Uitgelicht: Gember
Bewaren
Bij deze introduceer ik een nieuwe rubriek op Brenda Kookt: Uitgelicht. In uitgelicht vertel ik je meer over een specifiek ingrediënt, bereidingswijze of onderwerp. Vandaag zet ik gember in het zonnetje.
Al een lange tijd weet ik dat gember goed voor je is, toen ik jaren geleden een vermoeidheidsvirus had (soort ziekte van Pfeiffer) werd mij aangeraden een schijfje gember bij mijn thee te stoppen. Dit zou onder andere ontstekingsremmend werken. Dat was nog lekker ook! Nadat het virus voorbij was ben ik het weer vergeten en gebruik het soms in recepten, maar eigenlijk minimaal. Nu ik aan het detoxen ben heeft het weer helemaal mijn aandacht.
Wat is gember?
Gember is een wortelknol afkomstig van de plant Zingiber officinale. Het is een veelgebruikt kruid in de keuken en wordt vaak toegevoegd aan gerechten om smaak en aroma toe te voegen. De wortelknol heeft een scherpe, pittige smaak en een licht zoete geur.
Geneeskrachtige eigenschappen
Gember wordt al duizenden jaren gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Het dient dus als een natuurlijke remedie voor verschillende aandoeningen. Het bevat verschillende bioactieve stoffen, zoals gingerol, shogaol en zingiberene, die verantwoordelijk zijn voor de gezondheidsvoordelen.
Gember wordt vaak gebruikt in de keuken in gerechten zoals curry’s, soepen, roerbakgerechten en gebak. Het kan ook worden geconsumeerd als thee, sap of als supplement in capsulevorm. Naast zijn culinaire toepassingen wordt het ook gebruikt als alternatieve behandeling voor verschillende aandoeningen, zoals misselijkheid, pijn, ontstekingen, en diabetes.
Waar is gember goed voor?
Gember bevat veel vitaminen en mineralen en heeft hierdoor veel eigenschappen die goed zijn voor het lichaam. Zo noemde ik al dat het ontstekingsremmend werkt. Daarbij bevat het ook enzymen die de stoelgang bevorderen. Zo kan het je ook helpen als je (vaak) last hebt van een opgeblazen buik. Daarbij bevordert het de bloedcirculatie en helpt het om je lichaam te ontgiften (wat dus de bedoeling is bij een detox). Ook kun je baat bij gember hebben als je (regelmatig) last hebt van migraine, (zwangerschap)misselijkheid en astma.
Gingerol, shogaol en zingiberene zijn de belangrijkste bouwstoffen die gember bevat. In deze stoffen zitten antioxidanten die je lichaam beschermen tegen hart- en vaatziekten en volgens de website zelfs tegen kanker. Daarbij bevat het vitaminen B1, B2, B6 en C en de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.
Gember gebruiken
In Nederland wordt gember vooral gebruik in zoete gerechten zoals koek en gebak. In de Indonesische keuken noem je het kruid djahé en wordt het vooral gebruik in hartige gerechten (onder andere in Babi Ketjap). Het wordt ook vaak bij sushi geserveerd, naast een beetje wasabi. Gember heeft naar mijn mening een aparte smaak, het is fris maar daarnaast ook een beetje pittig. In het begin moest ik er wel aan wennen.
Er zijn ook heerlijke recepten waar je het kruid in kan gebruiken. Zo maakte ik deze indiase curry van bloemkool met kip bijvoorbeeld, of gebruikte ik het in dit babi ketjap recept.
Hoe lang blijft gember goed?
De houdbaarheid van gember hangt af van verschillende factoren, zoals hoe vers het is en hoe het wordt bewaard. Over het algemeen blijft verse gember ongeveer 1 tot 2 weken goed als het op de juiste manier wordt bewaard.
Je bewaart het kruid het beste in de koelkast. Leg het in een papieren zak of wikkel het in keukenpapier en bewaar het in de groentelade van de koelkast. Het is ook mogelijk om het in een luchtdichte container te bewaren, maar zorg er dan wel voor dat er geen vocht bij kan komen. En zoals bij veel kruiden geldt: vires het in om de houdbaarheid te verlengen. Schil de gember, snijd het in stukjes of rasp het en bewaar het in een luchtdichte zak of container in de vriezer. Bevroren kan het tot 6 maanden goed blijven.
Als de gember verkleurd of beschimmeld is, ruikt het slecht of voelt zacht of vochtig aan, dan is het niet meer goed.
Goed voor je lichaam
Ik ben van plan om het kruid na de detox ook te blijven gebruiken, met zoveel goede eigenschappen kan het niet verkeerd zijn. En daarbij vind ik het nog lekker ook! Wist je dat gember zo goed is voor je lichaam, en gebruik je het vaak in de keuken?