Ga naar de inhoud
7 beoordelingen

Gehaktbrood met spek

Sommige gerechten zijn zo lekker, daar wil je meer van! Dit recept voor gehaktbrood met spek is er zo eentje! Ons gezin is dol op een doodgewone Hollandse gehaktbal. Maar iedere keer hetzelfde is ook maar saai toch? Daarom zette ik vorige week weer eens een gehaktbrood op tafel, in...
20 minuten Voorbereidingstijd
50 minuten Bereidingstijd
Delen op

Gehaktbrood met spek

Sommige gerechten zijn zo lekker, daar wil je meer van! Dit recept voor gehaktbrood met spek is er zo eentje!

Ons gezin is dol op een doodgewone Hollandse gehaktbal. Maar iedere keer hetzelfde is ook maar saai toch? Daarom zette ik vorige week weer eens een gehaktbrood op tafel, in Amerika noemen ze dit ook wel Meatloaf. Het is super simpel om te maken, nadat je het gehakt op smaak hebt gebracht verdeel je het in een cakevorm en schuif je het de oven in.

De versie met barbecuesaus (die ik hier met jullie deelde) blijft een topper, maar ik vond het tijd voor wat anders. Daarom maakte ik dit snelle gehaktbrood met spek. Met succes! Het gehaktbrood heeft door het toevoegen van de smaakmakers lekker veel smaak. De spek is daarbij net even dat beetje extra’s. En je schuift hem binnen no time in de oven!

Serveer het gehaktbrood met aardappelpuree en gegrilde groenten, of bij een andijviestamppot of bij de lekkerste aardappeltjes uit de oven. Dit is ook een ideaal recept om voor grotere groepen te koken.

Gehaktbrood met spek

Ingrediënten

plakken

*Extra benodigd:* cakevorm van 20 cm

Print dit gerecht
Delen op

Bereidingswijze gehaktbrood met spek

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 50 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de cakevorm in.
2
Stap 2
Snijd de ui fijn en pers de knoflook.
3
Stap 3
Verdeel het gehakt in een grote kom en breng dit op smaak met zout en peper. Voeg de gesneden ui en knoflook toe, samen met de mosterd, ei, tomatenpuree, ketjap en paneermeel. Kneed dit alles goed door elkaar.
4
Stap 4
Bekleed de cakevorm met ontbijtspek door een plakje op de bodem te leggen zodat hij langs de zijkant omhoog gaat en over de rand hangt. (Dit overhangende deel vouwen we straks om de bovenkant van het gehaktbrood) Leg het volgende plakje hier deel op en laat deze aan de andere kant over de vorm hangen. Herhaal dit tot de hele vorm bekleed is met spek.
5
Stap 5
Verdeel het gehakt in de vorm en druk dit goed aan. Vouw het overhangende spek om en om over het gehakt.
6
Stap 6
Verwarm het gehaktbrood 50 minuten in de oven, tot het gehakt gaar en het spek goudbruin en krokant is.
Bekijk ook andere recepten
Zoete drumsticks met speculaaskruiden
Orzo in tomatensaus met gehaktballetjes
Traybake van zoete aardappel met knoflookolie en Parmezaan
Spitskoolstamppotje met slavink

14 reacties

Henny Visser
4/5 sterren

wat je zegt heel eenvoudig en zo in de oven ,overigens heb ik in het midden binnen in het gehakt over de lengte wat geraspte kaas verdeeld waardoor ik denk dat het geheel wat te zacht was ,kan ik dat verhelpen met wat extra paneer of met een extra ei ?

Laat een bericht achter

Ineke
5/5 sterren

Heerlijk!!

Laat een bericht achter

Victor
4/5 sterren

Dank je wel, Brenda. Goed recept en een mooie basis om wat verder te experimenteren. Inmiddels gaan er nu standaard champignons in (in kwarten gesneden), maar (tot grote onvrede van mijn vrouw) kan een zoet accent als gedroogde abrikozen en of pruimen ook. Vanavond weer op het menu!

Laat een bericht achter

Ineke

Ik heb het gemaakt met rozijnen, stukjes ananas en partjes mandarijn (wel voorzichtig met de mandarijn! Die knijp je snel kapot!) En een klein beetje gemberpoeder geeft net dat tikje oosterse sfeer eraan. Zeker de moeite waard om te proberen. Of met prei,paprika,bieslook en kleingeschaafde wortel,voor bij de winterstamppot! Heerlijk! Succes!!

piet-jan gerards
5/5 sterren

Heb dit laatst voor mijn kleinkinderen gemaakt, lekker ze zeiden hmmmmmmmmmm dat is lekker opa het was erg leuk

Laat een bericht achter

Kevin
5/5 sterren

Top recept, heb hem al meerdere keren gemaakt en vanavond lekker weer. Bedankt!

Laat een bericht achter

Gerard van de Leeuw

Lekker hoor!. Alleen: het is HET spek, niet DE....... Maar verder, heerlijk en makkelijk

Laat een bericht achter

Jager

Hij was heerlijk net gemaakt met hoh gehakt.

Laat een bericht achter

Lidy

Hoi Brenda, Op mijn verjaardagbuffet wil ik ook graag dit gehaktbrood maken. Kun je dit gehaktbrood ook koud serveren ? Of smaakt warm het beste? Groetjes Lidy .

Laat een bericht achter

Elly

Zo wel warm als koud is het heel lekker

Diana

Lijkt me lekker. Gebruik je runder-of half om half gehakt?

Laat een bericht achter

Aart van Dijk

Gehaktbrood voor de eerste keer gemaakt. Een heerlijk gerecht. Zowel warm als koud.

Mirjam

Hmmmm. Lekker. Ik ga deze versie ook zeker proberen. Enne, het is ook heerlijk op brood.

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
7 beoordelingen
Wil je dit recept delen?
Delen op