Carpaccio van serranoham met asperges
Nu ik zwanger ben valt het me op dat ik voornamelijk in restaurants mijn eetgewoonten moet aanpassen. De gerechten die ik normaal gesproken zou nemen (iets met rauw vlees of vis) zijn nu even een no go. Opzich geen probleem, als er maar andere lekkere dingen op de kaart staan. Graag iets uitgebreiders dan eenCarpaccio van serranoham met asperges
Bewaren
Nu ik zwanger ben valt het me op dat ik voornamelijk in restaurants mijn eetgewoonten moet aanpassen. De gerechten die ik normaal gesproken zou nemen (iets met rauw vlees of vis) zijn nu even een no go. Opzich geen probleem, als er maar andere lekkere dingen op de kaart staan. Graag iets uitgebreiders dan een kommetje tomatensoep of een salade. En dat is niet altijd het geval helaas.
Deze carpaccio van serranoham met asperges is een variatie op een gerecht dat op Terschelling at ik at bij Restaurant Op West (hier lees je er meer over). Ook deze keer stonden er hoofdzakelijk gerechten op de kaart die ik niet kon eten. Maar in het menu van de dag werd als voorgerecht serranoham geserveerd. Een heerlijke keuze, het gerecht zat bommetje vol smaak.
En omdat het zo lekker was besloot ik het thuis na te maken. Echt een aanrader voor als je opzoek bent naar een lekker licht gerechtje, bijvoorbeeld als voorgerecht of serveer het op een grote schaal als bijgerecht.
Carpaccio van serranoham met asperges
Bereidingstijd 20 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
- 150 gram gesneden serranoham
- 16 groene asperges
- 16 sperzieboontjes
- 2 handjes babysla
- extra vergine olijfolie
- peper
- scheutje citroensap
- croutons (bijvoorbeeld zelfgemaakt volgens dit recept)
Bereiding:
Breng water met zout aan de kook. Verwijder de uiteinden van de asperges en sperzieboontjes. Blanceer de asperges en sperziebonen ongeveer 4 minuten in kokend water, tot de beetgaar zijn en nog mooi groen zien. Dompel de groenten na het blanceren even kort in (ijs)koud water zodat de garing stopt.
Laat de groenten uitlekken en meng met een scheutje olijfolie, citroensap en peper.
Verdeel de gesneden serranoham over de borden en leg hier een beetje van de sla op. Verdeel de geblanceerde groenten over de salade en bestrooi tot slot met croutons.
———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via Facebook, Twitter of Bloglovin.
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
7 reacties
L
Serrano ham is rauwe ham en mag je niet eten in de zwangerschap tenzij je het goed doorbakt van te voren. Zie ook voedingscentrum.nl Misschien is het beter om dit weg te halen als zwanger proof recept.
Tanja
Dit lijkt me ook een heerlijk gerecht en makkelijk gerecht voor als je niet zwanger bent en buiten de feestdagen! :-) Trouwens, leuk idee: recepten voor zwangeren! Dat zag ik nog niet eerder bij andere foodblogsters :-) En ook niet bij de recepten van grote supermarktketens, ik noem geen namen :-) Heel leuk en informatief vond ik je snap shots van Terschelling! Mooie foto's en leuke tekst :-)
Eva
Hi Brenda, ik ben ook zwanger en eet juist geen serranoham omdat dat rauwe gedroogde ham is. Kijk maar https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Serranoham
Brenda Kookt
Hoi Eva, wat leuk dat je ook zwanger bent. Ik hoorde van iemand via Facebook inderdaad ook dat Serranoham juist niet goed is als je zwanger bent.. het is ook zo verwarrend allemaal. Toch hoor ik bijvoorbeeld via de verloskundige dat Serranoham (en andere gedroogde ham ook) wel tijdens de zwangerschap gegeten mag worden.
Marja
Het ziet er zeer appeteitelijk uit. Echt heel erg lekker èn ik ben gek op groene asperges en ook op serranoham. Een gouden combi wat mij betreft. Ik ga het zeker een keer namaken want ik krijg er nu al trek in. Groetjes, Marja. :-D