Boterkoektaartje met lemon curd
Bewaren
Yes ik heb vandaag iets heel leuks voor jullie. Hans Spitsbaard kwam bij mij thuis langs om samen de keuken in te duiken! We maken een heel lekker fris boterkoektaartje met lemon curd naar recept van Hans, en we laten de nieuwste Kenwood keukenmachine zien die werkelijk van alles kan!
Chef Titanium Patissier
Hans kwam niet alleen, maar had de Chef Titanium Patissier van Kenwood mee. Deze keukenmachine is deze maand uitgekomen, en is echt een duizendpoot! Het kan niet alleen mengen, kloppen en kneden maar bijvoorbeeld ook verwarmen én wegen! Bekijk onderstaande video waarin Hans ons een paar van de nieuwe snufjes van de keukenmachine laat zien.
Ook zijn er vele accessoires voor de keukenmachine te koop, waardoor het echt een alleskunner is. Klik hier voor alle informatie.
Boterkoektaartje met lemon curd
Via Instagram heb ik een oproepje gedaan naar jullie misbaksels. Er gaat namelijk bij iedereen weleens wat mis in de keuken, zelfs bij Hans 😉 Ik heb super leuke reacties van jullie ontvangen. Van niet gare brownies tot cake met vullingen die mislukken en meringue dat keihard wordt. Maar ook boterkoek dat mislukt. Samen met Hans ben ik (zoals je in de video kunt zien) met boterkoek aan de slag gegaan.
Hans geeft tips waardoor boterkoek niet kan mislukken, en we bereiden een van de recepten van Hans. Het boterkoektaartje met lemon curd komt uit zijn kookboek de taartbijbel.
Het is een lekker taartje van boterkoek, maar daarop een laagje lemon curd. Toeven slagroom maakt het taartje extra feestelijk. Hieronder vind je het uitgeschreven recept zodat je thuis ook aan de slag kunt met dit lekkere taartje.
Ga voor meer baktips en recepten naar betterbaking.nl.
Dit artikel schreef ik in samenwerking met Kenwood.
Ingrediënten
Voor de lemon curd
Voor de afwerking:
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze boterkoektaartje met lemon curd
Stap 1
Meng voor het deeg de boter met de basterdsuiker en zout. Voeg de bloem toe en kneed alles tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.Stap 2
Doe voor de lemoncurd het citroensap met de citroenrasp in een steelpan. Snijd de boter in blokjes en voeg dit toe. Verhit het mengsel op middelhoog vuur tot de boter gesmolten is en het mengsel gaat koken. Klop ondertussen het ei met de suiker los. Giet ongeveer een derde deel van het kokende citroenmengsel al roerende bij het ei-suikermengsel. Giet alles terug in de steelpan en gaar de lemoncurd tot 85 graden. Giet de lemoncurd direct over in een andere kom, zodat het garingsproces stopt.Stap 3
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Stap 4
Vet een ronde bakvorm van 20 cm doorsneden in met boter. Kneed het deeg kort door en verdeel dit over de ingevette vorm.Stap 5
Bak de boterkoek ongeveer 20 minuten. Haal uit de oven en druk met de bolle kant van een lepel het midden van de boterkoek een beetje naar beneden en vul de holte op met lemoncurd. Zorg ervoor dat de lemoncurd ongeveer 1,5 cm bij de rand vandaan blijft.Stap 6
Bak de boterkoek nog ongeveer 10 minuten. Laat de boterkoek volledig afkoelen, voor je deze uit de vorm haalt.Stap 7
Klop de slagroom met de suiker stijf en doe dit in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 12 mm doorsnede. Werk de taart af door langs de rand met slagroom rozetten te spuiten.Door de grote hoeveelheid boter wordt een boterkoek erg stevig in de koelkast. Eet dit taartje dus bij voorkeur op kamertemperatuur. Ben je opzoek naar meer baktips, neem dan een kijkje op betterbaking.nl.
Ingrediënten
Voor de lemon curd
Voor de afwerking:
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze boterkoektaartje met lemon curd
Stap 1
Meng voor het deeg de boter met de basterdsuiker en zout. Voeg de bloem toe en kneed alles tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.Stap 2
Doe voor de lemoncurd het citroensap met de citroenrasp in een steelpan. Snijd de boter in blokjes en voeg dit toe. Verhit het mengsel op middelhoog vuur tot de boter gesmolten is en het mengsel gaat koken. Klop ondertussen het ei met de suiker los. Giet ongeveer een derde deel van het kokende citroenmengsel al roerende bij het ei-suikermengsel. Giet alles terug in de steelpan en gaar de lemoncurd tot 85 graden. Giet de lemoncurd direct over in een andere kom, zodat het garingsproces stopt.Stap 3
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Stap 4
Vet een ronde bakvorm van 20 cm doorsneden in met boter. Kneed het deeg kort door en verdeel dit over de ingevette vorm.Stap 5
Bak de boterkoek ongeveer 20 minuten. Haal uit de oven en druk met de bolle kant van een lepel het midden van de boterkoek een beetje naar beneden en vul de holte op met lemoncurd. Zorg ervoor dat de lemoncurd ongeveer 1,5 cm bij de rand vandaan blijft.Stap 6
Bak de boterkoek nog ongeveer 10 minuten. Laat de boterkoek volledig afkoelen, voor je deze uit de vorm haalt.Stap 7
Klop de slagroom met de suiker stijf en doe dit in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 12 mm doorsnede. Werk de taart af door langs de rand met slagroom rozetten te spuiten.Door de grote hoeveelheid boter wordt een boterkoek erg stevig in de koelkast. Eet dit taartje dus bij voorkeur op kamertemperatuur. Ben je opzoek naar meer baktips, neem dan een kijkje op betterbaking.nl.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
6 reacties
Annemieke van der Zalm
Beste Brenda, Na het bakken van de boterkoek,deed ik de lemon curd op. Wat een drama. Lang niet alles kunnen gebruiken van de curd.bovendien dunne curd. Ik precies gedaan wat het recept zei. Ik baal enorm. Heb je een tip?? A van der Zalm.Zoetermeer.
Annelies
Waarom zou je de lemon curd niet in de mixer maken? Deze kan toch ook verwarmen?
Brenda Hoff
Nou, daar heb je een punt Annelies :)
Nancy
Ik ben dol op je recepten. Alles is tot nu toe gelukt. Toch is bakken wel wat anders dan koken. Ik heb best wat misbaksels gemaakt. Ligt het aan mijn oven of de temperatuur van de producten ? Of gebrek aan talent :-)
Marjolein
Joehoe; lekker receptje maar op welke temperatuur bakken we de boterkoek?
Brenda Hoff
Dat is inderdaad handig om te weten. In de video vermelden we dat gelukkig wel. Op 180 graden, staat inmiddels ook in het recept :)