Ga naar de inhoud

BBQ cola kip

Een feestmaal! BBQ Cola Kip. Cola Can Chicken met barbecuesaus en een kruidenrub. Een kippetje met smaak. Bereiding op de barbecue, of in de oven.

30 minuten Voorbereidingstijd
1 uur 15 minuten Bereidingstijd

Ingrediënten

personen

Voor de BBQ rub:

Extra benodigd

  • barbecue of oven
  • aluminiumfolie
Print dit gerecht

Bereidingswijze

Stap 1
Meng in een kom de ingrediënten voor de BBQ rub door elkaar.
2
Stap 2
Minimaal 6 uur voor je de kip op de BBQ legt: Besmeer de kip met de BBQ rub. Niet alleen de buitenkant, maar ook onder het vel en de binnenkant van de kip. Dek de kip hierna af met huishoudfolie en zet weg in de koelkast.
3
Stap 3

Giet de helft van de cola in een pannetje. Doe de barbecuesaus erbij en verwarm dit tegen de kook aan. Roer goed door zodat het goed gemengd is. Laat de saus een beetje inkoken zodat het dikker wordt. Laat de saus hierna staan.

4
Stap 4

Kook de aardappelen 8-10 minuten voor.

5
Stap 5
Verwarm de barbecue (temperatuur 130 tot 150 graden). Vet een ovenschaal of lekbak in.
6
Stap 6
Verwarm in een pannetje de overige cola dat nog in het blikje zit. Giet de warme cola hierna in het blikje, of gebruik een chickensitter.
7
Stap 7
Zet de kip op het (halfvolle) bikje cola of de chickensitter. Zet de kip met het blikje cola in de ovenschaal of lekbak en verdeel de aardappelen hieromheen. Breng de aardappelen op smaak met zout en peper en besprenkel met olijfolie. Bestrijk de kip met de bbq/colasaus.
8
Stap 8
Zet de kip in de barbecue, gebruik eventueel een kerntemperatuurmeter (kerntemperatuur 75 graden). Zonder temperatuurmeter duurt het 60 tot 75 minuten voor de kip gaar is.
9
Stap 9
Bestrijk de kip tussendoor nog 2x met het bbq/colasausje. Het is niet erg als hierdoor saus op de aardappels komt.
10
Stap 10
Haal de gare kip van het blikje cola af en pak het in aluminiumfolie. Laat de kip nog 15 minuten rusten voor je het aansnijdt.
11
Stap 11

Garneer de kip en aardappeltjes met fijngesneden verse peterselie. Serveer de kip en gebakken aardappels met de overige bbq/colasaus erbij.

BBQ cola kip

Een feestmaal! Dat is wat er vandaag op het menu staat, en ik ben er gek op. Een hele kip uit de oven met aardappeltjes, dat is altijd smullen! Deze keer gaat de kip niet in de oven, maar op de barbecue. Een BBQ cola kip. In plaats van beer can chicken maak ik een cola can chicken, met barbecuesaus.

BBQ cola kip

Hele kip van de barbecue met cola

Deze hele kip van de barbecue is next level. Ik smeer de kip in met een barbecue rub, een mengsel van droge kruiden. Niet alleen op de kip, ook onder de huid en binnenin de holte. Hierna laat ik de kip een aantal uur in de koelkast staan zodat de smaken in kunnen trekken.

Vervolgens zet ik de kip op de barbecue op een blikje cola. Tijdens het verwarmen van de kip en de cola wordt door het vocht de binnenkant van de kip gestoomd. Maar er is meer, de kip smeer ik ook in met een mengsel van ingekookte cola en rokerige (smoked) barbecuesaus. Het resultaat is een kippetje met smaak.

Tip: Wil je meer weten over kip en de verschillende soorten kippenvlees? Neem een kijkje op Kiprecepten.nl dit is dé website van de pluimveesector in Nederland, hier vind je alle informatie over kip. Naast recepten vind je ook achtergrondinformatie over de herkomst van kippenvlees.

BBQ Cola Kip

Complete maaltijd

Niet alleen de kip kan bij dit gerecht op de barbecue, je kunt er een complete maaltijd van maken. Zo heb ik aardappels mee verwarmd onder de kip. De sappen van de kip lopen hierbij op de aardappels. En de spetters bbq/colasaus die op de aardappeltjes vallen maken het ook extra lekker. Ik zou wel adviseren om de aardappeltjes vooraf even voor te koken.

En naast aardappeltjes kun je ook groenten toevoegen. In dit geval zou ik gaan voor stukjes courgette, partjes tomaat en bijvoorbeeld paprika. Breng op smaak met zout en peper voor je ze in de ovenschaal onder de kip legt.

BBQ cola kip

BBQ cola kip

Dit recept ontwikkelde ik in samenwerking met Kiprecepten.nl.

Bekijk ook andere recepten
Courgettequiche met pesto
Gevulde courgette met kip pesto
Rijstbowl met zoete aardappel en pindadressing
curry met kip en spinazie

1 reactie

Smart Waiter App

deze is geweldig ... ik zal deze aankomende zondag proberen.

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op