Ga naar de inhoud

Chocoladetaart met salted caramel

Het is feest! Vijf jaar geleden startte ik Brenda Kookt!. Dit is dus een heus jubileum: 5 jaar brendakookt.nl! Dat is een taart waard! Een chocoladetaart met salted caramel. Vijf jaar geleden startte ik vrij impulsief mijn blog. Ik had toen niet kunnen weten dat dit zo zo’n groot deel...

Ingrediënten

Voor de taart:

Voor de chocolade ganache:

Overige ingrediënten: 

Extra benodigd: twee springvormen met een diameter van 18 cm (als je 1 springvorm hebt kun je de taarten ook na elkaar bakken, heb ik ook gedaan) 

Print dit gerecht

Bereidingswijze

Bereiding van de taart: 

Stap 1
Doe het water in een pannetje en breng het aan de kook. Roer de cacao er door en laat dit mengsel even afkoelen.
2
Stap 2
Meng de bloem met suiker, zout en bakpoeder door elkaar. Voeg de vanille-extract, karnemelk, zonnebloemolie en eieren toe en mix dit goed door elkaar. Roer het cacaomengsel er door en laat dit mengsel een half uurtje rusten.
3
Stap 3
Vet de springvorm(en) in met boter of olie en bekleed de het met bakpapier. Verwarm de oven voor op 170 ºC. Verdeel het beslag over de 2 bakvormen en bak ze 50 minuten in de oven. (als je 1 vorm hebt dan bak je de taarten na elkaar)
4
Stap 4
Stort de taarten op een vel bakpapier, haal het velletje bakpapier dat mee is gebakken van de taart af. Laat de bodems helemaal afkoelen.

Bereiding van de dulce de leche:

1
Stap 1
Vul een grote pan met water en breng dit aan de kook. Leg hier het blikje gecondenseerde melk in. Zorg er voor dat het blikje ten alle tijden helemaal onder water staat. (is dit niet het geval dan is er kant op ontploffingsgevaar). Laat het water 2,5 uur zachtjes koken met de deksel op de pan. Controleer tussentijds een paar keer of het blikje nog helemaal onder water staat.
2
Stap 2
Laat het blikje even afkoelen op het aanrecht en trek het hierna open. Je hebt nu lekkere dulche de leche. Breng de dulche de leche op smaak met grof zeezout.

Bereiding van de chocolade ganache: 

1
Stap 1
Laat de boter en chocolade in een pannetje smelten. Roer de zure room en vanille door de gesmolten chocolade. Klop met een garde de poedersuiker er door.
2
Stap 2
Is het mengsel te stevig? Voeg dan een beetje kokend water toe. Is het mengsel te vloeibaar? Voeg dan wat meer poedersuiker toe. Het moet zo vloeibaar zijn dat je de taart er gemakkelijk mee kunt bedekken, maar ook zo dik dat het er niet afdruipt.

Het opbouwen van de taart: 

1
Stap 1
Leg de twee chocolade taarten op elkaar en snijd de zijkanten eventueel bij. Haal de taarten va elkaar en besmeer de bovenkant van een van de taarten met een laagje gezouten dulce de leche.
2
Stap 2
Leg de andere taart er op.
3
Stap 3
Besmeer de zijkant van de taart met de chocolade ganache. En besmeer de bovenkant van de taart met gezouten dulce de leche.
4
Stap 4
Verdeel blokjes van de reep Tony's over de taart en wissen dit af met blokjes karamelfudge.

Tip: het maken van de taart is best even wat werk. Doe het daarom in fasen. Bak de taarten de dag van te voren, en de bereid de dulce de leche dan ook alvast. Kun je de volgende dag meteen beginnen met het maken van de ganache en het opbouwen van de taart. 

Chocoladetaart met salted caramel

Chocoladetaart met salted caramel, Chocolade taart met gezouten caramelHet is feest! Vijf jaar geleden startte ik Brenda Kookt!. Dit is dus een heus jubileum: 5 jaar brendakookt.nl! Dat is een taart waard! Een chocoladetaart met salted caramel.

Vijf jaar geleden startte ik vrij impulsief mijn blog. Ik had toen niet kunnen weten dat dit zo zo’n groot deel van mijn leven zou worden en nu 5 jaar later zelf mijn baan zou zijn. 5 jaar en een kookboek later mag daar best een feestje om gevierd worden. En dat doe ik met deze taart.

Heb je het over een to die for chocoladetaart? Dan heb je het over deze taart. Hij is zo ontzettend lekker! Een taart gebaseerd op mijn favo chocolade: de karamel-zeezout reep van Tony Chocolonely. Voor dit recept combineerde ik een taart van Rudolph van Veen (deze) met de Ouderwetse Chocoladetaart van Nigella Lawson.

Het resultaat zijn twee chocoaldetaarten met daartussen karamel (of dulce de leche) met daaromheen chocolade ganache. Overgoten met gezouten karamel en dan nog afgemaakt met stukjes chocolade (van de reep) en blokjes karamelfudge.

De taart is wel machtig, dat kan niet anders met een goede chocoladetaart. Dat hoort er nou eenmaal bij. Neem daarom niet te grote punten, en geniet volop. Hij is zoo lekker!

Chocoladetaart met salted caramel, Tony Chocolonely taart met karamel

Chocolade taart met caramel

Chocoladetaart met salted caramel

En dan kan nu het grote genieten beginnen…  🙂

Bekijk ook andere recepten
Citroenmuffins
Gegrilde ananas met ijs en karamelsaus
Fruitpizza met koekbodem
Limoncello tiramisu

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op