Cottage pie
Bewaren
Cottage pie: een heerlijke ovenschotel met gehakt en aardappelpuree. Simpel, maar altijd goed. Met tomaat, wortel en erwtjes. Een ideale makkelijke maaltijd voor het hele gezin.
Dit is zo’n heerlijk gerecht waar iedereen in het gezin blij van wordt. Een klassieke ovenschotel met een laagje smeuĆÆge aardappelpuree, bovenop een hartige gehaktvulling. Simpel, smaakvol en perfect voor drukke doordeweekse avonden of een ontspannen zondagse maaltijd.
Scroll naar beneden voor de uitgewerkte receptkaart.
Wat is cottage pie?
Wist je dat cottage pie een gerecht is met een rijke historie? Dit heerlijke ovengerecht komt oorspronkelijk uit Groot-Brittanniƫ en werd al in de 18e eeuw gemaakt. Het was vooral populair bij de arbeidersklasse, die eenvoudige maar voedzame maaltijden nodig had.
Cottage pie is een klassieker die niet voor niks al zo lang : het is betaalbaar, makkelijk te maken en ontzettend lekker. De naam verwijst naar de cottages, de eenvoudige huisjes van boeren en arbeiders. Aardappelen, die in die tijd heel goedkoop en net zo voedzaam waren, vormden de basis van dit gerecht. Door restjes vlees en groenten te combineren met een laag aardappelpuree, ontstond een lekkere, vullende maaltijd die je zonder veel moeite in de oven kon schuiven.
Van goedkope maaltijd naar familiefavoriet
Het mooie aan cottage pie is dat het zich door de jaren heen heeft aangepast. Van eenvoudige restjesmaaltijd tot een echte familiefavoriet. Het gerecht is zo veelzijdig dat je eindeloos kunt variƫren met de ingrediƫnten. En dat maakt het perfect voor zowel drukke doordeweekse dagen als een gezellige maaltijd in het weekend.
Cottage pie of shepherd’s pie?
Hoewel de namen vaak door elkaar worden gebruikt, is er een klein verschil tussen cottage pie en shepherdās pie. Cottage pie wordt traditioneel gemaakt met rundergehakt, terwijl shepherdās pie oorspronkelijk met lamsgehakt wordt bereid. Wij maken hier dus een cottage pie met gehakt.
Cottage pie met gehakt maken
Het is echt niet moeilijk om deze cottage pie met gehakt te maken. Eerst kook je de aardappelen gaar. Dan verhit je boter in een grote koekenpan, fruit je de ui glazig, en bak je het gehakt rul. Voeg vervolgens wortelblokjes toe en bak dat 15 minuten mee.
Breng het geheel dan op smaak met tijm, laurier, peper en zout, en voeg tomatenpuree, worcestersaus, tomatenblokjes en erwtjes toe. Laat dit dan 10 minuten pruttelen. Stamp de aardappelen fijn en meng met boter, Parmezaanse kaas, mosterd, eidooiers en warme melk tot een romige puree.
Nu dit klaar is mag het geheel de oven in. Vet een ovenschaal in, verdeel het gehaktmengsel over de bodem en dek af met de puree. Bestrooi met panko en bak 30 minuten in de oven, waarbij je na 20 minuten Parmezaanse kaas toevoegt voor een knapperig korstje. Serveer direct en geniet!
Engelse ovenschotel met gehakt en aardappelpuree
Dit is zo’n heerlijk gerecht om te maken. Een lekkere ovenschotel met gehakt en aardappelpuree, met tomaat, wortel en erwtjes.
Het gerecht is eenvoudig, voedzaam en vooral ontzettend lekker. Perfect voor drukke doordeweekse avonden, maar ook ideaal om te maken als je zin hebt in een gezellige maaltijd waar iedereen blij van wordt
Ingrediƫnten
Voor de puree
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze cottage pie
Stap 1
Kook de aardappelen gaar.Stap 2
Verwarm boter in een grote koekenpan of wok. Fruit de ui aan. Doe het gehakt erbij als de ui glazig ziet en bak dit rul. Voeg de blokjes wortel toe en bak dit 15 minuten mee.Stap 3
Voeg de tijm en laurier toe en breng op smaak peper en zout. Voeg hierna de tomatenpuree, worcestersaus toe samen met de blokjes tomaat en erwtjes. Meng het geheel goed door elkaar en verwarm het 10 minuten mee.Stap 4
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.Stap 5
Stamp de gekookte aardappelen fijn en meng dit met roomboter, Parmezaanse kaas, mosterd, eidooiers en warme melk.Stap 6
Verdeel het gehaktmengsel over de ovenschaal en dek de schotel af met een laag aardappelpuree en bestrooi dit met panko.Stap 7
Verwarm de cottage pie 30 minuten in de oven. Voeg na 20 minuten de geraspte Parmezaanse kaas toe en verwarm dit de laatste 10 minuten mee.Ingrediƫnten
Voor de puree
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze cottage pie
Stap 1
Kook de aardappelen gaar.Stap 2
Verwarm boter in een grote koekenpan of wok. Fruit de ui aan. Doe het gehakt erbij als de ui glazig ziet en bak dit rul. Voeg de blokjes wortel toe en bak dit 15 minuten mee.Stap 3
Voeg de tijm en laurier toe en breng op smaak peper en zout. Voeg hierna de tomatenpuree, worcestersaus toe samen met de blokjes tomaat en erwtjes. Meng het geheel goed door elkaar en verwarm het 10 minuten mee.Stap 4
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.Stap 5
Stamp de gekookte aardappelen fijn en meng dit met roomboter, Parmezaanse kaas, mosterd, eidooiers en warme melk.Stap 6
Verdeel het gehaktmengsel over de ovenschaal en dek de schotel af met een laag aardappelpuree en bestrooi dit met panko.Stap 7
Verwarm de cottage pie 30 minuten in de oven. Voeg na 20 minuten de geraspte Parmezaanse kaas toe en verwarm dit de laatste 10 minuten mee.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.