Ga naar de inhoud

Makkelijke Lemon Curd!

Lemon curd hoort bij een High Tea. Of op toetjes. Of op cakejes. Deze lemon curd staat binnen 15 minuten op tafel! Lekker, snel en makkelijk!
15 minuten Voorbereidingstijd

Ingrediënten

jampotten (circa 660ml)
Print dit gerecht

Bereidingswijze

Stap 1
Rasp de citroenen. Pers de citroenen uit en vang het sap op.
2
Stap 2
Verwarm de boter 2 tot 3 minuten in de magnetron tot dit gesmolten is.
3
Stap 3
Mix de eieren, suiker en citroen (rasp en sap) door elkaar en voeg dit toe aan de gesmolten boter. Mix dit door elkaar.
4
Stap 4

Zet het mengsel in de magnetron en verwarm dit 5 minuten op de hoogste stand. (Roer dit tussentijds 2 tot 3 keer door met een vork. Pas op: HEET!)

5
Stap 5
Het mengsel is dik genoeg/klaar als het aan een lepel blijft hangen (na het indopen).
6
Stap 6
Giet de hete Lemon Curd in potjes.
7
Stap 7

Zet de potten als ze afgekoeld zijn in de koelkast. Gebruik het meteen in een recept, of eet het direct op.

  • Keer de potjes met hete Lemon Curd om zodat het vacuum trekt. Op deze manier kun je het langer bewaren. Omdat er geen conserveringsmiddelen inzitten is dit minder lang houdbaar dan gekochte Lemon Curd
  • Is deze hoeveelheid Lemon Curd te veel? Vries het dan in! De Lemon Curd bevriest niet helemaal hard, dus je kunt de inhoud uit het bakje scheppen. Het ontdooit snel.
  • Bron: Smulweb

Makkelijke Lemon Curd!

De  


Lemon Curd. Ik ben er gek op!!! Lemon curd mag niet ontbreken
bij de high tea, op scones met clotted cream. Maar je kunt er meer mee doen. Lemon Curd is ook lekker in toetjes of cakejes.

Ik dacht dat het moeilijk zou zijn om zelf Lemon Curd te maken. Maar met dit recept is het super makkelijk én super lekker!
Binnen 15 minuten heb je heerlijke zelfgemaakte Lemon Curd!

Ik koop Lemon Curd niet meer kant en klaar, ik maak het zelf! En jij vanaf nu ook!

Met dit recept maak je Lemon Curd in de magnetron. Ik moet toegeven dat ik geen fan ben van het koken in de magnetron. Maar voor deze Lemon Curd is het echt ideaal!

Tussendoor moet je af en toe wel even roeren met een vork.

Het mengsel is dik genoeg/klaar als het aan een lepel blijft hangen (na het indopen).

Bekijk ook andere recepten
Crumble van nectarine met kersen
Pasta pesto salade
Salade van geroosterde biet met appel en pistache 3 bieten biet 85 gram rucola 0,5 avocado 0,5 appel, in blokjes 80 gram zachte geitenkaas 2 el gepelde pistachenootjes (of walnoten) Voor de dressing: 4 eetlepels balsamicoazijn 2 eetlepels extra vergine olijfolie 1 theelepel mosterd 1 theelepel honing zout en peper Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de bieten en besprenkel met olijfolie, zout en peper. Verpak in aluminiumfolie en rooster 30 minuten in de oven. Laat de biet hierna afkoelen en snijd ze in partjes. Maak de dressing door de ingrediënten te mengen in een kommetje. Verdeel rucola over een groot bord of schaal. Verdeel hierover partjes avocado, partjes geroosterde rode biet en blokjes appel. Verdeel hierover verkruimelde geitenkaas en bestrooi met grof gehakte pistachenootjes. Verdeel tot slot de dressing over de salade van rode biet
Fruitpizza met koekbodem

82 reacties

Ellis

Kan het verwarmen/ verhitten ook in een pannetje op het vuur?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Ja, dat kan ook

Marloes

Ieder jaar organiseer ik voor mijn moeder en haar zussen een high tea. Deze lemon curd en de scones van jouw website zijn heerlijk en keer op keer een groot succes!

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Wat goed om te horen Marloes, het blijft ook mijn favoriete recept. Een potje uit de supermarkt kan hier echt niet tegenop!

Lous

Dag Brenda. Ik maak deze curd geregeld maar ik blijf me afvragen hoeveel citroensap je nodig hebt voor dit recept. Niet alle citroenen geven evenveel sap.

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Ik kijk in dat geval niet zo krap Lous, ik neem hoeveel er uit mijn citroenen komt. Ik probeer wel vaak grote citroenen te nemen zodat ik zoveel mogelijk sap heb :) Tip: bewaar de citroenen uit de koelkast, dan geven ze ook meer citroensap.

Maaike

Gebruikt voor de monchoutaart en echt goed gelukt en mega lekker!! Hoe lang kun je de lemoncurd in de koelkast bewaren? (geen diepvries momenteel)

Laat een bericht achter

Ireen

Voor de derde keer gemaakt..het is zeker niet teveel, hier en daar een potje uitdelen en in de vriezer bewaren gaat inderdaad heel goed.

Laat een bericht achter

Fem

Gebruik je margarine of roomboter?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Ik gebruik in dit geval meestal roomboter, maar margarine kan ook.

Mekers

Tip tip Hallo, stel je wil de curd dikker hebben kun je gelatine toevoegen. Groetjes, Toke

Laat een bericht achter

Greta Vermeire

Dag Brenda, even een vraagje er staat dat je citroensap, citroenrasp, eieren en suiker moet mixen maar bedoel je dat je dit mengt met de klopper of mix je gewoon alles fijn en dus de rasp inbegrepen, ik wil de ijstaart met de lemoncurd maken voor de Kerst.

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Greta, ik meng dit inderdaad met een mixer (een klopper)

Patrick

Top recept. Na altijd maar au bain marie te hebben geklopt was dit koken in een magnetron een welkome afwisseling. Zo ga ik het zeker vaker doen. Bedankt.

Laat een bericht achter

Ingrid

Hmmm zo'n heerlijke lemon curd, al diverse malen nu gemaakt en een succes

Laat een bericht achter

Els

Hoi Brenda, wanneer ik de lemon curd op het gas maak, in een pannetje met antiaanbaklaag, dan is de bereiding toch hetzelfde en moet ik er gewoon wat langer bij blijven en opletten voor aanbranden, denk ik of heb je nog een tip

Laat een bericht achter

Henriëtte

Kan ik dit recept ook maken met een natuurlijk zoetmiddel? Zo ja welke middelen kan ik dan gebruiken en welke verhouding is dan juist?

Laat een bericht achter

Tanja

Ik heb vandaag je Lemon Curt gemaakt en ohhh wat is dat lekker! Ik likte de schaal helemaal uit :-) Ik probeerde je recept vast uit want ik organiseer 30 januari een High Tea voor zussendag. We zijn met zijn vieren en met de handige tips van jou High Tea artikel en de recepten daar verdeelde ik recepten. Voor iedere zus een hartig hapje, een zoet hapje en een sandwich of wrap. Een zus maakt ook scones en ik de lemon curd en de clotted cream daarbij. Het was nog behoorlijk lastig, de recepten kiezen want er stond zoveel lekkers :-) Ik weet zeker dat het smullen word!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk om te horen Tanja! Succes met koken en geniet van de High tea!

will janssen

Gisteren de lemon Curd gemaakt , deze is prima gelukt en erg lekker! Kende het niet maar ga het nu vaker maken , bedankt voor je goede uitleg. Met toef slagroom ook erg lekker. groet, will

Laat een bericht achter

Tanja

Tja, dat valt idd mee, deze lekkere curd zelf maken! En wat langer bewaren in de vriezer lijkt me ideaal, goede tip! Dit recept komt bij mijn favorieten te staan!

Laat een bericht achter

Ingrid

Ik heb gisteren de Lemon Curd gemaakt, au bain marie omdat ik geen magnetron meer heb. Hij is heerlijk, super goed gelukt, het duurde alleen wel wat langer dan met magnetron. Ik heb de boter gesmolten, daarna de citroenrasp, suiker en het citroensap erbij gedaan, vervolgens de eieren geklutst en er langzaam roerend bij gegoten. Daarna zo'n 15 min op een laag vuurtje roeren tot het de juiste dikte had. Na afkoelen helemaal goed! Vandaag ga ik er de Limoncello Semifreddo mee maken, ik ben benieuwd! Groetjes Ingrid

Laat een bericht achter

wil

Hallo brenda, IK ga donderdag een high tea geven, kan ik de lemon curd een dag van tevoren maken? Ik heb al een keer een recept van jou gebruikt nl. De clothed cream dat was een groot succes. bedankt.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

De lemon curd kun je heel goed een paar dagen van te voren maken. Bewaar het goed afgesloten in de koelkast. Als je het langer wilt bewaren kun je het ook invriezen.

Jolie

Ik vroeg mij af waar ik goedkoop die potten/glaasjes kan kopen voor zowel de lemon curd en de citroen cheesecake. Groetjes, Jolie

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

De potten waar ik de lemon curd in bewaarde kocht ik bij de Xenos, volgens mij verkopen ze deze potten daar nog steeds. Die andere potjes van de citroen cheesecake zijn Mason Jars. Ik denk dat soortgelijke potjes inmiddels ook bij de Xenos verkrijgbaar zijn :)

Barry

Hallo, klopt het echt dat de hele eieren er in gaan en niet zoals ik in eerste instantie dacht allen het eigeel?

Laat een bericht achter

ria

leek makkelijk maar bruist over schaaltje heen en lijkt wel behangplaksel. wat doe ik verkeerd??

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Misschien is je schaaltje te klein, bij mij is het nog nooit over de rand gekomen. Het gaat inderdaad wel een beetje bubbelen, dit is goed.

Petra2017

Brenda, vraagje, ik vind limoenen lekkerder dan citroenen. Gaat "Limecurd" ook lukken denk je? Groetjes, Petra

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ik heb geen ervaring met limecurd, misschien gewoon eens proberen? Het is dezelfde substantie, dus ik vermoed dat je met dit recept ook limecurd kunt maken. Laat je weten of het een succes was?

Truus

Ondertussen heb ik het al diverse keren gemaakt. Ideaal in zo'n korte tijd.Ik had eerst een recept uit Engeland en die was ook lekker maar deze is makkelijker en veel sneller..

Laat een bericht achter

Anne

Hi Brenda, Hoe lang kan ik de lemon curd in de koelkast bewaren? Gr., anne

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ongeveer 1,5 week in verband met de eieren die erin zitten. In d vriezer kun je het langer bewaren.

Janny

Ik heb vandaag lemon curd gemaakt, alles gedaan zoals beschreven, maar het smaakt een beetje naar ei en is niet echt lekker. De hoogste stand van mijn magnetron gebruikt (900 watt), en toen het teveel ging borrelen na 4 minuten uitgezet. Wat doe ik fout?

Laat een bericht achter

rona

gisteravond gemaakt, eigenlijk voor het toetje van 2e kerstdag, ik hoop dat er genoeg is, loop nu al de hele tijd te snoepen!!

Laat een bericht achter

Monique de Lorijn

Beste Brenda, Zojuist de lemoncurd gemaakt en deze is echt heerlijk. Ik ga hem verwerken in de Limoncello Semifreddo. Hartstikke handig hoe je stap voor stap met foto's de verschillende fases van het recept zichtbaar maakt. Ik ga er dus van uit dat het dessert een succes wordt.

Laat een bericht achter

Fenneke

Beste Brenda, Ik heb zojuist de lemon curd gemaakt en het is volgens mij goed gelukt. Als ik het in de koelkast zet kan ik het eerste kerstdag toch wel serveren?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hoi Fenneke, ja dat kan. Als je het langer wilt bewaren kun je Lemon Curd ook heel goed invriezen.

Liz

Hoi Brenda, ik heb deze lemon curd en de clothed cream gemaakt voor mijn high tea afgelopen november. Het was een dikke hit!! Iedereen was laaiend enthousiast en vroeg om het recept. En ik vond het ook heeeeerlijk, ik had het nog nooit eerder op of gemaakt. Maar tjee zeg wat is dat lekker:-) Ik had wat lemon curd over en dat heb ik idd in de vriezer gedaan. Afgelopen week bij een kerstborrel meegenomen en weer allerlei complimentjes in ontvangst genomen. Zelfs een vriendin die van origine uit Groot Brittannie komt vroeg om het recept. Dat is toch wel een compliment vind je niet!!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Bedankt voor je berichtje, dat is een heel mooi compliment :)

Dorothy Vergauwen

Ik heb deze lemon curd vorige week gemaakt en ze is heerlijk!! Dit is een receptje dat ik zeker ga bewaren, want het is echt zo gemakkelijk als wordt gezegd! Vanaf nu zal er elke dag lemon curd in mijn keuken te vinden zijn! Ik ben fan!

Laat een bericht achter

martine remmelzwaal

Hallo Brenda, Ik heb het gisteren gemaakt voor een high tea die ik zaterdag ga geven. Wat is het toch lekker!! Ben nu al verslaafd ;-) Ik heb er jammer genoeg geen 2 (gewone maat) jampotjes mee kunnen vullen...Maar hierdoor kon ik wel even lekker snoepen van het restantje. Heerlijk op een witte boterham vanmorgen!

Laat een bericht achter

Jacqueline

Zaterdag een high tea. Kwam je recept tegen en heb het net gemaakt. Verrukkelijk! Wat een super site trouwens...erg leuke dingen kom ik tegen, ik ben fan!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk! Nieuwe fans zijn altijd welkom :-)

Puck

Wat een superleuk blog! Ik wil alles wel een keer maken! Echt top!

Laat een bericht achter

avril muller

Het is zo lekker dat je het gewoon uit het potje kunt eten! Uitkijken dus. Op een beschuitje ook zo lekker!

Laat een bericht achter

M.d.fleurke

Hoi, Stomme vraag misschien, maar moet je de drie citroenen volledig opraspen?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Nee, citroenen rasp je niet volledig op. Alleen een klein laagje, het gele deel van de schil. Hieronder wordt de citroen wit, het witte gedeelte is bitter. Bij het raspen van de citroen wil je alleen het gele-gedeelte gebruiken.

ingrid rhebergen

Hoi Brenda, mijn kinderen (12 en 14 jaar) hebben al enkele jaren hun eigen theehuisje en gebruiken jouw recept voor hun high-tea's. Smaakt heerlijk. Alleen krijgen ze soms dikke stukken eiwit erin. Wat doen ze fout.????? We hebben een magnetron met de hoogste stand van 900 . Groeten Ingrid

Laat een bericht achter

Ria

Herken ik.. als je bij constateren van die klontjes goed met een garde klopt ipv met een vork, , daarna om de minuut weer even kloppen, dan is ie na vier minuten perfect!

Brenda Kookt

Wat leuk dat je kinderen high tea's maken! Dikke stukke eiwit is mij nog niet overkomen in de lemon curd. Roeren ze de lemon curd afentoe door als het in de magnetron gaat? Ongeveer om de 1 a 2 minuten.

Ton

Net de paasbrunch achter de rug, met deze heerlijke Lemon, geweldig recept.

Laat een bericht achter

Dick en Annet Verboom

geweldig recept en zóóó makkelijk te maken in de magnetron 4 keer 1 min.en 2 keer 30 sec. Heerlijk resultaat. Dick

Laat een bericht achter

lisbet

Heb net lemon curd gemaakt. Verrukkelijk. Veel lekkerder dan ik me herinner van gekochte. Wel iets dikker geworden dan ik me voorgesteld had. Kom misschien omdat ik geroerd had met de staafmixer - die had ik toch bij de hand om het mengsel te kloppen. Of misschien iets te lang in de magnetron. Maar 't is errug lekker.

Laat een bericht achter

Brenda

Dat zou inderdaad door de staafmixer kunnen komen, maar dat is niet erg hoor.

Thirza

Vandaag dit recept uit geprobeerd. Ik vind het alleen lastig om te beoordelen of het dik genoeg is. De curd bleef in een dun laagje aan me lepel hangen maar de rest gleed er direct weer vanaf.

Laat een bericht achter

Brenda

Hi Thirza, Dat kan ik me voorstellen. Maar als het aan de lepel blijft hangen, en het overtollige eraf glijdt is het goed hoor. Lemon Curd is nog vloeibaar, maar wel een beetje dikkig, beetje lobbig zeg maar. Eet smakelijk! Toevallig heb ik gister ook de lemon curd weer gemaakt.

Helene

Vandaag deze curd gemaakt. Staat net af te koelen, maar ik kan niet van de restanten in de maatbeker afblijven.... Morgen high tea voor mijn verjaardag en daar komt hij heel goed van pas. Bedankt!

Laat een bericht achter

Marleen

Was op zoek naar de lemon curd. Was op diverse plekken niet te koop. Ik heb hem daarom zelf gemaakt, snel klaar en verrukkelijk.

Laat een bericht achter

Limoncello semifreddo « Brenda Kookt!

[...] Niet iedere supermarkt verkoopt Lemon Curd, Albert Heijn wel, maar het is ook niet moeilijk om  zelf maken met dit recept! [...]

Laat een bericht achter

Denise

Heerlijk: lemon curd! Moet bekennen dat ik meestal (nou ja, altijd) een pot koop, maar ga me toch maar snel aan een zelfgemaakte versie wagen!

Laat een bericht achter

Caroline Brouwer

Weet je dat ik het nog nooit zelf heb gemaakt? Moet er toch maar eens van komen. Wat mij tegenhoudt is dat het maar kort houdbaar is, dus als je het maakt moet je er echt een doel mee hebben en het snel opmaken. groetjes, Caroline

Laat een bericht achter

brendakookt

Ik heb het nog nooit gekocht ;-) Voor de Limoncello semifreddo heb ik het ook zelf gemaakt (recept komt maandag online!).

Inge

In de vriezer zoals Brenda al schrijft is het heel lang houdbaar!

simone

Wat een goed idee, het lijkt me een stuk makkelijker in de magnetron. Ik ga het proberen!

Laat een bericht achter

kookgekwilma

Lijkt me erg lekker. Helaas heeft de magnetron hier plaats moeten maken voor de Kenwood, Zou het ook gewoon op de kookplaat kunnen??? Duurt misschien iets langer.... Groetjes, Wilma.

Laat een bericht achter

Inge

Je kan het ook op de kookplaat maken! Citroensap en rasp verwarmen met de boter en de suiker! Van het vuur af halen en 1 voor 1 de eieren toevoegen! Dan weer heel even op het vuur zetten! Pas op dat het niet te heet word dan gaat het Schiften!

Brenda Kookt

Hi Barry, er gaan inderdaad hele eieren in, niet alleen de dooier.

Laat een bericht achter

Barry

Oké, super. Bedankt voor je snelle reactie!

Petra2017

Dank voor het antwoord Brenda, en doe ik [wanneer ik het doe ;-) ]

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat goed om te horen, dank je wel!

Laat een bericht achter

Brenda

Dat is goed om te horen Marleen :-) Makkelijk om het zo zelf te maken he!? Zelf kon ik lemon curd in de winkel ook niet vinden, daarom ben ik het ook zelf gaan maken.

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op