BLT Salade – Bacon, Lettuce en tomato
Bewaren
Yes, vandaag gaan we weer voor salade. Want dat is toch wel het aller lekkerste in de zomer moet ik zeggen. En daarbij is het fijn om wat keuze te hebben, en af te wisselen. Zodat je niet iedere keer dezelfde salades eet. Vandaag gaan we voor een hele bekende salade, de BLT salade. Of eigenlijk BLT Salad. Met Bacon, lettuce en tomato. Spek, sla en tomaat dus. Plus en aantal andere smaakmakers waardoor deze salade wat mij betreft echt een dikke aanrader is!
BLT Salade
Een BLT Salade dus. Wat mij betreft is een salade als deze altijd goed. Op een zomerdag als hoofdmaaltijd, of bijgerecht bij de barbecue. Of lekker bij de lunch. Het kan allemaal!
De basis van de BLT Salade zijn dus spek met sla en tomaat. In dit geval neem ik romaine sla, deze sla wordt vaak bij deze salade gebruikt. Het zijn kleine knapperige slablaadjes. Daarbij bak ik in dit geval ontbijtspek lekker krokant in de pan en snijd ik in grove stukken. Gehalveerde cherrytomaatjes, partjes avocado gaan er ook bij.
En heel belangrijk: croutons! Het lekkerste is het om dit zelf te maken wat mij betreft. Van oud brood of vers stokbrood of een pistoletje bijvoorbeeld. En daarbij voeg ik ook graag nog wat kaas toe, het liefst een kaas met een beetje pit zoals oude kaas in kleine blokje of snippers.
BLT dressing
En wat de salade afmaakt is de dressing. Omdat er al spek en kaas in de BLT salade is verwerkt heb ik de dressing gemaakt op basis van magere kwark. Maar mayonaise kan bijvoorbeeld ook. Ik meng hier zure room of crème fraîche door (net wat voor handen is) en breng het op smaak met zout, peper en knoflookpoeder. Een simpele dressing die heel goed past bij deze heerlijk salade.
De dressing kun je door alle ingrediënten mengen. Maar het is ook lekker om de salade op te maken op een groot bord en hier (een deel van) de dressing over de besprenkelen.
Wil je vaker aan de slag met salades, of kun je meer inspiratie gebruiken? Op deze pagina staan alle salade-recepten bij elkaar.
Ingrediënten
Voor de dressing:
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze blt salade – bacon, lettuce en tomato
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden. Scheur het brood in stukken en verdeel dit over een ovenschaaltje. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Rooster dit 10 minuten in de oven.Stap 2
Verwarm een droge koekenpan op het vuur. Bak hier de spek om en om in aan. Laat de spek hierna even uitlekken op keukenpapier. Snijd de gebakken spek in grove stukken.Stap 3
Bereid de dressing door de ingrediënten in een kommetje met elkaar te mengen.Stap 4
Haal de blaadjes romaine sla los en verwijder de nerf. Scheur in grove stukken en verdeel dit over een groot bord of schaal.Stap 5
Verdeel hierover 1/3 deel van de dressing. Verdeel hierover de gehalveerde tomaatjes en partjes avocado Bestrooi met kleine blokjes (of snippers) oude kaas en verdeel de croutons en spek erover. Verdeel hierover nog wat van de dressing. Maak af met fijngehakte bieslook.Stap 6
Serveer de BLT salade direct.Stap 7
Wil je de salade vooraf maken? Voeg de croutons in dat geval last-minute toe. Zodat deze lekker knapperig blijven.Ingrediënten
Voor de dressing:
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze blt salade – bacon, lettuce en tomato
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden. Scheur het brood in stukken en verdeel dit over een ovenschaaltje. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Rooster dit 10 minuten in de oven.Stap 2
Verwarm een droge koekenpan op het vuur. Bak hier de spek om en om in aan. Laat de spek hierna even uitlekken op keukenpapier. Snijd de gebakken spek in grove stukken.Stap 3
Bereid de dressing door de ingrediënten in een kommetje met elkaar te mengen.Stap 4
Haal de blaadjes romaine sla los en verwijder de nerf. Scheur in grove stukken en verdeel dit over een groot bord of schaal.Stap 5
Verdeel hierover 1/3 deel van de dressing. Verdeel hierover de gehalveerde tomaatjes en partjes avocado Bestrooi met kleine blokjes (of snippers) oude kaas en verdeel de croutons en spek erover. Verdeel hierover nog wat van de dressing. Maak af met fijngehakte bieslook.Stap 6
Serveer de BLT salade direct.Stap 7
Wil je de salade vooraf maken? Voeg de croutons in dat geval last-minute toe. Zodat deze lekker knapperig blijven.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
2 reacties
Hilde
Hoi Brenda, Dit ziet eruit als een lekker recept. Zou het kunnen kloppen dat de hoeveelheden niet precies kloppen? Bij 1 persoon geeft het systeem aan, dat ik 0,06 stokbrood nodig heb ;) Ik hoor graag van je! Bedankt, Hilde
Brenda Hoff
Hoi, dat komt doordat we voor 4 personen 1/4 van een stokbrood gebruiken. Stokbrood is bedoeld voor de croutons.