Bloemkoolschotel met prei en salami
Bewaren
Dit zijn van die gerechten waar wij thuis van smullen. Een heerlijke bloemkoolschotel met prei en salami. Gegratineerd met een laagje KALTBACH Le Gruyère AOP. Smullen!
Ovenschotel recepten
Het is herfst, dus de oven kan weer aan. Ik maak daar dankbaar gebruik van door deze maand extra veel ovenschotels te eten. Dat heb ik tijdens de warmere zomermaanden toch gemist.
Het fijne aan een ovenschotel is dat je het vooraf al klaar kunt maken. Vaak zet ik het ‘s morgens al klaar zodat ik het ‘s middags tussen sporten en kids ophalen door zo de oven in kan schuiven. En een andere pluspunt van ovenschotel recepten is het krokante korstje van kaas. Ook in deze ovenschotel is dat wat mij betreft een van dé pluspunten. Zo lekker!
Bloemkoolschotel met prei en salami
Zoals ik al zei, schotels als deze doen het bij ons thuis altijd goed. Bij jong en oud.
De basis van de bloemkoolschotel met prei en salami zijn aardappelen met bloemkool. Het lievelingseten van onze dochters. Dat komt waarschijnlijk omdat we altijd verse bloemkool krijgen van het land van opa.
De bloemkool en aardappel combineer ik in dit geval niet met ui, maar met ringetjes gebakken prei. Samen met blokjes salami een hele lekkere toevoeging aan de bloemkoolschotel. Met een krokant korstje van KALTBACH Le Gruyère AOP met panko. Dat is smullen!
Scroll naar beneden voor de receptkaart met het uitgeschreven recept van de bloemkoolschotel met prei en salami.
Wat voor kaas is KALTBACH Le Gruyère AOP?
Wat de bloemkoolschotel met prei en salami afmaakt is het krokante kaaskorstje, de gegratineerde KALTBACH Le Gruyère AOP.
KALTBACH Le Gruyère AOP is een bijzondere Zwitserse kaas die zich kenmerkt zich door een rijke en kruidige smaak. De kaas heeft deze smaak ontwikkeld doordat het gerijpt wordt in de vochtige zandgrotten van Kaltbach in Zwitserland. Het is een stevige kaas, die toch romig in de mond voelt.
Gruyère kaas hoort thuis op elke Zwitserse kaasplank en natuurlijk in de kaasfondue. KALTBACH Le Gruyère AOP combineert ook goed met honing en amandelen. En lekker om te raspen over een kom Franse uiensoep of op een stokbroodje te laten gratineren. Of verwerk het in een tosti.
Tip: wist je dat je hardere kazen zoals gruyère kunt invriezen? Ook handig om al geraspt in een zakje in te vriezen. Zo heb je het bij de hand als je de bloemkoolschotel, uiensoep of tosti gaat maken.
KALTBACH Le Gruyère AOP is verkrijgbaar bij de kaasspeciaalzaak.
Dit artikel schreef ik in samenwerking met Emmi Kaltbach.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze bloemkoolschotel met prei en salami
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden, vet een ovenschaal in.Stap 2
Kook de bloemkoolroosjes 5 minuten voor en kook in een andere pan de aardappelen gaar.Stap 3
Verwarm olie in een pan en bak hier de preiringen even in aan.Stap 4
Stamp de gekookte aardappelen fijn, voeg een klontje boter toe en breng op smaak met zout en peper. Roer de helft van de bloemkool samen met de helft van de prei en helft van de salami door de aardappelpuree.Stap 5
Verdeel het aardappelmengsel over de ovenschaal. Verdeel hierover de overige bloemkoolroosjes, gebakken preiringen en blokjes salami. Bestrooi met een laagje geraspte KALTBACH Le Gruyère AOP en panko.
Stap 6
Verwarm de bloemkoolschotel 25 minuten in de oven. Serveer de schotel hierna direct. Smullen!Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze bloemkoolschotel met prei en salami
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden, vet een ovenschaal in.Stap 2
Kook de bloemkoolroosjes 5 minuten voor en kook in een andere pan de aardappelen gaar.Stap 3
Verwarm olie in een pan en bak hier de preiringen even in aan.Stap 4
Stamp de gekookte aardappelen fijn, voeg een klontje boter toe en breng op smaak met zout en peper. Roer de helft van de bloemkool samen met de helft van de prei en helft van de salami door de aardappelpuree.Stap 5
Verdeel het aardappelmengsel over de ovenschaal. Verdeel hierover de overige bloemkoolroosjes, gebakken preiringen en blokjes salami. Bestrooi met een laagje geraspte KALTBACH Le Gruyère AOP en panko.
Stap 6
Verwarm de bloemkoolschotel 25 minuten in de oven. Serveer de schotel hierna direct. Smullen!Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
1 reacties
Amanda
Bij stap 4 heb je het over paprikapoeder, volgens mij staat dit niet in de ingredientenlijst?