Ga naar de inhoud

Borstplaat met kruidnoten- Sinterklaasrecept

Borstplaat, een traditioneel sinterklaaslekkernij. Deze keer zelfgemaakt, met kruidnoten en gedroogde cranbarries. Super lekker!

1 uur Bereidingstijd
Delen op

Borstplaat met kruidnoten- Sinterklaasrecept

Vandaag gaan we voor een echter sinterklaaslekkernij, sinterklaassnoepgoed. Namelijk borstplaat. Zelfgemaakt, met een twist. Namelijk met kruidnoten en cranberry’s.

Borstplaat Sinterklaasrecept

Borstplaat wordt ook wel suikergoed genoemd. Het is snoepgoed gemaakt van wat er met melk of een smaakstof. Bijvoorbeeld vanille of cacao. Het wordt in Nederland bijna enkel gegeten in de sinterklaastijd. Al zijn er ook vele andere vormpjes en varianten mee te maken.

Voor mij is dit echt zo’n herinnering aan vroeger. Mijn opa nam het altijd mee, samen met een stuk marsepein en chocoladeletters. Een zakje van die wit, lichtbruin en donkerbruin gekleurde rondjes was in Sinterklaastijd echt vaste prik.

Ik was fan van de witte variant, mijn broer wilde de lichtbruine en de donkerbruine bleven altijd over. Inmiddels heb ik al jaren geen borstplaat meer op en vond ik het tijd om zelf eens te kijken of je dit thuis kunt maken. En uiteraard gaf ik er een kleine twist aan!

Borstplaat

Borstplaat Sinterklaasrecept

Wat ik me van borstplaat kan herinneren, is dat ik het altijd megazoet vond. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van zoet. Maar dit is echt, echt, echt heel erg zoet. Dus besloot ik voor mijn eigen variant wat extra’s toe te voegen: kruidnoten voor een lichte bite en cranberry’s als tegenhanger van al dat zoete.

Het suikergoed maken we  in dit geval van een mengsel van suiker met met slagroom en boter. Dit verwarmen we tot een soort plakkerig mengsel. Door dit in vormpjes te gieten en vervolgens te laten afkoelen ontstaat borstplaat, of suikergoed.

Kleine tip vooraf: borstplaat maken is wel  een precisiewerkje. Je moet er continu bijblijven en blijven roeren en de aanwijzingen in het recept nauwkeurig opvolgen. Het kan namelijk makkelijk mislukken. Dus maak de borstplaat als je er tijd en aandacht voor hebt, dan krijg je de allerlekkerste borstplaat die je ooit hebt geproefd!

Borstplaat Sinterklaasrecept

Borstplaat Sinterklaasrecept

Ingrediënten

stuks

Extra benodigd

  • 10 – 12 koekvormpjes
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze borstplaat met kruidnoten- sinterklaasrecept

Bereiding: 1 uur
Stap 1
Snijd de kruidnoten in kleine stukjes. Doe hetzelfde met de cranberries.
2
Stap 2
Leg de koekvormpjes op een bakplaat met daarop bakpapier.
3
Stap 3
Doe de suiker samen met de slagroom in een steelpannetje. Zet het pannetje op laag – middelhoog vuur totdat je kleine bubbels aan zijkanten van de pan ziet komen. Roer al die tijd met een pollepel door de slagroom-suikermix. Zet het vuur laag als de bubbeltjes komen en blijf roeren.
4
Stap 4
Houd dit zo’n 10 minuten vol. De vloeistof uit het mengsel kan zo verdampen. De borstplaatmix is klaar als je je pollepel uit de mix haalt, alles eraf glijdt en de laatste druppel die van de lepel afglijdt een lange draad vormt.
5
Stap 5
Haal de pan van het vuur en roer de roomboter erdoor. Wil je de borstplaat een kleur geven? Voeg dan nu ook de kleurstof toe. Blijf roeren totdat je weerstand voelt en de borstplaatmix minder doorzichtig wordt.
6
Stap 6
Vul vervolgens de vormpjes tot ongeveer een halve centimeter hoogte met het mengsel en verdeel de cranberries en kruidnoten eroverheen.
7
Stap 7
Laat 15 – 20 minuten opstijven en draai de vormpjes dan om. Zo kan ook de onderkant drogen.
8
Stap 8
Haal de borstplaat uit de vormpjes als de borstplaat helemaal hard geworden is.

Borstplaat maken is een precisiewerkje. Je moet er continu bijblijven en blijven roeren en de aanwijzingen goed opvolgen. Het kan namelijk makkelijk mislukken. Dus maak de borstplaat als je er tijd en aandacht voor hebt, dan krijg je de allerlekkerste borstplaat die je ooit hebt geproefd!

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
MonChou borreldip – met zalm, kip en pistache
Sinterklaas kwarktaart met chocolade kruidnoten
Cakerol met stoofpeer en witte chocolade
Appelkoeken met karamel

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op