De lekkerste aardappeltjes uit de oven!
Met dit recept bereid je de lekkerste gekruide aardappeltjes uit de oven. Met smaakmakers als knoflook, tijm en rozemarijn.
De lekkerste aardappeltjes uit de oven!
Bewaren
Ik ben GEK op deze aardappeltjes uit de oven! Met rozemarijn, tijm én knoflook, heerlijke aardappeltjes dus! Het is super simpel om deze aardappeltjes te maken. De aardappeltjes uit de oven zijn lekker bij een salade, stukje vlees of vis. Of gewoon met een klodder mayo. Ze zijn knapperig van buiten, zacht van binnen en kunnen op talloze manieren worden bereid en gekruid. Ik deel mijn favoriete recept met je!
Aardappeltjes met schil uit de oven
Ja, je ziet het goed. Deze aardappeltjes schillen we niet. Nee, dat is niet vies, maar juist lekker! Je moet de aardappeltjes gewoon goed wassen. Het schijnt ook zo te zijn dat de vitamines beter in de aardappel (of pieper) blijven als je ze bereid in de schil. Dus toen ik deze mooie schone kleine aardappeltjes zag wist ik meteen dat ze in de oven moesten, met schil. Heel lekker!
Krokante aardappeltjes uit de oven
De aardappels heb ik soms gehalveerd en soms in drieën gesneden. Hoe groter de aardappeltjes zijn, hoe langer het duurt voordat ze gaar zijn. Zorg er daarom voor dat je een goede ovenschaal hebt. Ik doe ze vaak een half uurtje in de oven om ze lekker krokant te bakken.
Je kunt de aardappeltjes ook 10 minuten voorkoken zodat ze sneller gaar worden. Dan hoeven ze nog maar 20 minuutjes in de oven.
Mijn geheim
Mijn geheim voor lekkere krokante aardappeltjes? Laat je aardappelpartjes even weken in koud water! Hierdoor verwijder je overtollig zetmeel, en dat zorgt ervoor dat je aardappeltje uit de oven lekker knapperig wordt.
Na het afgieten en goed droogdeppen, meng ik de aardappelstukjes met olijfolie en een mix van knoflook, tijm, rozemarijn en kerrie. Leg de aardappelpartjes dan op een bakplaat en zorg ervoor dat ze niet te dicht op elkaar liggen. Dat voorkomt dat de aardappeltjes stomen in plaats van bakken. Ik keer de aardappeltjes halverwege de baktijd om voor een gelijkmatige krokante buitenkant.
Het resultaat? Perfecte, goudbruine aardappeltjes met een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant. Een eenvoudige truc, maar het maakt echt het verschil!
De lekkerste aardappeltjes uit de oven!
Met dit recept bereid je de lekkerste gekruide aardappeltjes uit de oven. Met smaakmakers als knoflook, tijm en rozemarijn. Heerlijk voor een AVG’tje, maar ook als bijgerecht voor je kerstdiner of een lekker tapasavondje.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze de lekkerste aardappeltjes uit de oven!
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200°C.Stap 2
Spoel de aardappels af, borstel ze schoon en snijd ze zó dat ze ongeveer even groot zijn. (Tip: je kunt de aardappeltjes ook 10 minuten voorkoken zodat ze straks in de oven sneller gaar worden)Stap 3
Maak in een kommetje of kopje een papje van de uitgeperste knoflook, kerrie, peper, zout, tijm en rozemarijn met olijfolie.Stap 4
Verdeel de aardappels in een ovenschaal. Sprenkel de olijfolie met kruiden er over heen en hussel dit door elkaar zodat iedere aardappel met de kruidenolie is bedekt. Desgewenst kun je extra olijfolie over de aardappelen sprenkelen.Stap 5
Bak de aardappelen ongeveer 30 minuten in de oven. (als je ze hebt voorgekookt is 20 minuten voldoende) Controleer of de aardappels mooi gaar zijn voor je ze uit de oven haalt. (even prikken met een vork)Stap 6
Serveer deze lekkerste aardappeltjes met vlees en groenten, of een salade. Of een klodder mayo.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze de lekkerste aardappeltjes uit de oven!
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200°C.Stap 2
Spoel de aardappels af, borstel ze schoon en snijd ze zó dat ze ongeveer even groot zijn. (Tip: je kunt de aardappeltjes ook 10 minuten voorkoken zodat ze straks in de oven sneller gaar worden)Stap 3
Maak in een kommetje of kopje een papje van de uitgeperste knoflook, kerrie, peper, zout, tijm en rozemarijn met olijfolie.Stap 4
Verdeel de aardappels in een ovenschaal. Sprenkel de olijfolie met kruiden er over heen en hussel dit door elkaar zodat iedere aardappel met de kruidenolie is bedekt. Desgewenst kun je extra olijfolie over de aardappelen sprenkelen.Stap 5
Bak de aardappelen ongeveer 30 minuten in de oven. (als je ze hebt voorgekookt is 20 minuten voldoende) Controleer of de aardappels mooi gaar zijn voor je ze uit de oven haalt. (even prikken met een vork)Stap 6
Serveer deze lekkerste aardappeltjes met vlees en groenten, of een salade. Of een klodder mayo.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
83 reacties
Mariek
Lekkerste oven aardappels klopt helemaal. Maak ze elke keer weer
Brenda Hoff
Wat superleuk om te horen Mariek!
Tonia
Van harte gefeliciteerd met de 10 jaar recepten uitdenken en plaatsen op oa Pinterest. Ik heb al regelmatig gebruik gemaakt hiervan, soms met eigen dingen erin. Ik wens je nog vele lekkere jaren op internet. Ik geniet er in ieder geval van. Groetjes Tonia Tanke
Linda
Hoi, Wil dit graag met kerst maken. Kan ik de aardappelen al voorbereiden en dan op laatste moment in de oven ?
Martine
Hi Brenda, Deze waren echt heerlijk! Met niet teveel aardappelen in de ovenschaal en af en toe doorscheppen waren ze heerlijk knapperig en bruin geworden. Dit is voor mij een blijvertje!
Silvia1957
Wat een lekker recept, dankjewel hiervoor Heerlijk gegeten, opgediend met Salade en een Houthakkers Burger.
Melissa
Had je marinade over zo'n zak aardappelschijfjes met schil gedaan. Oh, wat heerlijk zeg! Meteen favoriet!
Laura
Is de 200 graden voor de oven conventioneel of hetelucht-stand?
John
Behalve aardappelen (in wigvorm gesneden) kun je er nog allerlei andere groenten bijdoen, zoals wortels, courgette, aubergine, champignons, uien, enz. Allemaal in lekkere grote stukken gesneden, want ze zijn allemaal sneller gaar dan de aardappels (evt eerst alleen de aardappels in de oven, en de andere groenten er pas halverwege doorhusselen).
Marije
Vanavond dit recept gemaakt, was heerlijk! Dank voor het delen! :D
Thom
Hey Brenda, Heb zojuist jou aardappeltjes uit de oven recept gemaakt met zoete en gewone krieltjes, helemaal geweldig, heb zelden zoiets lekker gehad. Kook wel pas een paar weken, heb sinds kort een eigen huisje en ga je zeker volgen om te zien wat je nog meer publiceert. Thom
Suzan
Heerlijk zo.
Else
Ik kook graag en veel, het vreemde is dat het mij nog nooit gelukt is om ongekookte aardappels (in welke vorm dan ook ) echt lekker gaar te krijgen in een ovenschotel . Toch zie ik voortdurend recepten waar ongekookte piepers in zouden moeten, ik doe het dus nooit , kook ze altijd even voor . Kant en klare schijfjes en krieltjes gebruik ik niet , wel eens geprobeerd in een ovenschotel , ook dat was geen succes .
Johanna
Nou gewoon eerst een half uur in je kut daarna na garen in je reet
Annemarie
Zo lekker blijven deze! Doe er ook nog wat paprikapoeder door, en even voorkoken. Jammie!
johan
hallo beste brenda, heeft u er wel bij stilgestaan dat uw voorjaarssalade bereid is met paling en dat deze vis aan het uitsterven is? kweekpaling bestaat namelijk niet ik ben een groot fan van u maar dit schoot even in mijn verkeerde keelgat zou u aub dit recept omwille van dit unieke dier (want dat is het, die de mensheid tot uitsterven heeft bedreigt) er af willen halen svp mvg johan (geen veganist )
Brenda Kookt
Beste Johan, Door gebruik te maken van gesloten recirculatiesystemen is het kweekproces van paling goed beheersbaar en milieuvriendelijk. Paling wordt gekweekt door glasaal (soortnaam Anguilla Anguilla ofwel Europese paling) uit natuurlijke bronnen te halen die worden beheerd conform het Europese Aalbeheerplan. Slechts een minderheidsdeel van de glasaalvangst komt in de kwekerijen terecht. Daar groeit ze in een tot anderhalf jaar tijd op tot consumptierijpe palingen. Het visbestandsdeel in palingvoer is overigens afkomstig uit MSC-gecertificeerde visserijen. Kijk op www.dupan.nl voor meer informatie over paling en duurzaamheid.
johan
ik bedoel niet (wat er namelijk staat dat de paling de mensheid tot uitsterven zou hebben bedreigd ) maar andersom he dat de mensen de paling heeft bedreigd
Marja
Vanavond deze aardappeltjes gegeten, wat hebben we genoten!! Dit gaan we vaker eten!
Ingrid
Heerlijk! We maken ze nu vaker en genieten elke keer weer. Mjammie...
Marleen
Hoi Brenda, Ik heb een vraagje over je aardappels. Wij hebben ze vanavond gegeten, maar zoals altijd krijg ik die dingen niet bruin en knapperig. Ze liggen te sudderen in de ovenschaal. Ik heb ze 20 min 200 graden in de oven gehad en nog 5 min onder de gril. Misschien heb jij een idee?
Brenda Kookt
Als je wilt dat de aardappels echt knapperig worden zou ik adviseren de oven hoger te zetten, op 220C. Al moet je er wel om denken dat het dan niet verbrand.
A m Amanda
Ziet er heerlijk uit. Ik wil dit recept combineren met de Beef Wellington. Wij zijn met 8 personen. Kunnen al die aardappelen ook in 1 keer in de oven?
Sarah
Die aardappeltjes in de oven zijn zalig.
Annelies
Na 20 minuten zijn ze echt nog niet klaar. Bij mij waren ze na 40 minuten pas bruin en gaar. Ze waren wel lekker.
Wilma
5 min voorkoken helpt echt! En dan nog steeds 20 min in de hetelucht oven op 200 C
Ria Scholtes
Bij het zien van al dat lekkers, weet ik echt niet meer waar ik mee zal beginnen !! Je stukjes zijn al leuk om te lezen en de recepten overduidelijk. Mag ik nog wat vragen ?? Weet nooit op welke hoogte ik mijn bakproducten moet schuiven ( koekjes, taart, brood b.v. ) Kun je mij daar mee uit de brand helpen ? Groetjes Ria Scholtes
Brenda Kookt
Wat lief, dank je wel Ria. Als er niets bij vermeld staat kun je uitgaan van ongeveer net onder het midden.
leonoor petzinger(:
heeey brendie, het heeft echt heerlijk gesmaakt... het was nog wat passen en meten maar het was het zeker waard!!!Hopelijk vond je het zelf ook lekker ik in elk geval wel!!! mijn lieve broer vond het ook fantastisch. echt niet normaal lekker. ga ik zeker vaker maken1 #tip doe het met aardappels en rode kool!#tip#lekker!!!
Diana boezer
Toprecept! Hier staan ze vanavond weer op tafel. Net al voorgekookt, dus vanavond alleen nog kruiden en hup de oven in. Ook favoriet van man&kids?. Al vele andere recepten als inspiratie hier en op je IG gevonden.
Diana boezer
Ow nog vergeten ... Ik neem altijd het kilozakje van de Aldi. Kook ze ca. 15 min, afkoelen en dan 's avonds de oven in
ana
ik heb hierdoor vannacht 6 keer overgegeven. schil de aardappels toch maar wel.
Brenda Kookt
Serieus? Jeetje wat vervelend Ana, heb je ze goed gewassen? Ik eet regelmatig aardappelen met schil, nog nooit last van gehad
Caro
Heerlijk! Al heel vaak gemaakt en nu eindelijk een reactie. Bij ons thuis zijn ze favoriet. Klein half uurtje in de oven. Lekker met een stukje zalm (ook uit de oven)
Annette
Helaas een flinke tegenvaller dit recept.. Na 20 minuten in de oven waren de aardappels nog keihard. toen 5 minuten op 210 graden en nog 5/6 minuten op 220 graden toen begonnen ze gaar te worden maar uiteindelijk heb ik ze in de pan moeten bakken voordat ze gaar waren.. Hierdoor was het vlees hoofdgerecht al droog geworden omdat die hierdoor een kwartier langer in de oven heeft gestaan..
Wilma
Mijn tip: eerst 5 min. voorkoken en zorgen voor gelijk 'formaat'. Ik heb al verschillende soorten aardappel gebruikt, maar zo gaat het prima.
Brenda Kookt
Wat jammer om te horen Annette, het kan per type aardappel en grootte van de krieltjes verschillen. En tip voor de volgende keer is dat je de aardappeltjes ook eerst kort kunt voorkoken.
Janwillem van Boven
Hallo Breda, Buitengewoon smakelijke krieltjes. Heb ze voor ons (mijn dochter en ik) gemaakt voor ons simpele kerstdiner (kleine rollade, zelf gemaakte jachtsaus, salade en dus de heerlijke krieltjes. Bedankt voor dit recept. MVG Janwillem
Brenda Kookt
Super!
Wilma
Super lekker recept heb het al verscheidene keren gemaakt en altijd leuke reacties
Goochelaar
De aardappeltjes staan klaar...nu nog in de oven! Bedankt ik ben erg benieuwd :)
Wilma
Vanavond staan deze superlekkere aardappeltjes weer bij ons op tafel. Sinds ik dit 'Brenda-recept' heb ontdekt, eten mijn man en ik nauwelijks nog gewoon gekookte aardappelen. Deze keer rode krieltjes van de Lidl. Kook ik wel 5 minuutjes voor en ze gaan toch 20 min. in de oven. Mijn ovenschaaltje heeft een deksel, zo kan ik alles voor bereiding goed door elkaar schudden. De deksel gaat natuurlijk NIET mee de oven in. Erbij (voor het eerst) visfilet Bretagne (ook van Brenda) ...en groenten...ik ben benieuwd.
Conja
Hoi Brenda, ik heb voor vanavond de sperziebonenschotel (zonder aardappelpuree) gemaakt en de aardappeltjes uit de oven in 1 ovenschaal (ze hebben precies dezelfde bereidingstijd, dus perfect!). Ik heb een stuk aluminiumfolie opgevouwen en als barricade tussen de boontjes en spekjes gelegd, zodat de smaken niet met elkaar in aanraking komen :) Het staat te wachten in de koelkast tot etenstijd. 'n Goede combinatie en bijna geen werk!
Conja
Ik bedoel natuurlijk: een barricade tussen de boontjes+spekjes en de aardappels met kruiden
Danielle
Bedankt dat je dit super lekkere recept hebt gedeeld. Gister gemaakt en gesmuld ervan ;)
J.e.Langeraert
brenda heeft vergeten de aardappels voor te koken,zodat ze nog niet gaar uit de oven komen
Brenda Kookt
Ik kook de aardappelen bij dit gerecht nooit gaar. Maar als je dat fijner vindt dan kan het wel, de oventijd word dan korter.
Cindie
Heerlijk zijn deze aardappeltjes! Ik heb ze nu al vaak gemaakt en zins ik een airfryer heb doe ik ze daar in maar dan met maar 1a2 eetlepels olie. Altijd een succes!
lisanne
De lekkerste ooit gemaakt:) en helemaal niet zoveel werk!
Leonie
Kook je de aardappeltjes niet van te voren? Gr. Leonie
Brenda Kookt
Hoi Leonie, de aardappeltjes kook ik niet van te voren. Als je dit wel doet mogen ze minder lang in de oven.
Nadine
Hoi, Gebruik je de rozemarijn en de tijm uit een potje of vers?
Brenda Kookt
Het liefst gebruik ik verse tijm en rozemarijn, maar als ik dat niet in huis heb dan gebruik ik de gedroogde variant.
Vaker Koken
Gewoon, zelf in de oven gaan zitten op 200 graden.
Roy
Hallo Brenda, Vanavond heb ik je recept uitgeprobeerd. De aardappels had ik in dunne schijfjes gesneden en de knoflook heel fijn gehakt. Daarna de olijfolie met de knoflook en rozemarijn in een kommetje gemengd. Vervolgens de schijfjes aardappel er aan toegevoegd. De schijfjes met het mengsel op een bakplaat gedaan en 20 minuten in de oven. Helaas was na 20 minuten de knoflook een beetje bitter geworden. Hoe voorkom jij dat het bitter wordt met jouw 30 minuten oven? Ik hoor het graag van je. Groetjes, Roy
Aroe
Hee Roy, Klinkt alsof de knoflook is aangebrand. Je kunt de knoflook er de laatste 10 minuten pas bij doen en de inhoud van de schaal dan even omschudden. Ook zou ik de knoflook niet fijnsnijden, maar grof houden. Maarrr.. Als je écht iets lekkers wilt proeven, doe dan dit: schil de knoflooktenen niet en leg ze vanaf het begin gewoon tussen de aardappels. De knoflooksmaak komt er wel in, en de knoflook 'poft' in zijn schil, die bovendien bescherming biedt zodat hij niet aanbrandt. Op je bord (of voor het serveren) kun je een teentje ontdoen van zijn schil en dan met je vork platdrukken. Dan krijg je een soort puree. Enjoy!
Gerda
Leuk recept als ik alles moet verdelen met kruiden, dan doe ik dat in een plasticzak een beetje lucht erin en dan even schudden. Krijg je alles mooi verdeeld. Ga dit recept straks uit proberen. Eet er suikermais bij.
Brenda Kookt
Bedankt voor de tip Gerda, lijkt me handig.
Marga
Superlekker én supersimpel! Vanavond gemaakt met haricots verts, vanrkenshaasje en pepersaus. Feestje op mijn bord! Ga ik zeker regelmatig eten!
Jeniffer
Hoeveel graden?
Brenda Kookt
Klinkt als een feestmaal Marga :)
Candy
Ik ben ze nu aan het maken met biefstuk+champions erbij. Ik ben benieuwd =D
jolien
hoi brenda, vanavond deze aardappels in de oven gehad. het was ons nog best te pittig maar dat is even uit proberen met de kruiden. het enige wat bij ons tegenviel is dat ze door de schil wat taai waren. hoe zou dit komen? heb ze eerst voorgekookt 5 minuten en daarna ongeveer 25 minuten in de oven. ik ga het zeker nog eens proberen! bedankt voor het recept. groetjes jolien
natasja
Hoi Brenda, Wij hebben de nieuw piepers in huis en gaan vandaag lekker dit recept maken ik ben erg benieuwd hoe ze gaan smaken of ze net zo smaken als dat jij ze maak gr Natasja
Brenda Kookt
Lekker! Als ik nieuwe pieper heb gescoord moet ik ze ook maar weer eens maken. Eet smakelijk :) (het lukt je vast!)
Maaike
Oud artikel, maar via google op gekomen. Heb het gemaakt en was zeer lekker, dan met geschilde aardappelen (hou niet zo van de schel). Hij staat opgeschreven wat betekend dat we het absoluut vaker gaan maken maar.... wel met wat minder knoflook, voor ons was dat te heftig! Ga snel meer inspiratie opdoen voor het avondeten!
Brenda Kookt
Wat leuk! :) Ik vind het juist lekker om de schil er aan te laten. Maar dat verschilt natuurlijk per persoon. Kijk maar lekker rond op Brenda Kookt, er staat vast nog meer lekkers voor je tussen.
sabrina
Hmm dat lijkt me lekker, ga ik ook eens proberen
astrid
Oh yeah, dit zijn de lekkerste aardappeltjes uit de oven. De 2e keer hebben we ze even voorgekookt, maar eigenlijk maakt dat geen verschil. En de tip van Marja met de cajunkruiden ga ik ook zeker eens uitproberen. groetjes astrid
Chèri
Ziet er lekker uit! Ik ga 'm uitproberen. Bedankt! Groetjes Chèri
Marja
Jammie, ziet er lekker uit. Wij maken ze regelmatig met cajunkruiden, ook erg lekker! Ga dit recept ook zeker eens proberen...
Brenda
Cajunkruiden ga ik zeker proberen! Ben de laatste tijd steeds meer into cajun ;-)
Inge
Kook je aardappelen ook voor Bren?
Brenda Kookt!
Nee, deze aardappelen hoeven niet voorgekookt te worden. Als je dit wel doet gaan ze minder lang in de oven.
Brenda Kookt
Wauw, super leuk om te horen!
Brenda Kookt
En? Vond je ze lekker?