Filmpje: Chocolade boltaart

Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier inFilmpje: Chocolade boltaart
Bewaren
Vorige week zaterdag had ik een super toffe ochtend! Ik mocht namelijk bij Micha en Diana’s Pâtisserie deze chocolade boltaart maken.
Dit is zo’n taartje waarvan ik me bij de bakker of een restaurant afvraag: hoe maken ze dat toch..!? Nu weet ik hoe het moet én ik heb het gefilmd. Zodat jullie nu ook weten hoe het moet. Micha en Diana geven ons tips zodat we thuis ook zo’n spectaculaire taart op tafel kunnen zetten.
Omdat het bijna kerst is hebben we de taart gedecoreerd in kerststijl, natuurlijk kun je dit aanpassen naar iedere andere gelegenheid.
Video: Chocolade boltaart
Klik hier als je de video niet kunt zien en vergeet je niet te abonneren op mijn YouTube kanaal. Hier kun je mijn filmpjes als eerste bekijken!
Ga voor meer informatie over Micha en Diana’s Patisserie en de bruidstaarten naar de website.
Chocolade boltaart
Ingrediënten
Voor de gepocheerde peren
Voor de chocolade mousse
Voor de ganache
Overig:
Extra benodigd: huishoudfolie en halve bolvorm (bijvoorbeeld een schaal)
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze filmpje: chocolade boltaart
Voor de gepocheerde peren:
Stap 1
Schild de peren, snijd ze doormidden en verwijder het klokhuis. Kook de peren in water met suiker, een vanillestokje en een scheutje likeur tot ze mooi zacht zijn. Laat de peren hierna afkoelen en snijd ze in blokjes.
Voor de chocolademousse:
Stap 1
Klop de slagroom. Klop in een andere kom de eieren met dooiers op.Stap 2
Verwarm suiker met water tot 115 ºC.Stap 3
Meng op een zachte stand de suikersiroop door de eieren. Zet de machine daarna op de hoogste stand en laat het draaien tot het mengsel ongeveer 30 ºC is.Stap 4
Hak de chocolade grof en smelt de chocolade in de magnetron (telkens na 20 seconden even doorroeren) of au bain marie.Stap 5
Spatel de chocolade door het eimengsel en vouw daarna de slagroom er door.Stap 6
Taart opbouwen:Stap 7
Bekleed de vorm met huishoudfolie, zorg dat het folie er ruim omheen zit. Verdeel een laagje mousse in de schaal.Stap 8
Bestrijk een plak kapsel of cake met het vocht van de gepocheerde peertjes. Leg de laag cake in de mousse, let op dat er ruimte is tussen de cake en het schaaltje.Stap 9
Verdeel een laagje mousse en vervolgens 1/2 van de peertjes. Leg hier weer een bestreken laag cake op... herhaal dit tot de schaal gevuld is en zorg ervoor dat het laatste laagje een van cake is.Stap 10
Laat de taart 5 a 6 uur opstijven in de vriezer.
Voor de ganache:
Stap 1
Kook slagroom met suiker en melk. Hak de chocolade in stukjes en spatel dit er samen met de boter door.
Taart afmaken:
Stap 1
Haal de taart voorzichtig uit de vorm en plaats er eventueel een stukje karton onder. Leg de taart op een kopje op een bakplaat. Giet de ganache over de taart.Stap 2
Maak chocoladekrullen en plak deze rondom aan de onderkant van de taart. Werk de taart eventueel af met vormpjes van marsepein of fondant.Stap 3
Bewaar de taart in de koelkast of vriezer. Nadat de taart gekoeld of ingevroren is kan er condens ontstaan waardoor de taart er niet meer zo mooi bruin uitziet. Hij kan dan wit uitslaan.Stap 4
Als je de taart hebt ingevroren, laat hem dan zachtjes in de koelkast ontdooien.Ingrediënten
Voor de gepocheerde peren
Voor de chocolade mousse
Voor de ganache
Overig:
Extra benodigd: huishoudfolie en halve bolvorm (bijvoorbeeld een schaal)
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze filmpje: chocolade boltaart
Voor de gepocheerde peren:
Stap 1
Schild de peren, snijd ze doormidden en verwijder het klokhuis. Kook de peren in water met suiker, een vanillestokje en een scheutje likeur tot ze mooi zacht zijn. Laat de peren hierna afkoelen en snijd ze in blokjes.
Voor de chocolademousse:
Stap 1
Klop de slagroom. Klop in een andere kom de eieren met dooiers op.Stap 2
Verwarm suiker met water tot 115 ºC.Stap 3
Meng op een zachte stand de suikersiroop door de eieren. Zet de machine daarna op de hoogste stand en laat het draaien tot het mengsel ongeveer 30 ºC is.Stap 4
Hak de chocolade grof en smelt de chocolade in de magnetron (telkens na 20 seconden even doorroeren) of au bain marie.Stap 5
Spatel de chocolade door het eimengsel en vouw daarna de slagroom er door.Stap 6
Taart opbouwen:Stap 7
Bekleed de vorm met huishoudfolie, zorg dat het folie er ruim omheen zit. Verdeel een laagje mousse in de schaal.Stap 8
Bestrijk een plak kapsel of cake met het vocht van de gepocheerde peertjes. Leg de laag cake in de mousse, let op dat er ruimte is tussen de cake en het schaaltje.Stap 9
Verdeel een laagje mousse en vervolgens 1/2 van de peertjes. Leg hier weer een bestreken laag cake op... herhaal dit tot de schaal gevuld is en zorg ervoor dat het laatste laagje een van cake is.Stap 10
Laat de taart 5 a 6 uur opstijven in de vriezer.
Voor de ganache:
Stap 1
Kook slagroom met suiker en melk. Hak de chocolade in stukjes en spatel dit er samen met de boter door.
Taart afmaken:
Stap 1
Haal de taart voorzichtig uit de vorm en plaats er eventueel een stukje karton onder. Leg de taart op een kopje op een bakplaat. Giet de ganache over de taart.Stap 2
Maak chocoladekrullen en plak deze rondom aan de onderkant van de taart. Werk de taart eventueel af met vormpjes van marsepein of fondant.Stap 3
Bewaar de taart in de koelkast of vriezer. Nadat de taart gekoeld of ingevroren is kan er condens ontstaan waardoor de taart er niet meer zo mooi bruin uitziet. Hij kan dan wit uitslaan.Stap 4
Als je de taart hebt ingevroren, laat hem dan zachtjes in de koelkast ontdooien.Bekijk ook andere recepten

Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier in
Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier in
Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier in
Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier in20 reacties
Patricia
Hi Brenda, Heb net het filmpje bekeken en wil de taart gaan maken. Nu had ik een vraagje: als ik de taart invries met de cake en chocolade mousse en de dag dat ik hem nodig heb de chocolade ganache er over heen giet. Kan dit ook? Slaat mijn chocolade dan niet wit uit? De taart wil ik 2 juni maken en 5 juni heb ik hem pas nodig. Maak vaak recepten van je site...lukken altijd! Complimenten daarvoor! Groetjes Patricia
Brenda Kookt
Ik denk dat de kans groot is dat de chocolade dan wit uitslaat, omdat de taart in dat geval helemaal bevroren is. Misschien kun je eerst een proeftaart maken? Bijvoorbeeld een kleinere simpelere versie en dan kijken wat er gebeurd als je hem eerst goed laat bevriezen en daarna chocolade er over giet?
Lise
Ziet er super uit! Ik zou graag de biscuit of taartbodem zelf willen maken. Heb je daar goed recept voor? Lise
Brenda Kookt
Hoi Lise, wat tof dat je de boltaart wilt maken. Voor de bodem heb nog geen goed recept. Als ik zelf de bodem maak dan gebruik ik vaak een biscuitmix. Deze zijn onder andere verkrijgbaar bij kook- en kaartwinkels.
Lionne
Hoi Brenda, Zou ik ipv peren ook kersen op sap kunnen gebruiken? En waar zou ik de biscuit mee bevochtigen? Groetjes Lionne
Brenda Kookt
Met kersen op sap lijkt de taart me ook heerlijk. Om de cake te bevochtigen kun je misschien het sap van de kersen gebruiken?
Marloes
Wauw, die ziet er echt prachtig uit! Het lijkt me ontzettend leuk om zoiets eens te proberen. Wat is de doorsnede van de kom die jullie gebruikt hebben eigenlijk?
Brenda Kookt
De doorsnede van de kom is ongeveer 20 cm
Eef
Wauw hij is echt super mooi!
Maxime
Lijkt me best wel lastig om te maken, maar het resultaat ziet er echt zo mooi uit.
Linda Delichef
Dat ziet er gaaf uit! Ik heb me er nooit aan durven wagen, maar met zo'n uitleg moet het toch lukken!
Brenda Kookt
Dat denk ik ook :)
Eline
Prachtig! Leuk om te zien dat Micha nog steeds de prachtigste en heerlijkste taarten maakt. Onze bruidstaart heeft hij gemaakt en was heerlijk!
Marijke
Hé leuk om te zien hoe zoiets gemaakt wordt! Die taart is echt wel héél mooi en ziet er héérlijk uit!
Emily van Kampen
Hij is echt prachtig! Zoiets zou ik ook best eens zelf willen maken, maar misschien dat ik dat de eerste keer liever met iemand zou doen die er een beetje handig mee is.
Brenda Kookt
Dat kan ik me wel voorstellen. En samen bakken is nóg leuker toch? :) Kun je het daarna samen lekker opeten.