Butter chicken recept
Maak zelf heerlijke Butter Chicken met dit makkelijke recept. Kruidige kip in een romige tomatensaus. Lekker met rijst of naan

Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier inButter chicken recept
Bewaren
Vandaag deel ik een gerecht dat hier thuis écht een favoriet is: Butter Chicken. Oftewel: malse stukjes kip in een romige, kruidige tomatensaus. Een klassieker uit de Indiase keuken die je misschien kent van je favoriete restaurant – maar geloof me: je maakt het zó zelf, helemaal zonder pakjes of zakjes.
Het fijne aan dit gerecht? Het ziet eruit als iets waar je lang voor in de keuken moet staan, maar het is eigenlijk heel makkelijk. De saus is rijk en romig, een beetje pittig, en vol smaak van kruiden zoals komijn, gember, paprikapoeder en knoflook. Precies zoals je ‘m wilt hebben.

Wat is butter chicken?
Butter Chicken, ook wel bekend als Murgh Makhani, is een klassiek gerecht uit de Indiase keuken. Het bestaat uit stukjes kip die worden gestoofd in een romige saus van tomaten, room, boter en specerijen.
De saus is zacht en vol van smaak, een beetje pittig maar niet té, met milde kruiden zoals garam masala, komijn, paprikapoeder en kurkuma. Het gerecht dankt zijn naam aan de romige, boterige saus – niet omdat er een hele klont boter doorheen gaat, maar omdat de textuur zo zacht en vol is.
Dit is echte comfort food. En ook nog eens makkelijk te maken. Wat wil je nog meer?
Zonder pakjes of zakjes
Ik ben sowieso fan van gerechten waarbij je zelf de kruiden bepaalt. Geen kant-en-klare mixen, maar gewoon met wat je in je keukenkastje hebt. En dat werkt bij deze Butter Chicken echt perfect. Je proeft de pure ingrediënten en het is helemaal niet ingewikkeld om te maken.

Butter chicken recept
Butter chicken is een kruidig gerecht, ik zou het zelfs licht-pittig noemen. We gebruiken hiervoor een breed scale kruiden uit de voorraadkast.
De kip marineren we in een afsluitbare kom of plasticzak met yoghurt, knoflook, geraspte gember, garam masala, kurkuma, komijnpoeder, chilipoeder, citroensap en zout. Laat dit minimaal een half uurtje marineren, langer tot wel enkele uren mag ook. Daar wordt het alleen maar lekkerder van.
Fruit ui met knoflook in een pan met olie en boter en bak hier het kipmengsel in aan. Hierbij gaan de paprika en courgette, met de kruiden zoals gember, komijnpoeder, korianderpoeder, garam masala, en paprikapoeder. Hierbij gaat tomatenblokjes, water, suiker en een snuf zout. Laat dit lekker pruttelen voor je nog een extra klont boter toevoegt. Serveer met fijngehakte peterselie (of koriander) ter garnering.
Het is lekker om de butter chicken te eten met rijst of naan. De naan kan je kant en klaar kopen, maar je kan ook zelf naan maken met dit naan recept.

Ingrediënten
Voor de gemarineerde kip
Overige ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze butter chicken recept
Stap 1
Eerst marineren we de kip. Meng in een afsluitbare kom of plasticzak de yoghurt met knoflook, gember, kruiden, citroensap en zout. Voeg de blokjes kip toe en laat dit minstens 30 minuten (liefst een paar uur) marineren.Stap 2
Fruit de ui met knoflook aan in een pan met 2 eetlepels boter en olie. Doe het kipmengsel erbij, bak de kip rondom aan. Doe hierna de paprika en courgette erbij. Bak dit 10 minuten mee voor je de gember en kruiden toevoegt. Bak dit een minuut mee voor je de tomatenblokjes samen met 100 ml water erbij doet samen met suiker en een snuf zout. Breng dit aan de kook en laat het 15 minuten pruttelen. Voeg nog 2 eetlepels boter toe aan de saus en verwarm dit 5 minuten mee.
Stap 3
Serveer de butter chicken met gekookte rijst, of naan. Garneer met fijngehakte koriander of peterselie.Ingrediënten
Voor de gemarineerde kip
Overige ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze butter chicken recept
Stap 1
Eerst marineren we de kip. Meng in een afsluitbare kom of plasticzak de yoghurt met knoflook, gember, kruiden, citroensap en zout. Voeg de blokjes kip toe en laat dit minstens 30 minuten (liefst een paar uur) marineren.Stap 2
Fruit de ui met knoflook aan in een pan met 2 eetlepels boter en olie. Doe het kipmengsel erbij, bak de kip rondom aan. Doe hierna de paprika en courgette erbij. Bak dit 10 minuten mee voor je de gember en kruiden toevoegt. Bak dit een minuut mee voor je de tomatenblokjes samen met 100 ml water erbij doet samen met suiker en een snuf zout. Breng dit aan de kook en laat het 15 minuten pruttelen. Voeg nog 2 eetlepels boter toe aan de saus en verwarm dit 5 minuten mee.
Stap 3
Serveer de butter chicken met gekookte rijst, of naan. Garneer met fijngehakte koriander of peterselie.Ben je opzoek naar recept inspiratie?
Meld je gratis aan voor mijn nieuwsbrief, en ontvang wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten

Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier in
Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier in
Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier in
Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier in