Ga naar de inhoud

Cruffin met lemon curd en clotted cream

Cruffin met lemon curd en clotted cream. Een zoet lekkernij, een gebakje. Een kruising tussen een croissant en muffin. Lekker bij de paasbrunch, ontbijt of bij de koffie.

30 minuten Bereidingstijd
Delen op

Cruffin met lemon curd en clotted cream

De crufin is hot! Je ziet de cruffin deze weken ineens heel vaak online verschijnen. En dat is niet zo vreemd, want het is een heel lekker zoet lekkernij. Ik deel vandaag een cruffin met lemon curd en clotted cream. Een hapje dat super lekker is bij de paasbrunch, ontbijt of gewoon bij de koffie.

Heb je nog nooit van een cruffin gehoord en denk je nu: een wat!? dan zal ik het je even uitleggen. Een cruffin is een kruising tussen een croissant en een muffin. Een croissant muffin. Het is croissantdeeg dat wordt gebakken als een muffin, in een vormpje. Hierdoor krijgt de croissant een andere vorm. En die cruffin, die kun je dus op allerlei manieren eten. Vaak wordt de cruffin gevuld met room en bijvoorbeeld een jam zodat het een lekker zoet gebakje wordt.

Cruffin recept

Eerder ben ik ook al eens met deze variatie op de croissant aan de slag gegaan. Ik wilde toen en hartige variant maken waarbij ik het vulde met ham en kaas. Dit was niet zo’n succes, het werd vooral een vettige bende. Dat recept is daarom ook nooit op de blog verschenen 😉

Cruffin met lemon curd en clotted cream

Deze keer besloot ik het aan te pakken zoals het hoort. Door de cruffin eerst af te bakken, en daarna pas te vullen. Omdat we vorig jaar niet met de familie konden paasbrunchen heb ik voor iedereen scones gebakken. Samen met lemon curd, jam en clotted cream hebben we dit bij iedereen langs gebracht. En dat was zo lekker. Dat bracht me op het idee om de cruffin te vullen zoals ik met een scone zou doen, met clotted cream en lemon curd. En het resultaat, is super lekker!

Cruffin met lemon curd en clotted cream

How to bake

Voor de cruffin gebruik ik blikjes croissantdeeg. Snijd het deeg op de stippellijntjes door zodat er drie rechthoeken ontstaan. De diagonale stippellijntjes die druk je met je vingers dicht zodat het een rechthoekige lap deeg is zonder gaatjes erin. Rol de rechthoekige lapjes deeg vanaf de lange kant op. Snijd het rolletje hierna door de lengte door. Zo ontstaan 6 halve rolletjes. Ieder rolletje rol je vervolgens op en leg je in een vakje van de muffintray.

Ik merk in de reacties dat sommigen het onduidelijk vinden hoe je de cruffins moet rollen. Via deze link kun je het filmpje bekijken dat ik op Instagram heb gedeeld.

Nadat de gebakjes uit de oven komen laat je ze even afkoelen. Hierna kun je ze vullen. In dit geval heb ik clotted cream gemengd met een beetje lemon curd. Dit heb ik in de cruffin gespoten. En afgemaakt met een beetje extra lemon curd en poedersuiker. Lemon curd kun je zelf maken met dit recept (dat is het aller lekkerste) maar je kunt het ook kant-en-klaar kopen.

Het resultaat is een super lekkere cruffin gevuld met lemon curd en clotted cream. Ze zijn zo lekker dat ik ze volgend weekend zelf ook weer op tafel zet 🙂

Cruffin maken

Cruffin met lemon curd

Ingrediënten

stuks
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze cruffin met lemon curd en clotted cream

Bereiding: 30 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de muffintray in.
2
Stap 2
Rol het croissantdeeg uit en snijd het deeg op de stippellijntjes door zodat er drie rechthoeken ontstaan. De diagonale stippellijntjes die druk je met je vingers dicht zodat het een rechthoekige lap deeg is zonder gaatjes erin. Rol de rechthoekige lapjes deeg vanaf de lange kant op. Snijd het rolletje hierna door de lengte door. Zo ontstaan 6 halve rolletjes. Ieder rolletje rol je vervolgens op en leg je in een vakje van de muffintray.
3
Stap 3
Roer het ei los en bestrijk het deeg met ei.
4
Stap 4

Bak het croissantdeeg af volgens de verpakking (die van mij heb ik 14 minuten gedaan, ipv 12-15). Nadat de gebakjes uit de oven komen laat je ze even afkoelen.

5
Stap 5
Roer de mascarpone los en klop de crème fraîche erdoor. Roer hier ook 1 eetlepel lemon curd door.
6
Stap 6

De clotted cream en extra lemon curd kun je los bij de cruffins serveren, maar je kunt ze ook vullen. Doe de clotted cream in een plasticzak met spuitmondje. Maak eventueel met een mesje een gaatje in de cruffin en spuit de clotted cream erin. Maak af met poedersuiker en een beetje extra lemon curd.

7
Stap 7
Hierna is de cruffin klaar om je tanden erin te zetten.
Bekijk ook andere recepten
Eton mess kerstkrans
Sinterklaaskoek met chocolate chip en kruidnoten
Kidsproof kruidnotentiramisu
Parelcouscous met pompoen en rode biet

12 reacties

Diana

Kun je dit tevoren bereiden en later afbakken?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Ja dat kan

Nellie

Hoi Brenda Gebruik jij het kleine blikje croissantdeeg of het grote blikje? Groetjes Nellie

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Nellie, in dit geval heb ik het grote blik gebruikt. Maar komend weekend ga ik voor de kleinere, ivm de paasbrunch en meerdere hapjes eten ;) Maar het kan dus allebei.

Aline

Brenda, heb je misschien ook het recept van clotted cream ? Alvast bedankt, Aline.

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi aline, de cluttered cream is in dit geval de mascarpone met crème fraîche.

H

Haai, heb je niet toevallig een filmpje van hoe je het deeg precies doet want ik begrijp niet goed hoe je het doet. En wil het zo graag eten groetjes

Laat een bericht achter

Tanja

Hoi Benda, Dat lijkt mij heerlijk, ik ga het maken volgende week. Maar ik begrijp iets niet, in het recept. Wat bedoel je met;Zo ontstaan 6 halve rolletjes. Ieder rolletje rol je vervolgens op en leg je in een vakje van de muffintray. De 6 rolletjes snap ik. Maar hoe moet je het rolletje nog een keer oprollen?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Tanja, ik kan me voorstellen dat het onduidelijk kan zijn. Ik heb er een filmpje van gemaakt en gedeeld op Instagram. De link hiernaar staat hierboven in het artikel.

Esther

Hoi, ik snap allen de rolletjes niet. Oprollen en doorsnijden. 6 rolletjes. Maar wat bedoel je daarna met die 6 rolletjes (weer) oprollen.

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Het zijn een soort opgerolde sliertjes, en die sliertjes die rol je weer tot een rolletje. Filmpje staat ook op mijn Instagram, hierboven link ik naar dit filmpje. Dank un je het zien :)

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op