

  Reply
 7. Linda 12 december 2017 at 10:23

  Ook lekker door de pannenkoeken!
  En met vijgen te maken als je minder suiker wil gebruiken.

  Reply
 8. Marian 29 januari 2018 at 21:50

  Hoi!

  Ik wil de peertjes ook gaan maken. Hoeveel ml water dn Coebergh gruis je ongeveer??

  Groet Marian

  Reply
 9. maaike 9 september 2019 at 11:38

  Ha Brenda, en zoals je het hierboven omschrijft kan het ook in de slowcooker ? En hoe lang dan ?

  Reply
 10. Els van gageldonk 4 november 2019 at 22:07

  Ikzelf maak ze met cassis zero…..( een overblijfsel uit mijn weightwatchersleven)

  Reply

Geef een reactie